nowa forma rozgrywek ligowych

Zaczęty przez Janus, Czerwiec 10, 2009, 02:48:24 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janus

punktacja z Rajdersów to dobry pomysł w nareście rozegra się wszystkie gry do końca a i tabelka przez to moze wyglądać innaczej  ;D
a pomysł nowej ligi mozna przetestować jako turniej ::)
np dzielimy podłóg poziomu gry na 2 tabelki
np po 4 graczy
kazdy z grajacych  w danej grupie podaje scen do gry i wszyscy te sceny między soba muszą rozegrać
odpada problem wyboru scenarjusza kazdy z każdym gra 4 razy  ;D lub 2 razy w sceny przez grających między sobą nie wybrane?
chym wpadłem na to przed sekundą >:D
i mamy w zasadzie do Bożego Narodzenia terminaż rozgrywek

Rommel

Cytat: PitekWaleczny w Czerwiec 16, 2009, 09:39:58 AM
Z tym sie tez zgadzam, potraktujmy zmiany wchodzace w tym roku jako poligon. W tym roku chyba tez wejdzie jako staly e-file Gustlika. Wiec zmian sporo.
Z tego co mi wiadomo to od nowego sezonu wejdzie efil RSF 2.80, uważam to za dobry wybór.

Szarik

Z uwagą śledzę dyskusję w tym wątku.
Zgadzam się z tym że nowe rozwiązanie - podział na ligi powinno funkcjonować obok aktualnej klasyfikacji jako turniej ciągły, cykliczny. Uważam, że w tych cyklicznych rozgrywkach ligowych nagrodą nie powinny być awanse na wyższe poziomy lecz punkty bonusowe. Poziomów graczy bym nie ruszał.
Myślałem o różnych rodzajach drabinek, ale pomysł lig po 4 graczy bardzo mi się spodobał. 
Gracze o zbliżonej sile gry graliby częściej ze sobą i byłoby ciekawiej, więcej trudnych i emocjonujących pojedynków.
Jeżeli każda liga ma liczyć po 4 graczy to każda jej runda wiązałaby się z rozegraniem 3 pojedynków dowolną techniką. Pytanie czy miesiąc starczy.
Najlepszy gracz z ligi zdobywałby tytuł mistrza lub awans a ostatni gracz spadałby do niższej ligi.
Podoba mi się również pomysł aby każdy z graczy w danej lidze zaproponował jeden scenariusz. Następnie scenariusze zostałby rozlosowane dla poszczególnych gier.
W przed rozpoczęciem nowej rundy będzie można zawiesić swoje granie w tych rozgrywkach lub się wycofać. Zawieszając granie na miesiąc spadnie się o jedną klasę niżej bez jakichkolwiek punktów lub gwiazdek ujemnych, zawieszając na dwa miesiące spadnie się o dwie klasy itd.
Na starcie kluczem do rozstawienia byłyby poziomy graczy. Jeżeli w trakcie rozgrywek przystąpi do nich mocny gracz to będzie musiał się przebijać od najniższej klasy rozgrywkowej. W tym systemie nie powinno to trwać długo.

giees

Wyszukiwarka ogloszeniowa Broomer.pl. Znajdz samochod.

Cpt.Pablo

Popieram , uważam że każda innowacja wnosi coś nowego , oczywiście zawsze można za jakis czas zmodyfikowac i wprowadzić poprawki. Szkoda tylko że grupy będą  tak małe , z tego co obserwuję to ilosc aktywnych graczy w lidze to coś koło 8 osób . Uważam jednak że oprócz obowiązkowych gier powinno byc również coś takiego że każdy z graczy miałby np. prawo do wyzwania innego gracza z innego poziomu ligowego np. jednokrotnie w ciągu sezonu i tylko jednego  w swój ulubiony scenariusz ( za co otrzymywałby punkty premiowe) - bez względu na  poziom jaki reprezentuje - liczba punktów premiowych mogłaby być wyższa dla graczy z niższej ligi natomiast niższa dla graczy z wyższej ligi i przydzielana tylko i wyłącznie w przypadku gdy zwycięży wyzywający(tylko dla niego). - typ rozgrywki duel.mozna by wtedy wprowadzić równiez stopniowanie punktów tzn.za zwycięstwo z pierwszym z danej ligii najwięcej i tak kolejno.

