Year End 2008

Zaczęty przez Szarik, Luty 05, 2009, 12:15:53 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Czy jesteś za tam aby w turnieju były grane gry typu single, według zasad określonych w regulaminie?

Tak (single, wyżej rozstawiony wbybiera scenariusz).
4 (40%)
Nie. Jestem za powrotem do starych zasad (duel, wyżej rozstawiony wybiera scenariusz).
2 (20%)
Jestem za taym aby niżej rozstawiony podawał 3 scenariusze do wyboru i aby był grany duel.
4 (40%)

Głosów w sumie: 7

Głosowanie skończone: Luty 22, 2009, 11:08:03 PM

Rommel

Cytat: Sir Daban w Luty 24, 2009, 08:26:15 AM
Skoro nastąpiła zmiana regulaminu o której zostaliśmy poinformowani e-mailem rozpoczynającym grę to porponuję dać ludzim 3 dni dla przetrawienia zmian. Z mojego punktu widzenia zmiana jest kolosalna - zamaist singli duele, a w ramach starego regulaminu nigdy nei wybierałem planszy, a według nowego mam dać przeciwnikowi 3 do wyboru. Dla Generałów sprawa jest zapewne bez znaczenia, bo znają wiele plansz i tak naprawdę mamy stanowić wdzięczne tlo dla ich podbojów. Jednak aby mieć jakiekolwiek szanse to powinno siedać możliwość przygotowania do zmian.  
Przy całym zamieszaniu jakie wynikło z regułami w turnieju Year End, jestem za tym by przełożyć start turnieju, moim zdaniem turniej powinien wystartować 1 marca niedziela o godz.24.00
Taka zmiana nie będzie miała wpływu na start turnieju, a napewno zadowoli graczy którzy przystąpili do turnieju myślac o starych zasadach, w końcu na opcię pierwszą w ankiecie głosowało 4 graczy.
>:D Tak na przyszlośc to proponuję nie zmieniać starych utartych zasad w turniejach, a jest lepiej zorganizować nowy turniej z nową nazwą. Przed każda zmiana w regulach starych turniejów powinna być dyskusja na forum i ankieta.
Uważam że o takich zmianach nie może decydować organizator, ponieważ klub stanowią gracze i to oni w takim wypadku powinni mieć wpływ,np przez akietę i wypowiedzi na forum. ;)
Organizując nowy turniej pod nową nazwą to już decyduje organizator ;)  >:D

Rommel

:imwaiting Proszę o podanie tabeli, drabinki turnieju Year End, zeby było wiadomo kto i z kim będzie grał w turnieju  :imwaiting i nie tylko ja

Szarik

Cytat: Rommel w Luty 24, 2009, 07:26:21 PM
Przy całym zamieszaniu jakie wynikło z regułami w turnieju Year End, jestem za tym by przełożyć start turnieju, moim zdaniem turniej powinien wystartować 1 marca niedziela o godz.24.00

Turniej już wystartował - nie można przełożyć jego startu.

Cytat: Rommel w Luty 24, 2009, 07:26:21 PM
>:D Tak na przyszlośc to proponuję nie zmieniać starych utartych zasad w turniejach, a jest lepiej zorganizować nowy turniej z nową nazwą. Przed każda zmiana w regulach starych turniejów powinna być dyskusja na forum i ankieta.
Uważam że o takich zmianach nie może decydować organizator, ponieważ klub stanowią gracze i to oni w takim wypadku powinni mieć wpływ,np przez akietę i wypowiedzi na forum. ;)
Organizując nowy turniej pod nową nazwą to już decyduje organizator ;)  >:D

Jestem jak najbardziej za dyskusją. Dyskusja była, ankieta była, wyniki zostały uwzględnione. Każdy został poinformowany o dyskusji na forum i mógł w niej wsiąść udział oraz oddać głos w ankiecie.

