nowa forma rozgrywek ligowych

Zaczęty przez Janus, Czerwiec 10, 2009, 02:48:24 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Roberto_tr

Mógłbyś wytłumaczyć to na przykładzie mojej gry z Rommlem ?

Graliśmy dzisiaj Rhein-Ruhr i wygrał Rommel, ale w drugim singlu ja.
Wg jego propozycji jest wynik 6-4. A jak liczyć Twoją ?
Bo mam małą zagwozdkę, tam poza nawiasem jest minus czy myślnik ? :)

A nawiasem pisząc to po zarejestrowaniu wyniku przez Rommla oberwałem -2 pkt a podobno miało ich juz nie być :)

Szarik

To nie jest minus tylko myślnik wzorem tego co podał Rommel.
Liczby punktów które podałem to taka wstępna propozycja.
Według aktualnej punktacji jest dla Rommla +10 dla ciebie -2.
Według tego co ja wstępnie proponuje byłoby dla Rommla +12 a dla ciebie +1. Czyli dla obu jest korzystniejsza, ty byś zyskał 3 punkty a Rommel 2.
Punkty ujemne zlikwiduję na początku przyszłego tygodnia we wszystkich ligach.

Rommel

Cytat: Szarik w Czerwiec 20, 2009, 11:25:00 PM
Cały czas zastanawiam się nad zaproponowaną punktacją i uważam, że punktacja
nadal musi być powiązana z poziomem gracza tzn. jeżeli gracz pokonany ma wyższy poziom to jest więcej punktów ( w propozycji nie ma takiego powiązania).
Można to rozwiązać punktami dodatkowymi (PP - poziom pokonanego):
(PP+3)-0 ; gracz odnosi dwa zwycięstwa - zdobywa wszystkie Victory hexy jako atakujący i obrońca
(PP+2)-1 ; gracz jedną ze stron odnosi zwycięstwo a drugą stroną ma udaną obrone, czyli nie traci wszystkich Victory hexów
(PP+2)-2 ; każdy z graczy wygrywa,
2-2 ; remis
Musze się przyznac, ale nie do końca łapie. :P
Moja propozycja to tylko szkic.
Można się zastanowić nad dodatkowymi punktami (bonusami) które będą przynawane w przypadku gdy gracz który ma niższy poziom odniesie zwycięstwo jako pierwszy lub zremisuje.
Punkty takie przynawałbym gdy róznica poziomów miedzy graczami wynosi przynajmniej 2 poziomy.
Jeden punkt bonusowy za każdy jeden poziom różnicy między graczami.
Jeżeli różnica poziomów wynosi 1 poziom to nie przynawałbym punktów bonusowych, ponieważ jest to pojedynek graczy o bardzo zbliżonych umiejętnościach.
Szkoda tylko że na zlocie nie odbył się taki warsztat, mozna to byłoby ustalić o wiele szybciej, w dodatku byli wtedy obecni wszyscy aktywni gracze z naszej ligi

Rommel

Szarik proponuję dyskusję na temat punktacji przenieść do nowego wątku na forum.
Miło by było gdybyś wysłał emeila do wszystkich graczy, z zaproszeniem do wypowiedzi na forum odnośnie nowej formy rozgrywek i nowej punktacji.
:welcome Zachęcam też do wypowiedzi  na temat nowej punktacji wszystkich aktywnych  graczy i nie tylko(kolejność alafabetyczna) :
Cpt.Pablo, feldfebel Szulc, Foit, Giees, Janus, Kris13,  PanzerLehr, Pepe,  PitekWaleczny, Sir Daban.
oraz wszystkich pozostałych, Kolegi Roberto_tr nie wymieniłem ponieważ on jest aktywny w tej dyskusji.
Koledzy to My tworzymy tą ligę więc PISZCIE  :!: :!: :!:

Janus

a ja przyznam się szczerze, że nie rozumiem po co gracz z niższych lig ma wyzywać tych z wyższych ?
PO TO BY WYZWANY NIE MÓGŁ ODMÓWIĆ W SUMIE CIEKAWY POMYSŁ Z JEDNYM ZASTRZEŻENIEM SA SCENY KTÓRE SIE DO GRY NIE NADAJA ALE CO TAM GRA TO GRA.MOZE KAZDY Z NAS ZROBIŁ BY ZASTRZEZENIE DO 3 SCENÓW KTÓRYCH NIE GRYWA?

