nowa forma rozgrywek ligowych

Zaczęty przez Janus, Czerwiec 10, 2009, 02:48:24 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janus

witam
mam taką propozycje by stworzyć z graczy chcących grać i wyrażających na to ochotę ligę w której
gra każdy z każdym
o miejscu decuduje ilość wygranych
o scenarjuszach na dany miesiac sami grajacy między sobą a w przypadku braku porozumienia inni gracze(to jeszcze do ustalenia)
rozgrywki prowadzone by były 1 gra w miesiącu lub kilka tak by w ciagu roku kazdy z graczy zagrał ze wszystkimi uczestnikami ligi
wyniki doliczało by się do ogólnej punktacji +bonusy
czekam na propozycje i chetnych.

Rommel

Jestem ZA :clap
uważam tylko że sceny powinien wybierać Szarik lub Depet.
Uważam że forma rozgrywki skayp.
Tylko należy zastanowić się nad zasadami i ustalić dobrą formę rozgrywek

Roberto_tr

W sumie też jestem ZA, ale ...

Z tego co pamiętam to Janus proponował właśnie taki model tych rozgrywek (każdy z każdym), grupa ok 10 graczy - tworzymy tabele i po rozegraniu wszystkich meczy 1 lub 2 graczy z najnizszych miejsc "spada" do klasy nizej

Po rozmowie z Szarikiem usłyszałem jednak że panowie sie dogadali i planują zastąpić to drabinką, czyli aby awansować trzeba "strącić" tego co siedzi wyżej :)

a jest to dosyć znaczna różnica

Obie propozycje ciekawe ale trzeba sie zdecydować ;)

kempczol

Warto by było spróbować. Każdy z każdym i wtedy byłoby wiadomo co i jak.  8)
A co do gry przez komunikator...
Informuję, że można spokojnie wysyłać spakowane tury przez GG.
Historia nie jest miejscem dobroczynnych gestów, lecz bezlitosnej rywalizacji.

Rommel

Proponuję stworzyć dwie ligi po czetrech graczy w każdej lidze. W pierwszej lidze gracze z wyższym poziomem, w drugiej gracze lidze gracze z niższym poziomem.
Czas rozgrywki jedengo scenariusza - miesiąc, można by było wystartować z 1 lipca.(właściwie to do rozegrania są trzy gry więc może czas skrócić do dwóch tygodni - dzięki temu też liga się ożywi) :box
Po każdym z miesiącu rozgrywek w dany scenariusz dwóch ostatnich graczy z pierwszej ligi spada do ligi drugiej , a dwóch najlepszych graczy awansuje do pierwszej.
W zależności od ilości chętnych można stworzyć też 3 lige.
Awans do wyższej ligi powinien być premiowany dodatkowymi punktami bonusowymi.
A za spadek gracz powinien otrzymać punkty ujemne.
Gracz który przystąpi do rozgrywek i będzie stronił od gry powinien otrzymać punkty ujemne i znależć się na ostatnim miejscu w aktualnej lidze(zajmuje 4 miejsce).
Po ukończeniu danego scenariusza każdy gracz może zrezygnować z udziału w tych rozgrywkach.
Pozostaje wybór scenariuszy - uważam że powinne byc grane scenariusze mało popularne i o ich wyborze powienien decydować Szarik lub Depet.
Typ rozgrywek - duel
Forma gry - komunikator.
Każda pierwsza tura powinna też być wysyłana do Szarika, celem uniknięcia wysłania jednej tury do wszystkich graczy. ;D

Taka forma przyszła mi do głowy, co myślicie o takim sposobie rozgrywek?
ewentualnie mozna dopracować i wygładzić szczegóły regulaminu, ja przedstawiłem szkic :)

Rommel

Zachęcam też graczy do wyrażenia swojej opini na temat popularnego turnieju Yera End, jakie powinne obowiązywać reguły w następnym sezonie.
Wątek na forum YEAR END 2008
Dziękuje

Roberto_tr

Myślę, że ilość ewwntualnych lig (czy tez grup, dywizji ... - tu wklej swoją nazwę ;))wyjdzie w praniu tzn gdy zgłoszą sie wszyscy chętni.
Wtedy sie ustali czy będą to 5 czy 4 osobowe grupy.

