nowa forma rozgrywek ligowych

Zaczęty przez Janus, Czerwiec 10, 2009, 02:48:24 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janus

pozostaje problem czy będą inni gracze
oraz czy będą to gry przez komunikator gra która grana jest przez mejla i ma np 30 tur po 1 turze dziennie nijak nie zmieści sie w przedziale miesiaca a moim zdaniem nie mozna dyskryminować innych co nie maja czasu na grę przez komunikator a mogli by go znaleść przez mejla bo chodzi o to by grać i zachęcać innych do gry
tylko w tedy tury musiały by być przesłane obligatoryjnie do sprawdzenia i gra grana zgodnie z regulaminem plus na tym samym kompie i tylko ta jedna gra zadna inna
być może wybiegam zbyt daleko i realizacja tych warunków raczej nie jest możliwa ale może to miało by sens.

wiem że granie jednej partji przez miesiąc przez mejla jest upierdliwe ale warunek by turę odsyłać po 24h innaczej jest przegrana może to wyprostować

Rommel

Cytat: Roberto_tr w Lipiec 06, 2009, 10:35:00 PM
Uważam, że rozgrywki 2-3 miesięczne będą optymalne.
Dochodzą do tego urlopy, choroby, praca, wszelkie inne obowiązki i czynniki losowe, więc chyba trzeba trochę się opamiętać bo ta forma szybko nam się "przeje" jeśli będzie katowana non stop przez cały rok.
Można tą formę rozgrywek zawiesić na okres wakacji (czerwiec-Sierpień).
W dodatku zbyt mało osób jest zainteresowanych turniejem "drugiej szansy" zaledwie osiem osób, więc byłyby tylko dwie ligi, więc myślę że byłby to sukces. Trzeba jednak pomyśleć jakie rozwiązanie byłoby najlepsze dla 10 osób (ponieważ maksymalnie tyle osób będzie zainteresowanych).
W dodatku do tego typu rozgrywek nie ma co wybierać długich scenariuszy, z dużą ilością jednostek takie scenariusze zostawmy dla normalnych rozgrywek ligowych

Rommel

Panowie Generalowie co powiecie na taką propozycję:
- Grupa 4 osobowa ( ewentualnie grupy)
- czas rozgrywki scenariusza 1 miesiąc, wszystkie pojedynki typu duel
- forma rozgrywki skayp, preferowana przeze mnie
- wybór scenariuszy do ustalenia
- punktacja do ustalenia
Jak to widze:
Tworzenie grupy (ewentualnie grup) odbywa się wg kolejności zgłoszeń (nie jest brane pod uwagę poziom gracza, miejsce w lidze, czas rejestracji itp) tylko kolejność zgłoszeń!!!
Po zarejestrowaniu sie czwartego ostatniego gracza rusza grupa i czas rozgrywek jest miesiąc, jezeli bedzie więcej chetnych do gry to tworzy sie drugą grupe, i dalej obowiązuje kolejność zgloszeń.
wszyscy gracze rozgrywają między sobą jeden scenariusz w grze duel.
Przy takim rozwiązaniu kto chce to gra, nie masz czasu lub sie nie podoba Ci scenariusz to w niego nie grasz.
Co myslicie na temat takiej formy rozgrywek??

giees

mialo być żwawo a wyjdzie przydlugawo....
Wyszukiwarka ogloszeniowa Broomer.pl. Znajdz samochod.

Janus

ta chcę widzieć tych co się zgłaszają razem z tobą >:D
ja to widzę tak
1-szy etap
wszyscy chętni podzieleni według poziomu gry jak w mistrzostwach Polski najlepsi w danej grupie idą do grupy nr 1
kolejni grupa nr 2
i tak dalej w zależności od ilości graczy
punktacja 4 pkt za duela +2 za dwie wygrane gry
remis obaj po 2 pkt
wygrana duela i nie roztrzygnięta gra 5 pkt zwycięzca 1 pkt przegrany
wygrana duela przegrana 2 gry 4 pkt wygrany przegrany ale wygrywajacy w 2 grze 2 pkt
czas gry 1 - 2 mieziące
granie przez mejla wszystkie tury przesłane do sprawdzenia
można grać przez warzone jesili obaj gracze mogą i chcą tak grać przy czym duel się tam liczy czyli grają dwie gry lustrzane
jedno pytanie grając przez warzone grę zapisuje pancer jesili jest przerwana?
i oczywiście przez komunikator - za co moze być 1 pkt premia
scena wybieramy przez głosowanie
podajemy typy potem głosowanie negatywne i z pozostałych wybierany scen
wszystko oczywiście jawne  np na forum.

i zacznijmy to robić  ???