Szarik

Cytat: Sir Daban w Luty 24, 2009, 05:40:36 PM
moim zdaniem system dopasowywania jest co najmniej wadliwy, bo oprócz grup śmierci tworzy grupy typu PanzerLehr, Kempczoł, Lejsik. Nic nei ujmując tym Generałom to łącznei mają poziom 7 i chyba każdy wolałby zagrać z nimi 3 po kolei niż z jednym z moich przeciwników.

Są różne turnieje. Jedni się domagają rozstawienia zgodnie z siłą gry inni całkowicie losowego. Trudno dogodzić wszystkim. To że na jednej gałązce turniejowej jest łatwiej a na innej ciężko, to normalka w turnieju Year End. Wynika to z powiązania z klasyfikacją z poprzedniego sezonu. Turniej Year End, to już tradycja, odbywa się co roku i jego zasady prawie się nie zmieniają Chciałem przeprowadzić większą zmianę ? skończyło się na małej zmiance w porównaniu z poprzednią edycją.
Będą kolejne turnieje ? każdy będzie inny.

Szarik

Cytat: Rommel w Luty 24, 2009, 07:57:18 PM
:imwaiting Proszę o podanie tabeli, drabinki turnieju Year End, zeby było wiadomo kto i z kim będzie grał w turnieju  :imwaiting i nie tylko ja
Sir Daban już wie jak będzie wyglądała jego gałązka, bo algorytm kojarzenia graczy w systemie pucharowym gdy wszyscy są rozstawieni jest bardzo prosty.
Oczywiście tak jak pisałem zrobię graficzne przedstawienie drzewa turniejowego. Muszę tylko znaleźć program w którym zrobię diagramy (poprzednio robiłem w Wordzie, z którego już nie korzystam).

Sir Daban

Mogę rozesłać zainteresowanym plik exela, w skrócie wygląda to tak (pary po kolei):
1-16
8-9

4-13
5-12

2-15
7-10

3-14
6-11

Reszte sobei dorysujcie - zwyyciezcy par razem, potem zwyciezcy kolejny par i tak do finalu 

Sir Daban

Mam pytania:
1) Mogę w ramach 3 scenariuszy wybierać wszystkie scenariusze z oficjalnej instalki? Ustalać dowone prestiże?
Także typu tutorial i inne "remisowe"? Czyl iwystawiam 3 takie (a są) i przechodzę dalej bo remis?

2) Czy każdemu przeciwnikowi mogę dawać te same 3 scenariusze? W regulaminie nei ma nic o powtarzaniu w tej wersji.

Dodam, że wysłałem Gieesowi 3 scenariusze z zalecanymi ustawieniami prestizu - bez żadnych kombinacji.
Pokazuję tylko ze system pozwala wygrać apaczowi  bez zbytniego spocenia się. 

Sir Daban

Szarik:
Jestem jak najbardziej za dyskusją. Dyskusja była, ankieta była, wyniki zostały uwzględnione. Każdy został poinformowany o dyskusji na forum i mógł w niej wsiąść udział oraz oddać głos w ankiecie.

To tylko pół prawdy - gdybym wiedział że głosuje za zmianą regulaminu to być może głosowałbym ianczej. Nigdzie nie napisałeś że zmienisz regulamin na podstawie głosowania. Decyzje i zmiany zapadały poza tym forum - jako organizator masz do tego prawo - ale na przykład ja o nich nie wiedziałem, a interesowałem sie turniejem mocno.