Do MP przystąpiło 16 zawodników. Nalezy założyć ze ktos z tej 16 odpadnie ale moze tez ktos powróci do grania i skład będzie większy.
Wszystko zalezy od reklamy ;)

Co do nie ukończonych gier... nawet jesli ktos nie zagra to chyba nic wielkiego sie nie stanie.
Oczywiście musi ponieść jakies konsekwencje, ale trzeba zachować umiar.
Narzucanie siłą wszystkiego i wszystkim nie polepszy obrazu Ligi i Turnieji a moze tylko zniechęcić
Nie moze byc tak ze jak gracz opusci 1 grę to spada gdzies tam na dno tabeli.
Gdyby odpuścił wszystkie to rozumiem.

Typ rozgrywek - duel ? hmmm... a dlaczego nie poszukac scen w których mozna pokusić się o wygraną obiema stronami i wtedy granie np 2x single ma sens i jest dodatkową atrakcją

Forma gry - komunikator - jak najbardziej za, odpada wtedy problem przesyłania pierwszej tury bo graczer spotykając się wymieniają sie nimi na "dzień dobry" i do boju

Scenariusze rzeczywiście powinny być dobierane raczej z tych "mało uczęszczanych" i tak jak wspomniałem wcześniej fajnie by było aby wygrana była mozliwa obiema stronami konfliktu.

O YEAR END nie wypowiadam się bo zdaje się że tam zrobił się niezły młynek po ciągłych zmianach i dawno temu zgubiłem się  ::)

Janus

co do formy rozgrywek
to bym sie zastanowil bo nie wszyscy maja czas by grac przez skaypa ale jest jeszcze warzone i mejl wiec nie ograniczal bym tu mozliwosci rozegrania gry.
osobiscie podzielil bym to na grupy wedlug poziomów gry na poczatku i mozna stworzyc 3 ligi
liga nowych graczy
graczy do poziomu 4
kolejna od poziomu 5
w zalezności od ilości chętnych
i polaczyl bym to z poziomem gry np 1miejsce poziom 8
miejsca  2-3   poziom 7 reszta poziom 6 spadjacy z ligi pozim 5 dostajacy sie do ligi poziom 5
to samo w slabszych ligach .
ale to tylko propozycje
co do scenarjuszy faktycznie wybierac mógłby je Szarik lub Depet
a liczbe spadajacych uzaleznił bym od ilosci chetnych do gry

Rommel

Owszem ilość lig, grup czy dywizji bedzie uzależniona od osób chetnych do gry.
Ja bym jednak pozostawał przy grupach 4 osobowych i przy pojedynku typu duel rozgrywanych wyłącznie przez komunikator.
Mozna wydłużyć okres do 3 tygodni, w tym czasie każdy z graczy powinien znależc czas na rozegranie scenariusza(jedna gra na tydzień).
Każdy z graczy przystępując do turnieju powinien mieć świadomość rozegrania 3 gier w 3 tygodnie, graczom którzy przystąpią do tego typu rozgrywek nie powinno to sprawiać żadnego kłopotu.
Ten typ rozgrywek powinien być prestiżowy, więc wobec graczy którzy będa unikac pojedynku powini ponieść konsekwencje.
Reasumując każdy gracz który przystąpi poiwnien mieć świadomość mam określony czas na rozegranie określonej ilości gier. :P
Jeżeli nie ma takiej motywacji może nie przystąpic, trzeba pamietać ze po zakończeniu danej rozgrywki może dobrowolnie opuścić tą lige, grupę dwyizję
Cytat: Roberto_tr w Czerwiec 12, 2009, 09:42:28 PM
Typ rozgrywek - duel ? hmmm... a dlaczego nie poszukac scen w których mozna pokusić się o wygraną obiema stronami i wtedy granie np 2x single ma sens i jest dodatkową atrakcją
Praktycznie w każdym scenie jest faworyzowana jedna ze stron ;D

Cytat: Roberto_tr w Czerwiec 12, 2009, 09:42:28 PM
Forma gry - komunikator - jak najbardziej za, odpada wtedy problem przesyłania pierwszej tury bo graczer spotykając się wymieniają sie nimi na "dzień dobry" i do boju
Uważam jednak że powinno się wysyłać do Szarika pierwsze tury i powinien on je archiwizować z prostych dwóch powodów, uniemożliwienia wysłania jednej tury do wszystkich graczy, oraz ograniczy się ilość cudownych dowódców z nad wyraz dobrymi specjalnościami.
Cytat: Janus w Czerwiec 12, 2009, 11:32:17 PM
co do formy rozgrywek
to bym sie zastanowil bo nie wszyscy maja czas by grac przez skaypa ale jest jeszcze warzone i mejl wiec nie ograniczal bym tu mozliwosci rozegrania gry.
W tej formie rozgrywek pozostawiłbym tylko dwie formy : komunikator lub on-line.