Janus

bo przegadamy i nic z tego nie wyjdzie .
>:D
>:(
bierzmy się do roboty
ja zgłaszam się jako 1-szy

Roberto_tr

Trochę Panowie już kombinujecie a żeby mieć na czym pracować to trzeba najpierw coś wprowadzić ;)

1) Szarik i Depet (w końcu tez maczał palce w budowie stronki ligowej) muszą się wypowiedzieć jak (i czy w ogóle jest możliwe, oraz jak szybko) wprowadzić osobną tabelę Ligową, z której wyniki można by wpisywać do tej głównej

My tu sobie gady gadu a moze sie okazać ze ktoś to będzie liczyć na kartce papieru.
Taka zmiana to sporo roboty do której trzeba mieć chęci a poza tym, problem jest też taki że w jednej będziemy liczyć punkty inaczej a w drugiej jeszcze inaczej.
Do tego w tabeli obecnej trzeba doliczyć poziomy graczy.
Chcodzi o to aby wynik od razu z automatu wpisywał się w dwa miejsca.
Wpisywanie przez kogoś ręcznie tu i tam będzie nie dość że czasochłonne to i kłopotliwe.

2) Punktacja - za bardzo komplikujecie to moim zdaniem ;)
System punktacji z Raidersów (lub propozycja Rommla) jest moim zdaniem na początek dobry a później będzie można się zastanawiać jak to rozwinąć.
Dyskusji na temat nowej punkatcji, z tego co pamiętam było juz kilka i za każdym razem cichło to bo nic nie udało się ustalić lub pomysły były coraz to dziksze ;)

3) Chłopaki z PanzerLigi zrobili sobie 6 lig :) - http://www.panzerliga.de/en/docs/ligen/meisterschaft/pg3d_meisterschaft_uebersicht.php
Mają chyba na to cały sezon ale jak widac tam nikt sie nie martwi ze będą walkowery.
Mało tego grają mecz i rewanż - http://www.panzerliga.de/en/docs/ligen/meisterschaft/pg3d_meisterschaft_tabelle_1.php
Pewnie jak minie termin Kessler wpisze wyniki w nie rozegranych meczach i po sprawie  :)
Ja bym jednak nie ciągnął tych rozgrywek u nas przez cały sezon, zabraknie dynamiki której oczekuje np Giees ;)
W związku z tym pkt 4 ;D

4) Zapomnieliście że oprócz tego turnieju jest lub będzie (prawdopodobnie) reaktywowanych kilka innych.
MP, Year End, Big Buying, TDS, Online, Incognito.
Do tego dołóżcie nową Ligę (dajmy na to niech sie nazywa Liga Mistrzów - LM) to daje nam 7" turnamentów" w sezonie !
Jak będziemy tą LM grać za często to raz że zbrzydnie a dwa kto ma tyle czasu żeby grać w tym wszystkim i Lidze ?
Dlatego moim zdaniem rozgrywki LM powinny być max 3 razy w roku.
Jeśli jeszcze każdą edycję uda się rozegrać w 2 (gora 3 miesiące) to ma to chyba jakiś sens. Będzie przynajmniej miesiąc lub więcej na przerwy.
Człowiek nie będzie przyklejony non stop do kompa.

Także Panowie, na początek chyba najlepiej zacząć od prostych rzeczy :)

Cytat: Janus w Lipiec 09, 2009, 10:39:44 PM
ja zgłaszam się jako 1-szy
no to niech Ci będzie ... też się zgłaszam ;)

Janus

zgadzam się
w pewnych kwestjach
mogę to liczyć ręcznie i wyniki podawać np na forum pod warynkiem ze nikt tego nie zaśmieci postami
punktacja ręcznie liczona będzie  ???
jestem za formą mecz i rewanż pytanie tylko czy w ten sam scen .
proponuje by wyeliminować pewne watpliwości
1 scena wybiera do gry najwyżej notowany potem kolejny  i tak dalej
wyjątkowo można będzie to oprotestować jesili pozostali 3 nie zgodza sie i w tedy wybiera się następny .
;D
TO JAK SĄ JESZCZE CHĘTNI DO GRY ?
BO PRZEGADAMY SPORO CZASU I NIC SIĘ NIE STANIE.
pkt w lidze mogą być liczone w obowiązujących ramach i zgłaszane jako normalna gra natomiast u nas będą liczone w sposób podany wyżej
to co gramy czy gadamy? ???