Rommel

Cytat: Sir Daban w Luty 24, 2009, 09:20:17 PM
Mam pytania:
1) Mogę w ramach 3 scenariuszy wybierać wszystkie scenariusze z oficjalnej instalki? Ustalać dowone prestiże?
Także typu tutorial i inne "remisowe"? Czyl iwystawiam 3 takie (a są) i przechodzę dalej bo remis?
Masz prawo do wyboru 3 scenariuszy i co wybierzesz to jest Twoja decyzja.
Uważam też za nie fair jest wybranie 3 takich scenów na remis, powinno się dać możliwośc wyboru i jeden taki gdzie będzie możliwośc wskazania zwycięzcy.
W przypadku remisu sprawdź punkt 11 w regulaminie, awansuje gracz niżej rozstawiony
Mam pytania:
2) Czy każdemu przeciwnikowi mogę dawać te same 3 scenariusze? W regulaminie nei ma nic o powtarzaniu w tej wersji.
Nie mozesz dać scenariusza tego w który grałeś
I tutaj ma racje Sir Daban, więc po co Szarik było zmieniać reguły turnieju skoro to dobrze funkcjonowało, gdzie zasady były jasne i proste. :banghead
Kolega nam pokazał w jaki ślepy zaułek się zapędziliśmy  :dunno , ja zawsze wiedziałem o tym ze Polak potrafi.
Turniej ten w takim przypadku traci sens ;D
Uważam że za rok nalezy powrócić do starych reguł turnieju. ;D

Rommel

Cytat: Sir Daban w Luty 24, 2009, 09:52:20 PM
To tylko pół prawdy - gdybym wiedział że głosuje za zmianą regulaminu to być może głosowałbym ianczej. Nigdzie nie napisałeś że zmienisz regulamin na podstawie głosowania. Decyzje i zmiany zapadały poza tym forum - jako organizator masz do tego prawo - ale na przykład ja o nich nie wiedziałem, a interesowałem sie turniejem mocno.
Częściowo masz rację, wprawdzie ankieta była zawarta w temacie Year End 2008, tylko brak jest w ankiecie sprecyzowania.
Wprawdzie jak się prześledzi całość dyskusji w tym wątku to mozna zrozumieć czego ankieta dotyczy.
Wprawdzie należy postawić pytanie:
Co dalej z turniejem??
Zachecam pozostałych generałów do dyskusji

giees

Cytat: Sir Daban w Luty 24, 2009, 05:40:36 PM
Widzę, że chyba tylko mnie zdziwiła/zaskoczyła zmiana reguł w trakcie trwania turnieju.

Nie nie tylko Ciebie. Nie chcialem wczesniej pisac ale jak juz zaczales temat:
Pomimo argumentacji przedmowcow uwazam ze ta dyskusja nie powinna miec wogole miejsca.
Jedna osoba ktora miala jakiekolwiek prawo do sprzeciwu jest ROMMEL ktory nie zarejestrwal sie zanim nie zaakceptowal regul. Reszta ktora zaakceptowala regulamin rejestrujac sie nie miala wogole prawa do pretensji co najwyzej do dyskusji na temat nastepnego turnieju. Podsumowując - 12 osob zrejestrowalo sie akceptujac jego zasady a pomimo to zstaly one zmienione w drodze dyskusji , POMIJAM juz fakt zliczenia 2 roznych glosow w jeden i braku iformacji ze ankieta zmienia regulamin turnieju ktory wszyscy zaakceptowali. Chce takze dodac ze nie poruszam tematu slusznosci zmian ale pozadku i ladu. Poszla ankiea ? OK. Ale jej interpretacja jest conajmniej smieszna ... Sa 3 opcje i 2 z nich tyle samo glosow. ALBO MI SIE TYLKO WYDAJE ALBO OZNACZA TO ZE NOWA PROPOZYCJA NIE ZOSTALA PRZEGLOSOWANA I TURNIEJ POWINIEN BYC NA STARYCH ZASADACH ? Jesli mam sie wypowiedziec jako uczestnik turnieju wypowiadam sie: nie zgadzam sie kolejny raz na zadne zmiany w regulaminie po zaakceptowaniu g przez uczestnikow.

Sir Daban: Co do znajomosci scen to bez przesady , dla przykladu nie gralem zadnego z tych co podales takze gloa do gory. 
Wyszukiwarka ogloszeniowa Broomer.pl. Znajdz samochod.