Wszyskich Klubowiczów którzy są zainteresowani tą formą rozgrywek zapraszam do wypowiedzi na forum.
Piszcie Koledzy śmiało, będzie też znana prawdopodobna ilość osób chętnych.

PitekWaleczny

Propozycja wydaje mi sie dosc rozsadna.

Przyjmujemy system "rozgrywek" z pilki noznej. Podzial na grupy, inaczej mowiac: ekstraliga, I liga, II liga, itd.  Podzial graczy wg poziomow, dwoch najlepszych z grupy awansuje, dwoch spada, itd. Wszystko to zalezy od liczby zgloszonych graczy. Liczba gier .... tutaj bym sie zastanowil. Moze podzielic na gry "obowiazkowe" czyli np: 4 graczy w grupie, kazdy z kazdym musi rozegrac obowiazkowo. Jezeli natomiast jakis gracz z grupy chce wiecej zagrac z innym graczem z danej grupy, ponad stan obowiazkowy, to traktowac te gry jako "towarzyskie" i odpowiednio np: "male punkty"? To przemyslenie.

Czas grania .... tutaj bym nie ograniczal, ustalic ze dany gracz musi z danej grupy rozegrac z drugim graczem obowiazkowo np: 2 mecze w ciagu calego sezonu, czyli przy 4 graczach daje obowiazkowo 6 meczy w ciagu calego sezonu. Kwestia czy to duel czy nie, do ustalenia,itd.

Oczywiscie granie nie ograniczalo by sie tylko do grania w grupach, zawsze jak ktos chce z kim grac z innej grupy, to zeby mial taka mozliwosc i ewentualnie premiowany moglby byc tzw "malymi punktami", ktore potem by rzutowaly na najbardziej aktywnego zawodnika.

Dlaczego poijam czasowosc ? Przyznam sie, ze tutaj patrze troche pod swoim adresem. W sezonie letnim jestem mniej aktywnym graczem, ze wzgl na prace, natomiast mam wiecej czasu w miesiacach jesiennych i zimowych, moglbym wtedy wiecej grac, itd.  Forma rozgrywek .... komunikator i email. Email oczywiscie poprzez wysylanie strony ligi. Dla mnie forma email jest forma wygodna, ja nigdy nie wiem czy danego wieczora bede online, natomiast jak przyjdzie paczuszka na email, to w dowolnej chwili sciagne i rozegram. 

Sezon proponuje rozpoczac od .. 21 marca ( wyjatkowo w tym roku nie, ten rok potraktowac jako rok reform w lidze i rozpoczac w dowolnym terminie ). Dlaczego ?  W tym dniu mamy poczatek kalendarzowej wiosny, wiec i poczatek rozgrywek. :-)

Oczywiscie raz do roku bylby nadal turniej Mistrzostw Polski. Wtedy kazdy z kazdym moze sie "tluc".  A na zlocie wreczenie nagrod dla Mistrza Lligi ( kiedys zdobede ) i dla Mistrza Polski ( tez kiedys zdobede ).  >:D

To moje przemyslenia i propozycja do dalszej dyskusji. Z wielu rozwiazan na pewno wybierzemy to najbardziej odpowiadajace wiekszosci.

Po dalszych przemysleniach:

W przypadku systemu "ligowego" ( czy jak to nazwac ) musialaby istniec dodatkowa liga, niezalezna od pozostalych. Bylaby dla graczy, ktorzy np: zjawili sie w polowie sezonu i chcieli by grac. Mogli by grac "towarzysko" i w obrebie specjalnej ligi na zasadzie kazdy z kazdym. Niech sie wykaze na poczatek.  ;)  Jakos trudno wyobrazic sobie gracza doskakujacego w polowie sezonu do np: I ligi, itd.  Oczywiscie system ligowy niesie za soba tzw "elitarnosc"  >:D, gracz ktory nie zdarzyl by w okresie zglaszania sie przystapic do ligi, musialby czekac rok lub grac w "specjalnej wolnej" lidze.
W tej chwili w Polsce 1.5 mln ludzi spi, 1.1 mln ludzi uprawia seks, 2.8 mln ludzi je... A Ty siedzisz i czytasz moj opis. GRATULACJE!!!!!