Rommel

Uważam że jak będzie 12 graczy(3 grupy) to dobrze a jak znajdzie się 16 graczy to mozna mówic o wielkim sukcesie.
Ja bym jednak pozostawił grupy 4 osobowe, czas rozgrywek - 1 miesiąc, forma gry - tylko skayp.
Popieram tez pomysł Cpt.Pablo by gracz z niższej ligi mógł wyzwać gracza z wyższej ligi, wprowadziłbym tu jednak drobną modyfikacje; gracz moze mieć poziom 5 lub nizszy, gracze z poziomek 6 i 7 nie mogą wyzywać innych graczy.
Jeżeli będzie możliwe technicznie wprowadzenie nowej punktacji to by było miło. W nowej punktacji gracz który przegrał nie mógłby otrzymac punktów ujemnych (jestem też za usunięciem punktacji minusowej z naszej ligi).
Wprowadziłbym też punktacje bonusową ; 1 punkt bonusowy za ukończenie każdej jednej gry to by oznaczało że każdy gracz wyniesie z jednego pojedynku minimum 1 punkt.
Nie zmniejszałbym ani nie zwiększałbym poziomu gry  graczy wynikających z pojedynków  w tej formie rozgrywek (brak gwiazdek)
Przed wprowadzeniem regulaminu rozgrywek umieściłbym go na forum by każdy z graczy mógł się wypowiedzieć.

Rommel

Nową punktacje ustaliłbym tak:
10-0 ; gracz odnosi dwa zwycięstwa - zdobywa wszystkie Victory hexy jako atakujący i obrońca
7-2 ; gracz jedną ze stron odnosi zwycięstwo a drugą stroną ma udaną obrone, czyli nie traci wszystkich Victory hexów
6-4 ; każdy z graczy wygrywa, tylko szybszy otrzymuje 6 punktów.
3-3 ; remis
To jest moja propozycja, przy takim rozwiązaniu należy rozegrać obydwa pojedynki do końca.

Roberto_tr

a ja przyznam się szczerze, że nie rozumiem po co gracz z niższych lig ma wyzywać tych z wyższych ?
moze przeciez to samo zrobić w teraz w Lidze ...  :)

nie krytykuję, tylko pytam bo nie chwytam  ;D

sednem pomysłu Janusa jest to że, spotykają się gracze w grupach (o określonych poziomach) i rozgrywają mecze pomiędzy sobą, gdzie na koniec z punktacji ustala sie pozycję poszczególnych graczy, potem zaś awanse i spadki

te rozgrywki mają być obok obecnej Ligi jako Turniej a nie coś co zastępuje dotychczasową formę

kolejna sprawa - czas na rozegranie tych gier
na MP i mecze grupowe było więcej czasu niz miesiąc (jeśli dobrze pamiętam) a i tak były spore problemy z terminowym zakończeniem gier

skoro jestesmy przy terminach to proponuję aby ta edycja (premierowa) zakończyła się wraz z zakończeniem sezonu ligowego lub nawet ze 2 tyg przed jego końcem, aby mozna było wprowadzic ewentualne poprawki do regulaminu lub zastanowic sie co w Turnieju usprawnić

nie nalezy sie spieszyc ze startem bo pośpiech nie jest najlepszym doradcą i w rezultacie mozemy swtorzyć jakiegoś turniejowo-ligowego babola, w którym mało kto będzie chciał wziąć udział

Chyba realną datą byłby 1 sierpień. Jeśli założymy ze zakończymy rozgrywki (turniejowe) w 3 tygodniu września, a grupy będą faktycznie 4 osobowe to kazdy z graczy ma do rozegrania 3 gry w ciągu 6 tygodni, czyli średnio 1 gra na 2 tyg
Jest to chyba obciążenie takie, z którym mozna sobie dać radę a jednoczesnie nie rozwlecze rozgrywki w nieskończoność  ;)