Sir Daban

Co do scenów - z tego co pamietam Madryt i Ciechanów to dwa pierwsze sceny pierwszej kampani w oryginaym PG2 :) Jeśli grałeś kampanię to grałeś te sceny, nie są wyciągnięe z kapelusza. Dlaczego takie? Bo mało jednostek i niezbyt duże plansze (zwłaszcza ostatni screen) - dobrane pod Ciebie, czy też zaawansowanych graczy. Mam małe szanse na zwyciestwo  z racji braku ogrania - więc łatwiej mi grać na małych planszach z neiwielką ilością jednostek - taktyka dużo prostsza ,choć z drugiej strony jeden błąd może wyeliminować.

Sir Daban

Cytat: Sir Daban
Cytat: Rommel w Luty 24, 2009, 11:14:24 PM
I tutaj ma racje Sir Daban, więc po co Szarik było zmieniać reguły turnieju skoro to dobrze funkcjonowało, gdzie zasady były jasne i proste. :banghead
Kolega nam pokazał w jaki ślepy zaułek się zapędziliśmy  :dunno , ja zawsze wiedziałem o tym ze Polak potrafi.

To jest problem jak u nas w Sejmie - jeśli zasady są ogłoszone dużo wcześniej, przedyskutowane, czasem pojawią się zmiany i podane zostamą znowu dyskucji to jest szansa na ulepszenie turnieju. Jednak jeśli zasady zmeinai się "na kolanie" to można stanowić złe prawo - tutaj pokazuje ze punkt 11 wraz z połączeniem wyboru scen może doprowadzić do paradoksów. jak ktoś neiwidział planszy tutorial - jednoturowa - idealny remis. Plasz podobnych jest sporo. Dla nieco zaawansowanych graczy wybór plansz z SSI z parametrami 300:50 dla strony atakującej doprowadzi teżdo remisu bo atakujący będzie miał taką przewagę że żadna taktyka nic nie poradzi. Np. jak w Madrycie Niemcy w drugiej turze kupia czołg to obrona rozpadnie się najdalej w 3 turze, a potem jzu tylko rajd. Obydwie strony są w stanie to wykonać.   

Co do scen - nigdzie nie napisano że nie można grać tej samej - proponować tych samych. W przepisach o starych zasadach (jeden wariant) jest zakaz wybierania tego samego scena, ale w wariancie z 3 do wyboru nie ma takiego zapisu. Poza tym co w sytuacji gdy ktoś raz gra z jednego wariantu raz z drugiego pojawia się zamieszanie - bo niewolno wybrać ponownei tego samego scenariusza, ale jeśli np. Madryt sie proponowało a wybrał przeciwnik, to można wybrać go (po raz pierwszy - pkt. 8b mówi o wybieraniu) i zagrać ponownie. Inna rzecz jeśli można podawać wciąż te same 3 scenariusze (pkt. 9 nie zakazuje) to przeciwnik może wybierać wciąż ten sam - chociażby już ten MAdryt i teoretycznie mogę grać go 4 razy z innymi przeciwnikami, nigdy go nie wybierajac.

Tak właśnie jest jak szybko zmienia się przepisy. Szarik z pewnością chciał dobrze, lecz czasem pośpiech i nagłe zmiany tworzą "luki w prawie".   

giees

Cytat: Sir Daban w Luty 25, 2009, 07:44:35 AM
Co do scenów - z tego co pamietam Madryt i Ciechanów to dwa pierwsze sceny pierwszej kampani w oryginaym PG2 :) Jeśli grałeś kampanię to grałeś te sceny, nie są wyciągnięe z kapelusza.
Ja nie poddaje pod watpliwosc Twojego wyboru , a kampanii nigdy nie gralem. Nie moge sie nawet wypowiedziec na temat tych scen.
Wyszukiwarka ogloszeniowa Broomer.pl. Znajdz samochod.

Szarik

W nowym regulaminie są nieścisłości, ale należy pamiętać, że nie można przeginać i ich wykorzystywać dając np. trzy propozycje scenariuszy w których remis jest bardzo prawdopodobny. Jako organizator turnieju zawsze mam ostatnie słowo i jeżeli zauważę lub zostaną mi zgłoszone zagrania niezgodne z duchem sportu, to będę ostro interweniował bez względu czy to będzie podchodzić pod jakiś punkt regulaminu czy nie.