kempczol

Generalnie to po przeczytaniu powyższych wypowiedzi dam sobie spokój z graniem w lidze.
Mnie to będzie nawet trudno do A-klasy zaliczyć. Sami miszczowie...
Zobaczcie ile osób tak na prawdę gra ?!
Gram dla przyjemności nie dla punktów, baretek i innych wirtualnych pierdół.
Historia nie jest miejscem dobroczynnych gestów, lecz bezlitosnej rywalizacji.

Rommel

CytatZobaczcie ile osób tak na prawdę gra ?!
I to jest prawda jak stworzymy dwie ligi to myśle że to wszystko, wprawdzie o wiele przyjemniej by było gdyby więcej osób chętnych byłoby do gry, ale nie można mieć złudzeń :D
CytatPrzyjmujemy system "rozgrywek" z pilki noznej.
To miałem na myśli proponując taką formę, uważam jednak za najważniejsze zebranie informacji ile osób byłoby zainteresowanych taką forma rozgrywek.
Uważam że gracz który przystąpi do tej ligi, dywizji będzie mógł w każdym momencie po zakończeniu danych rozgrywekj wycofać się, a także w każdym momencie nowe osoby będą mogły przystąpić tylko one zaczynają z samego dołu

Janus

tak gra nie wielu ale dla czego ?
1-nie ma chetnych by grać z tobą bo się raczej nie wygra
jak będzie 4 dobrych grających w tym i ty to rywalizacja i motywacja jakaś będzie.(np 2 miejsce) ;D
2-inni też będą mieli szanse na 1 miejsce w innej lidze i na pewno nie będą się męczyć z tobą lub z innym graczem z 1 ligi
3- jak do tego dołoży się poziom gry motywacja będzie większa
4- gra każdy z każdym to też moze być ciekawe (osobiście lubię eliminacje w MP)
DLA CZEGO CHCESZ OGRANICZYĆ GRĘ TYLKO DO WARZONE LUB KOMUNIKATORA  SPORA GRUPA OSÓB NIE MA CZASU BY SIADAĆ PRZY KOMPIE I PÓŁDNIA GRAĆ MAJĄ CZAS POGRAĆ GODZINKĘ LUB INTERNET PŁATNY ZA PRZESYŁ DANYCH (JAK JA GDY JESTEM POZA DOMEM I NIE BARDZO UŚMIECHA MI SIĘ GRA WTEDY PRZEZ KOMUNIKATOR)
wiem ze to w jakiś sposób ogranicza niecne czyny ale mozna wprowadzić obowiazkowe przesyłanie wszystkich tur do sprawdzenia lub granie tylko tej 1-ej gry by było wiadomo ze nikt gry nie grał na innym kompie po raz drugi.
czemu 2 ligi a nie trzy moim zdaniem to właśnie uatrakcyjni grę  i ilość osób zmieniajacych ligi uzależnił bym od ilości grajacych  ???
MAM APEL DO SZARIKA BY POSŁAŁ POWIADOMIENIE O TYM POŚCIE DO WSZYSTKICH BY ZORIĘTOWAĆ SIĘ ILE OSÓB BYŁO BY TYM ZAINTERESOWANE.
pewnie że nie gra się dla zaszczytów tylko przyjemości ale jak gra toczy się o coś to i emocje większe
a i człek chce czy nie chce (bo np mysli ze i tak przegra co jak pokazały MP nie jest takie pewne :D )to musi zagrać.