SYSTEM PUNKTACJI
REMIS- OBAJ PO 6 PKT
WYGRYWA JEDEN W OBU SCENACH  12 PKT drogi 0 pkt
WYGRYWA JEDEN SCEN W DRUGIM REMISUJE (BRAK ROZTRZYGNIĘCIA) 10 PKTwygrany   PRZECIWNIK PRZEGRANY 2 PKT
WYGRYWA 1-EN  PRZEGRYWA DRUGI  8 PKT DLA SZYBSZEGO GRACZA  A PRZECIWNIK 4 PKT
WYDAJE SIĘ TO SENSOWNE OCZYWIŚCIE LICZBA PKT DO UZGODNIENIA
w sumie 12 pkt do podziału 

POMYSŁ Z MIESIACEM NA ROZGRYWKI -CHYM OSOBIŚCIE BY CIŚNIENIA NA TERMINY NIE BYŁO DAŁBYM KWARTALNE TERMINY
PO CO  ?  BY BYŁO WIECEJ CHĘTNYCH ORAZ BY SPOKOJNIE TO GRAĆ Z GRA PRZEZ KOMUNIKATOR PEWNIE BYŁO BY TO DO ZREALIZOWANIA. ALE CHYBA NIE KAŻDY MOZE TYLE CZASU POŚWIĘCIĆ NA GRĘ
I CI CO BY CHCIELI PRZEZ MEILA MOGLI BY TO GRYWAĆ LUB PRZEZ WARZONE

T

PitekWaleczny

Zostalem przywolany do tablicy. ;-)  Jestem jeszcze pod emocjami wczorajszego meczu Falubazow ze Stala ( znawcy zuzla beda wiedziec o co chodzi ), system punktacji w lidze zuzlowej tez jest troche zamieszany. Ale wracajac do naszej ligi. Troche juz sie pogubilem z punktacja czytajac te wszystkie posty.

Mysle ze system punktacji powiennien byc prosty. Zwyciestwo +2 pkt ( +1 pkt punkt bonusowy jezeli wygrana obiema stronami ) , remis +1 pkt , przegrana +0 pkt.  Reszte powinno sie zalatwic przez tzw male pkt, czyli +5 pkt malych, jezeli gracz zdobyl 5 VH, itd. Z tym, ze powinno sie rozgraniczyc, VH zdobyte przez pokonanego liczone podwojnie. chodzi oczywiscie o "male" pkt.  Jeszcze system punktow bonusowych, jezeli miedzy graczami jest roznicy przynjamniej 2 poziomow ( np: 4 i 6 ) to jezeli wygra gracz slaby to dostaje punkty bonusowe, np: 1. Przyklad: gracz z poziomem 4 wygrywa z graczem z poziomem 6 i to podwojnie, czyli dostaje: +2 (zwyciestwo ), +1 za podwojne zwyciestwo, +1 za wygrane z mocniejszym graczem -> w sumie 4 pkt plus male punkty za zdobycie ilus tam VH.   Mysle, ze powinnismy przyjac system punktow o "malych cyfrach" czyli 1,2,3 ... zamiast 10,12,15 .... Podejscie przychologiczne ;)  Jak tu grac, jezeli do najblizszego gracza mam np: 25 pkt straty, a lepiej to wyglada jak mam 3 pkt straty. ;)

Czas rozgrywek ... mam mieszane uczucia jezeli chodzi o krotki czas rozgrywek. Szybkie tempo rozgrywek ( czyli ilosc gier ) odstraszy wiekszosc graczy. Owszem, liga mistrzow w pilce noznej moze i trwa tydzien, ale im za to placa, tzn pilkarzom za  granie, a wiekszosc z nas musi dzielnie pracowac w pocie czola aby moc od czasu do czasu sobie dla rozrywki zagrac.  Ramy czasowe: poczatek i koniec rozgrywek w lidze ( np: od poczatku sierpnia do konca ... stycznia ), a to kiedy rozegra sie mecze, niech sami gracze sobie ulozom terminy rozgrywek, byleby tylko sie zmiescic w ramach czasowych. Tutaj proponuje wprowadzic punkt ujemne dla graczy, ktorzy nie rozegrali odpowiednia licze meczy, czyli walkower dla przeciwnika ( +2 pkt ), ale kara musi byc, czyli - 2 pkt. Wszystko bylo by zsumowane dopiero na koniec rozgrywek, itd. 