Zgadzam się z Wami, że te gry nie powinny wpływać na poziomy graczy i gwiazdki.
Zgadzam się też że powinny być za nie bonusy i ze mecze powinny być punktowane inaczej niz to ma miejsce w Lidze.
Znacznie łatwiej będzie ustalić pozycję graczy w grupie aniżeli stosować obecny system punktowania z Ligi.
Bo co zrobi Szarik jak w grupie kazdy wygra jeden mecz a gramy duele, gdzie to czy wygrasz/wybronisz drugi scen nie ma w zasadzie znaczenia ? Ma liczyć hexy ? Trochę bez sensu ... i mało sprawiedliwe, moim zdaniem ...
Lepiej własnie zastosowac coś na wzór tego co podał Rommel lub przejąć/zmodyfikować system punktowania z Rayders'ów czy tez Panzerligi.

Cytat: Rommel w Czerwiec 18, 2009, 08:41:56 PM
W nowej punktacji gracz który przegrał nie mógłby otrzymac punktów ujemnych (jestem też za usunięciem punktacji minusowej z naszej ligi).

Przed wprowadzeniem regulaminu rozgrywek umieściłbym go na forum by każdy z graczy mógł się wypowiedzieć.
Szarik juz podobno usunął (lub usuwa) punkty ujemne z Ligi i teraz jak ktoś Ci dokopie Rafałku to przynjamniej nie spadniesz za bardzo w tabeli ;)

Co do regulaminu to jestem oczywiście ZA.
Proponuję umieszczenie go tak aby był widoczny np na 1 stronie tego wątku oraz bieżące aktualizowanie w przypadku gdy jakiś punkt czy tez pomysł zostanie przegłosowany i zatwierdzony
Nieco nizej proponowanego regulaminu mozna umieścić (wypunktowane) propozycje/pomysły nad którymi będzie trwała debata. To po to abyśmy nie zbaczali z tematu :)

Roberto_tr

Poza tym myślę, że Szarik powinien nam juz teraz napisać czy wprowadzenie innego systemu punktowania oraz powiązanie wyników z tego Turnieju z Ligą jest mozliwe od strony technicznej.

Zaoszczędzi to nam wszystkim trochę czasu w debacie ;)

Rommel

Cytat: Roberto_tr w Czerwiec 18, 2009, 11:39:16 PM
a ja przyznam się szczerze, że nie rozumiem po co gracz z niższych lig ma wyzywać tych z wyższych ?
moze przeciez to samo zrobić w teraz w Lidze ...  :)
nie krytykuję, tylko pytam bo nie chwytam  ;D
w lidze nie masz obowiązku gry, a tutaj będziesz zmuszony zagrac ;D

kolejna sprawa - czas na rozegranie tych gier
na MP i mecze grupowe było więcej czasu niz miesiąc (jeśli dobrze pamiętam) a i tak były spore problemy z terminowym zakończeniem gier

skoro jestesmy przy terminach to proponuję aby ta edycja (premierowa) zakończyła się wraz z zakończeniem sezonu ligowego lub nawet ze 2 tyg przed jego końcem, aby mozna było wprowadzic ewentualne poprawki do regulaminu lub zastanowic sie co w Turnieju usprawnić

nie nalezy sie spieszyc ze startem bo pośpiech nie jest najlepszym doradcą i w rezultacie mozemy swtorzyć jakiegoś turniejowo-ligowego babola, w którym mało kto będzie chciał wziąć udział

Chyba realną datą byłby 1 sierpień. Jeśli założymy ze zakończymy rozgrywki (turniejowe) w 3 tygodniu września, a grupy będą faktycznie 4 osobowe to kazdy z graczy ma do rozegrania 3 gry w ciągu 6 tygodni, czyli średnio 1 gra na 2 tyg
Jest to chyba obciążenie takie, z którym mozna sobie dać radę a jednoczesnie nie rozwlecze rozgrywki w nieskończoność  ;)
Turniej powinien być prestiżowy tak jak Liga Mistrzów w piłce nożnej, więc uważam ze termin 4 tygodni na rozegranie 3 gier to nie tak wielkie wyzwania, w dodatku udział w tej formie rozgrywek jest dobrowolny, więc każdy kto przystąpi musi mieć świadomośc wyznaczonego czasu do rozgrywek.
Jestem ciekaw co Giees myśl i proponuje w temacie "czas rozgrywki"?