Roberto_tr

Cytat: kempczol w Czerwiec 15, 2009, 10:52:11 PM
Generalnie to po przeczytaniu powyższych wypowiedzi dam sobie spokój z graniem w lidze.
Spokojnie... myślę, że nie potrzebne są takie emocje ;) chłopaki chcą tylko uatrakcyjnić Ligę poprzez wprowadzenie innych alternatywnych rozgrywek ale nie zastępujących starych
Przez chwilkę tez myślałem ze to taki mały zamach na tabelę ligową ale chyba ciężko sobie wyobrazić taką segregarcję na stałe :)

Zobaczcie ile osób tak na prawdę gra ?!
Liczba graczy jest w miarę stała, jedni przychodzą drudzy wycofują się z czasem z różnych powodów. Normalna rzecz. Cała heca w tym aby ludzi zatrzymać na dłużej a nie tylko na parę meczy. Wiele osób po kilku grach rezygnuje lub zawiesza gry w Lidze.
Powodów moze byc kilka np porażki na początku rywalizacji, niezbyt ciekawa forma punktacji (do niedawna były pkt ujemne) lub tez małe urozmaicenie czyli mała ilość Turniejów.
Teraz idzie ku lepszemu. Szarik reaktywuje parę turniejów i mam nadzeiję ze pomyśli o tych graczach którzy mają poziom niższy niz 5. Sporo graczy ponizej tego poziomu niechętnie gra bo znają z góry wynik.

Gram dla przyjemności nie dla punktów, baretek i innych wirtualnych pierdół.
Ja równiez nie gram dla pkt a dla przyjemności. Do dzisiaj nie zarejestrowałem gier z MP i tego nie zrobię. Na zlot przyjechałem po 4 miejsce, zupełnie nie przejmując się ew przegraną. Wyszło inaczej i tez sie cieszę ;)

Cytat: Janus w Czerwiec 16, 2009, 12:36:10 AM
4 - gra każdy z każdym to też moze być ciekawe (osobiście lubię eliminacje w MP)
pewnie że nie gra się dla zaszczytów tylko przyjemości ale jak gra toczy się o coś to i emocje większe
a i człek chce czy nie chce (bo np mysli ze i tak przegra co jak pokazały MP nie jest takie pewne :D )to musi zagrać.
Własnie dlatego po 1,5 rocznie przerwie w PG2 i Lidze postanowiłem zagrać w MP. Nie dla tytułów ale dla tego "dreszczyku", którego nie ma np w Lidze. Pomimo ze gra sie dla zabawy to jednak nerw czasami chodzi, zwłaszcza jak zobaczysz desant :D

A wracając do tematu, bo trochę zboczyłem ;) , nowa forma nie musi i moim zdaniem nie powinna zastępować obecnej klasyfikacji ligowej. Obawiam się że z czasem moze stać się zbyt hermetyczna. Powinnismy jednak traktować to jako eksperymet, trwający obok Ligi ale w powiązaniu.
Jest szansa takze aby w tych nowych rozgrywkach wpowadzić nowy system punktacji np taki jak w Raidersach.
Zobaczymy jak to się będzie sprawować.
Innymi słowy, stwórzmy sobie poligon na którym mozna będzie przecwiczyć wszystkie pomysły które chcielibyśmy wprowadzić w Lidze.
Co sie okaze fajne - zaszczepimy, a to co nie - wywalimy lub zmodyfikujemy.

Trzeba sie jeszcze dopytać naszych "fachmanów" ;) od Ligi czyli Szarika i Depeta jak widzą to od strony technicznej. Czy te nasze cudne pomysły dadzą się w miarę bezboleśnie wprowadzić w życie.

PitekWaleczny

Cytat: Janus w Czerwiec 16, 2009, 12:36:10 AM

....MAM APEL DO SZARIKA BY POSŁAŁ POWIADOMIENIE O TYM POŚCIE DO WSZYSTKICH BY ZORIĘTOWAĆ SIĘ ILE OSÓB BYŁO BY TYM ZAINTERESOWANE...

Popieram, moze niech sie wiecej osob wypowie na ten temat.

Cytat: Roberto_tr w Czerwiec 16, 2009, 01:42:12 AM

...Innymi słowy, stwórzmy sobie poligon na którym mozna będzie przecwiczyć wszystkie pomysły które chcielibyśmy wprowadzić w Lidze.
Co sie okaze fajne - zaszczepimy, a to co nie - wywalimy lub zmodyfikujemy....

Z tym sie tez zgadzam, potraktujmy zmiany wchodzace w tym roku jako poligon. W tym roku chyba tez wejdzie jako staly e-file Gustlika. Wiec zmian sporo.
W tej chwili w Polsce 1.5 mln ludzi spi, 1.1 mln ludzi uprawia seks, 2.8 mln ludzi je... A Ty siedzisz i czytasz moj opis. GRATULACJE!!!!!