Mysle, ze powinnismy jakas podstawe teraz okreslic i rozpoczac ... rozgrywki ligowe. Ale traktowac to jako poligon doswiadczalny, mozemy nawet stosowac ( tylko kto to bedzie prowadzic, zeby Szarika nie przeladowac ) ROWNOLEGLE podwojny lub nawet potrojny system punktacji. Po prostu zobaczymy jak to wszystko sprawuje sie "w praniu", bedziemy na biezaco ustalac wszelkie zalozenia, itd. A rozgrywki ligowe wprowadzimy na stale w nastepnym roku juz jako sprawdzone i po wyeliminowaniu wiekszosci bledow i z najlepszym systemem punktowym, w tym roku zagramy testowo. Nie da sie przeciez wszystkiego ustalic i ladnie ulozyc przed rozpoczeciem rozgrywek ligowych, duzo rzeczy wyjdzie w trakcie.

I to by bylo na tyle dzis.

cdn ......
W tej chwili w Polsce 1.5 mln ludzi spi, 1.1 mln ludzi uprawia seks, 2.8 mln ludzi je... A Ty siedzisz i czytasz moj opis. GRATULACJE!!!!!

Cpt.Pablo

Ja proponowałbym prosty system punktacji :
Po pierwsze , zapropnowałbym w rozgrywkach ligowych - system rozgrywki tylko DUEL - dla graczy na Warzone oznaczałoby to po prostu dwukrotne rozegranie scenariusza - każdą ze stron.
Co do punktowania to widzę to tak  - oczywiście cały czas zakładam że gramy duela :
Za zwycięstwo wygrany otrzymuje 3 pkt. + pkt. równe poziomowi przeciwnika  - przegrany w tym przypadku otrzymuje pkt równe różnicy jego poziomu i poziomu wygranego POD WARUNKIEM ŻE MA NIŻSZY POZIOM NIŻ ZWYCIĘZCA.
Remis - obaj otrzymują  1 pkt + pkt. równe poziomowi przeciwnika
Mój system zachęciłby graczy ze słabszymi umiejętnosciami do gry z lepszymi od siebie ponieważ w obu przypadkach tzn w remisie i porażce otrzymywaliby punkty - oraz nie byłoby punktów ujemnych.
Przykład :
Rommel ( 7 ) - Cpt.Pablo (5) :
1.Zwycięzca Rommel - otrzymuje 8 pkt(3 + 5) - Przegrywa Cpt.Pablo - otrzymuje 2 pkt( 5-7 = -2) wynik ujemny
2.Remis - Rommel otrzymuje 6 pkt (1 + 5) - Cpt.Pablo otrzymuje 8 pkt( 1 +7)
3.Zwycięzca Cpt.Pablo - otrzymuje 10 pkt( 3 + 7) - Przegrywa Rommel + otrzymuje 0 pkt 7+5 = + 2 wynik dodatni

PitekWaleczny

Cytat: Cpt.Pablo w Czerwiec 22, 2009, 12:38:19 PM

.... 3.Zwycięzca Cpt.Pablo - ...... Rommel + otrzymuje 0 pkt 7+5 = + 2 wynik dodatni

7 + 5 = + 2 ? Chyba cos nie tak z moim wzrokiem albo jakis wyzszy poziom matematyki. ;)
W tej chwili w Polsce 1.5 mln ludzi spi, 1.1 mln ludzi uprawia seks, 2.8 mln ludzi je... A Ty siedzisz i czytasz moj opis. GRATULACJE!!!!!