Zgadzam się z tym że 1 sierpień to data optymalna w dodatku wystartuje w rocznicę powstania warszawskiego.

Punktacja którą zaproponowałem jest częściowym plagiatem z Raidersów ;D

Szarik juz podobno usunął (lub usuwa) punkty ujemne z Ligi i teraz jak ktoś Ci dokopie Rafałku to przynjamniej nie spadniesz za bardzo w tabeli ;)
Problem w tym Roberciku że nikt mi nie chce dokopać :'( tylko Cpt.Pablo ma chęć do gry ze mną, a tak na marginesie to gramy scenariusz w który nigdy nie grałem :D

Roberto_tr

Cytat: Rommel w Czerwiec 19, 2009, 12:00:06 AM
w lidze nie masz obowiązku gry, a tutaj będziesz zmuszony zagrac ;D
no dobrze ale jak to będzie się miało do sytuacji w tabeli Turnieju ? przeciez nie dodasz sobie punktów za wygrany mecz z graczem z nizszej ligi :)

Turniej powinien być prestiżowy tak jak Liga Mistrzów w piłce nożnej, więc uważam ze termin 4 tygodni na rozegranie 3 gier to nie tak wielkie wyzwania, w dodatku udział w tej formie rozgrywek jest dobrowolny, więc każdy kto przystąpi musi mieć świadomośc wyznaczonego czasu do rozgrywek.
Jestem ciekaw co Giees myśl i proponuje w temacie "czas rozgrywki"?
1. No ja widzę sprawę czasu trwania rozgrywek z lekka inaczej, ale OK, każdy ma prawo do głosu.
2. Tez jestem ciekaw, tymbardziej że prawdopodobnie zagracie w jednej grupie :)
No i przydałaby się jakaś kolejna opinia, bo na razie to dystkutujemy we trzy czy cztery osoby ...  :-\

Punktacja którą zaproponowałem jest częściowym plagiatem z Raidersów ;D
Nie chciałem Ci narobić wstydu ;) i napisałem, że sam wymyśliłeś  ;D

Problem w tym Roberciku że nikt mi nie chce dokopać :'( tylko Cpt.Pablo ma chęć do gry ze mną, a tak na marginesie to gramy scenariusz w który nigdy nie grałem :D
To zapodaj coś ciekawego, co jeszcze nie grałeś (wiem że mało takich scen ;) ) i zagramy na Skypie w sobote czy niedzielę. Tylko daj mi z jeden dzień na zapoznanie się ze scenariuszem, Ty nie musisz ...  ;D

giees

CytatJestem ciekaw co Giees myśl i proponuje w temacie "czas rozgrywki"?

Im mniej czasu tym lepiej.
Wyszukiwarka ogloszeniowa Broomer.pl. Znajdz samochod.

Rommel

Cytat: giees w Czerwiec 20, 2009, 10:01:28 PM
Im mniej czasu tym lepiej.
Ja też jestem tego zdania.
Wrcajać do piłki noznej to Liga Mistrzów jest rozgrwana co tydzień, więc można to zrobić i w panzera

Rommel

Szarik, czekamy na wypowiedź czy nową punktacje można wcielić w życie, czy jest to mozliwe technicznie ???

Szarik

Cały czas zastanawiam się nad zaproponowaną punktacją i uważam, że punktacja
nadal musi być powiązana z poziomem gracza tzn. jeżeli gracz pokonany ma wyższy poziom to jest więcej punktów ( w propozycji nie ma takiego powiązania).
Można to rozwiązać punktami dodatkowymi (PP - poziom pokonanego):
(PP+3)-0 ; gracz odnosi dwa zwycięstwa - zdobywa wszystkie Victory hexy jako atakujący i obrońca
(PP+2)-1 ; gracz jedną ze stron odnosi zwycięstwo a drugą stroną ma udaną obrone, czyli nie traci wszystkich Victory hexów
(PP+2)-2 ; każdy z graczy wygrywa,
2-2 ; remis