Punkt:
11.Jeżeli w gra zakończy się wynikiem remisowym, to do kolejnej rundy awansuje gracz, który jest niżej na liście startowej.
został dodany, ponieważ każde rozwiązanie jest lepsze od nierozstrzygnięcia kto awansuje gdy jest gra remisowa. Rok temu był właśnie duży kłopot z remisami - turniej przez to trwał dłużej.
Aby zamknąć już temat remisów punkt 11 zostanie zmodyfikowany:

Jeżeli w gra zakończy się wynikiem remisowym, to:
- w przypadku gdy gracz wyżej rozstawiony nie wybierał scenariusza  spośród propozycji gracza niżej rozstawionego to,do kolejnej rundy awansuje gracz, który jest niżej na liście startowej
- w przypadku gdy gracz wyżej rozstawiony wybierał scenariusz spośród propozycji gracza niżej rozstawionego to,do kolejnej rundy awansuje gracz, który w momencie zakończenia gry posiadał więcej zsumowanych celów drugorzędnych oznaczonych flagą na mapie (lotniska, miasta, punkty rekrutacji...); jeżeli to kryterium nie rozstrzygnie, to o awansie zadecyduje zsumowana ilość punktów prestiżu w momencie zakończenia (punkty nierozdysponowane plus wartość armii)

Liczenie wartości armii będzie lepszym rozwiązaniem niż powtórzenie całego pojedynku. Nie będzie też grania na remis bo nigdy nie będzie wiadomo ile punktów prestiżu ma przeciwnik.
Jak będzie liczona wartość armii? Przykładowo jednostka kosztująca 251 punktów zostanie na koniec gry ze stanem 6. Taka jednostka wnosi do wartości armii 251 * 0,6 = 150,6 (punkty doświadczenia nie mają znaczenia w tej kalkulacji).
Inna sytuacja jest gdy gracz wyżej rozstawiony decyduje samodzielnie o scenariuszu. Skoro wybierze scenariusz, to czuje się w nim mocny, a skoro tak, to remis traktowany jak porażka w takim wypadku jest sprawiedliwym rozwiązaniem.

Trzech graczy już przesłało swoje propozycje. Dwóch graczy jeszcze tych propozycji nie przesłało. Priorytetem jest sprawne przeprowadzenie turnieju dlatego jeżeli jutro nadal nie będzie propozycji, to prawo wyboru scenariusza będzie przekazane natychmiast przeciwnikowi.

Cały regulamin ze zmienionym punktem 11:

1.  Turniej Panzer General 2 Year End jest tylko dla graczy, którzy zostali sklasyfikowani w lidze Panzer General 2 (sezon 2007/2008) lub dla graczy, którzy nie byli sklasyfikowani ale mają aktywny abonament The Generals' Guild.
   2. Zwycięzca otrzyma 100 punktów ligowych oraz nagrodę rzeczową jedną z sześciu do wyboru
          * saga: 13 gier Command & Conquer (rts)
          * Universe at War: Eratch Assult (rts, s-f)
          * Frontlines: Fuel of War (fps, współczesne pole walki)
          * Fantasy Wars (strategia turowa podobna do Fantasy General)
          * abonament GG + klubowa płyta DVD
          * książka Maka Sołonina 22 czerwca 1941 (w przypadku gdy ta książka zostanie wręczona za zdobycie głowy Rommla, to nagroda książkowa zostanie zmieniona na inną)
      Wszystkie nagrody są nowe. Gry są w wersji angielskiej, zafoliowane.
   3. Przegrany z finału otrzyma 50 punktów ligowych i roczny abonament GG, pozostali półfinaliści po 25 punktów ligowych oraz półroczne abonamenty GG.
   4. Każdy z graczy otrzymuje 2 bonusowe punkty ligowe za każdą w pełni rozegraną grę turniejową.
   5. Szybsze zwycięstwa są nagradzane dodatkowymi bonusowymi punktami ligowymi: +1 punkt za V oraz +2 punkty za BV.
   6. Turniej rozgrywany jest systemem pucharowym - przegrany w danej rundzie odpada.
   7. Wszystkie gry w tym turnieju są typu duel.
   8. Jeżeli gracz, który jest wyżej na liście graczy turnieju ma niższy lub równy poziom gry w porównaniu do poziomu przeciwnika to:
          * decyduje on jaki będzie grany scenariusz i ustawienia o ile jego poziom gry (wybiera spośród scenariuszy oryginalnych, RFS, oraz dla Gustlik e-file, w ciągu 2 dni)
          * nie może wybrać scenariusza wybranego przez siebie w poprzednich rundach tego turnieju
   9. Jeżeli poziom gry drugiego gracza, który jest niżej na liście, jest mniejszy od poziomu przeciwnika, to podaje on trzy propozycje scenariuszy (w ciągu 2 dni), z których przeciwnik wybiera jeden (w ciągu 3 dni).
  10. Niedotrzymanie terminów podanych w nawiasach powoduje przejście wyboru na drugą stronę.
  11. Jeżeli w gra zakończy się wynikiem remisowym, to:
          * w przypadku gdy gracz wyżej rozstawiony nie wybierał scenariusza spośród propozycji gracza niżej rozstawionego to,do kolejnej rundy awansuje gracz, który jest niżej na liście startowej
          * w przypadku gdy gracz wyżej rozstawiony wybierał scenariusz spośród propozycji gracza niżej rozstawionego to,do kolejnej rundy awansuje gracz, który w momencie zakończenia gry posiadał więcej zsumowanych celów drugorzędnych oznaczonych flagą na mapie (lotniska, miasta, punkty rekrutacji...); jeżeli to kryterium nie rozstrzygnie, to o awansie zadecyduje zsumowana ilość punktów prestiżu w momencie zakończenia (punkty nierozdysponowane plus wartość armii).
  12. Kolejność listy graczy tego turnieju będzie ustalona po zakończeniu zapisów. Na początku listy będą gracze sklasyfikowani w poprzednim sezonie (decyduje zajęte miejsce), a następnie będą gracze niesklasyfikowani w poprzednim sezonie, ale z aktywnym abonamentem GG (decyduje poziom gracza i w dalszej kolejności gwiazdy).
  13. Wyniki gier turniejowych są rejestrowane również w lidze.
  14. Gry turniejowe można rozgrywać dowolnym sposobem:
          * przez email
          * przez Skype
          * online, przez WarZone
      O sposobie gry należy poinformować koordynatora najpóźniej w ciągu dwóch dni od wyboru scenariusza.
  15. W przypadku gry przez email wszystkie emalie z turami trzeba kopiować do koordynatora turnieju. Na tury należy odpowiadać w ciągu 24 godzin.
  16. W przypadku gry online lub przez Skype należy poinformować o terminie gry koordynatora turnieju przed grą.
  17. Jeżeli gra nie jest rozstrzygnięta w ciągu trzech tygodni od daty rozpoczęcia rundy, to koordynator może wyznaczyć dzień i godzinę spotkania na skype (lub WarZone jeżeli obaj gracze mogą grać online). Niestawienie się o wyznaczonym terminie jest równoznaczne z walkowerem.
  18. Po zakończeniu gry skype, gracz który wygrał ma obowiązek przesłania kompletu tur do koordynatora turnieju.
  19. Regulamin klubowy ma swoją moc również w grach tego turnieju, ale pierwszeństwo ma regulamin turnieju.
  20. Jakiekolwiek pytania należy wysyłać do koordynatora turnieju pg2raport at tlen.pl. Protesty (podejrzenia przeciwnika o oszukiwanie) należy wysyłać do Depeta pg2cheating at generalsguild.com. Nasze decyzje są ostateczne.