Cpt.Pablo

Dariuszku czepiasz sie szczegółów :) Przynajmniej mam dowód że ktoś czytał moją wypowiedź - a nawet rzekłbym że ja analizował :) ahahh.  ;D

Sir Daban

Dopiero trafiłem na watek, więc ma mwiele kwestii do poruszenia, proszę spokojnie się usadowic, zaparzyć kawę, herbatę/przynieśc piwo czy co kto chce:)
1) Dodatkowa liga w lidze to pomysł zarazem zły jak i dobry. Po pierwsze powinna istnieć poza tabela ligową, ale w zaden spośób jej nei zastepując. Ja jestem dobrym przykładem - pojawia sie nowy człowiek i nagle w takich rozgrywkach musi się przebijać od dołu - nei ma sprawy, lae jeżeli nawet okaże siekoeljna rewelacja sezonu a będzie mógł zająć 13 maksymalnie miejsce w lidze głównej to jest to rozwiązanie bez sensu.  Czyli liga/rozgrywki dodatkowe tak, ale obok oficjalnej punktacji, czyli coś w rodzaju turnieju 4 skoczni - jeśli chodzi o metafory sportowe. Wazne zawody z walsnym izasadami, nieco innym iniż w Pucharze Świata, ale będace częścią tego pucharu.
2) Tempo rozgrywek - jak zaczyna się jakikolwiek turniej to nie ma z kim pograć w lidze - nie przesadzajmy z tempem. Proponuję rozgrywki kwartalne, tak aby była mozliwość wyłączenia sie z gier na meisiac bez żadnych konsekwencji. Wiadomo że wówczas trzeba swoje gry rozegrać wczesniej, później.
3) Wielkość "mini lig" - 4 osoby to malo, proponuję zrobić 8 - wówczas jeżeli miałby grać każdy z każdym to wychodzi 7 gier na 3 miesiace - czyli mozna rozplanować czas. Oczywiście na starie rozgrywek należałoby zgłosić wstępnie terminy gier (np. 2 połowa sierpnia) - wówczas da się to poplanować.  4 osoby to gra we wlasnym sosie na szybkic terminach. Rozgrywki we większym gronie sa mniej "wykluczające", a zarazem mniej stresujace. Niewielka frajda trafić do 1 grupy z Rommlem, Janusem, Gieesem - praktycznie każdy kto sie dostanie ma spore szanse na otrzymanie batów, a w konsekwencji jakichś tam minusów.
4) Jeśli będzie to turniej dodatkowy to ŻADNYCH KAR, po prostu prawo do gry w pierwszej 8, drugiej (lub ilu się zgłosi), ew. 3.
5) Skoro to rozgrywki dodatkowe w których gracze nałożą na siebie obowiązek gry - często z lepszymi graczami, na róznych tez scenariuszach - to muszą być jakieś bonusy w myśl zasady coś za coś. Moja propozycja to ograniczenie kar w gwiazdkach za przegrane spotkania. Na przykład zgodnei z regulaminem, ale ujemne gwiazdki wg. regulaminu zmniejszone o jedną, dodatnie bez zmian. Dzięki temu będzie można potraktować wiele gier z ludźmi na swoim poziomie jako szkoleniowych.
6) Zakończenie rozgrywek to jakieś dodatkowe punkty za miejsca, oraz  spora wymiana krwi. Z ósemki dwoch ostatnich 7-8 spada, wchodzi 1-2 z drugiej ligi, dodatkowo miejsca 5-6 z pierwszej i 3-4 z drugiej grają baraże o wejście/utrzymanie.
7) Co od scenariuszy - każdy proponuje swoje potem sie wybiera głosowaniem 2-3 do wyboru dla graczy.
8) Co do punktacji - nie mam zdania, bo punktacja może wpływać na taktykę. Raczej bym podchodzil do punktacji po punkcie za każdą wyrganą grę (pojedynczą) + bonus za wygranie duela. Dość proste, ale skuteczne bo mozna wygrać 3:0 ,albo 2:1. Remis w turach to brak punktu bonusowego (choć na starych zasadach okresla sie zwycięzce i przyznaje gwiazdki)

Podsumowanie:
ogółne założenia to "
- dodatkoe rozgrywki obok ligi, ale jej nie zastępujące
- grupy przestronne np. 8 osobowe
- tempo nie za duże, dla większości gra jest dodatkiem do życia, jak ktoś będzie chciał pograć więcej to moze normalnie ligowo
- scenariusze zgłaszane i wybierane przez graczy
- bonus w postaci zmniejszonych kar za przegraną
- z punktacją też bym nie przesadzał na rozgraniczenie na wiele kategorii, punkt za każdą pojedyncza grę, oraz dodatkowy za zwycięstwo w duelu

giees

Moim skromnym zdaniem takie rozgrywki nie powinny miec zadnego zwiazku z punktacja w lidze.  To powinien byc zupelnie inny twór ktory rządzi sie wlasnymi prawami ... nie wiem nazwac to "superliga,ekstraliga, cokolwiekliga" czy jakos inaczej. Nie oszukujmy sie , obecna lige wygrywa ten kto gra najwiecej (z graczy o wiekszym ograniu) i komu sie chce walczyc o punkty. Tej ligi nikt nie wygra nie pokonujac najlepszych.

Reasumujac

Ekstra Liga powinna wplywac na :
- poziom gracza
Ekstra Liga nie powinna wplywac na:
- punkty w tabeli ligowej

Jezeli sie okaze ze juz to ktos napisal to przepraszam ale nie znalazlem czasu na przeczytanie wszystkich postow w watku.
Wyszukiwarka ogloszeniowa Broomer.pl. Znajdz samochod.

Rommel

Cytat: giees w Czerwiec 24, 2009, 11:42:59 PM
Ekstra Liga powinna wplywac na :
- poziom gracza
Ekstra Liga nie powinna wplywac na:
- punkty w tabeli ligowej
To jest bardzo rozsądne.

Punktacja która zostałaby wprowadzona i nie ważne która miałaby wpływ wyłącznie na tą ligę i mogłaby zostać użyta do celów statystycznych.
Wprowadziłbym jednak punktację bonusową za każdy rozegrany do końca pojedynek np: 1 punkt który zostałby dodany do punktacji głównej w lidze, po to by zmotywować graczy do udziału w tym przedsięwzięciu

Sir Daban

Grać bez punktacji? Lepiej wówczas grać w lidze.

Rommel

Cytat: Sir Daban w Czerwiec 28, 2009, 09:32:50 AM
Grać bez punktacji? Lepiej wówczas grać w lidze.
Ma to jednak swoje zalety, mozna podnieść sobie poziom, zdobyć też doświadczenie  :), jakieś punkty bonusowe za ukończone gry nie koniecznie ma być 1 punkt, można więcej,  i przede wszystkim prestiź.
Punktacja byłaby tylko wewnątrz ligi, mozna wtedy sprawdzić wszystkie propozycje punktacji i wybrać tą najlepszą.

Sir Daban

Zakładam ze miałyby to być rozgrywki niezależne od Ligi, a w takim przypdaku:
- muszą dawać coś więcej niż liga, aby ludzie chcieli grać w te rozgrywki, a nie zwykle ligowe mecze
- jeśli będą dawać "bonusy" w jakiejkolwiek postaci to muszą też mieć pewne wymagania, bo inaczej zastąpią ligę

Doświadeczenie, punktu i poziomu można zdobywać w lidze, prestiż jak sądzę także, więc czym ma sie różnic nowa liga? Dlatego, pod kątem powyższych założeń, trzeba podyskutować o bonusach i obowiązkach.

Zaproponowałem bonus w postaci mniesjzych strat w przypadku porażki (gwiazdki), a więc ułatwianie zdobywania/utrzymania poziomu (oprócz Ciebie generalnie wszyscy czasem przegrywają :) )

Zaproponowałem zobowiązania - czyli liczbę gier do wykonania w określonym czasie (u mnie akurat 7 na 3 miesiące).

Co do punktacji i jej testów: można wprowadzić zasady, ze punktu do ligi liczą się normalnie, ale wewnątrz nowych rozgrywek jest własna punktacja odmienna od ligowej. Wówczas każda rozegrana gra (tak jak w każdym turnieju) trafia na konto ligi, daje gwiazdki, itd., itp. a w rozgrywkach można oficjalnie ustalić inny sposób punktowania.  Wóczas wyłonić zwycięzcę wg. ustalonej punktacji, a równocześnie po rozgrywkach policzyć wyniki wg. innych z proponowanych sposobów punktacji i zobaczyć jak się mają do siebie. Da to możliwość zmian lub modyfikacji sposobu punktowania w kolejnych rozgrywkach, a przede wszystkim dużo materiału do dyskusji.