Roberto_tr

Cytat: Janus w Lipiec 10, 2009, 12:23:06 AM
punktacja ręcznie liczona będzie  ???
No właśnie chodzi o to aby nie była :)
Ewentualnie jak nie da rady tego zrobić aby wyniki wpisywały się z automatu to warto aby była osoba która będzie te wyniki wpisywać nie na forum ale gdzieś na stronie GG.
Jeśli nie będzie chętnych to mogę to wpisywać i uaktualniać. Mi tam wsio ryba ;)

Cytat: Janus w Lipiec 10, 2009, 12:23:06 AM
TO JAK SĄ JESZCZE CHĘTNI DO GRY ?
BO PRZEGADAMY SPORO CZASU I NIC SIĘ NIE STANIE.
to co gramy czy gadamy? ???
Ja myślę, że można zacząć zapisy tak aby wystartować z 1 sierpnia.

Co do sposobu wybierania scenariuszy to chyba sposób z głosowaniem jak w MP i teraz w TDS jest wart uwagi :)

giees

Jasne ze da sie poprowadzic liczenie takiej ligi za pomoca osobnego tematu forum. Kiedys bylem wlascicielem forum hiphopowego i tam normalne bylo prowadzenie ligi (chlopaki i dzoewczyny prowadzili bitwy na teksty heh)  dla kilkudziesieciu osob. Co jakis czas wyniki i komentarze. Z regulaminem mowiacym kiedy mozna komentowac a kiedy nie smiecic. 1 osoba oddelegowana do uaktualniania wynikow.

Zglaszam sie tez.
Wyszukiwarka ogloszeniowa Broomer.pl. Znajdz samochod.

Sir Daban

Trochę za bardzo się rozpędzacie - ustalmy/ustalcie regulamin, niech się on ukaże, bedzie mozna porozmaiwac o nim i zdecydowac czy wchodzic czy nie. Na razie neiwiadomo - jakei terminy, jakiej wielkosci ligi, jak sie to ma do ligi głownej, nieznany sposob naboru i zmian.spadku z lig itd. Kazdy ma inne propozycje - wiec do czego sie zglaszac od propozycji swojej, Rommla, Janusa, Gieesa czy Roberta_tr? Niech będzie jedna wersja.

PitekWaleczny

Obecny ... zglaszam sie tez, na razie nie wiem do czego, ale pogram sobie. Zeby wam nie bylo za latwo. ;-)  Mysle, ze zaczniemy grac od 1 sierpnia, w miare sensowny termin. Do konca lipca ustalamy co i jak.
W tej chwili w Polsce 1.5 mln ludzi spi, 1.1 mln ludzi uprawia seks, 2.8 mln ludzi je... A Ty siedzisz i czytasz moj opis. GRATULACJE!!!!!

Rommel

Cytat: Roberto_tr w Lipiec 09, 2009, 11:45:28 PM
Trochę Panowie już kombinujecie a żeby mieć na czym pracować to trzeba najpierw coś wprowadzić ;)

1) Szarik i Depet (w końcu tez maczał palce w budowie stronki ligowej) muszą się wypowiedzieć jak (i czy w ogóle jest możliwe, oraz jak szybko) wprowadzić osobną tabelę Ligową, z której wyniki można by wpisywać do tej głównej
Zgadzam się niech wypowie się Szarik lub Depet czy to jest mozliwe.

Mi osobiście największy sens mają rozgrywki w grupach 4 osobowych z terminem jednomiesięcznym :!:
Przy takiej opcji napewno możecie liczyć na mnie, przy innym wariancie muszę znać szczegóły.

Faktycznie mozna  zrobić przerwę w rozgrywkach w miesiącach czerwiec-sierpień oraz grudzień.

Rommel

To co Koledzy !
Zaczynamy??
Dojdziemy do jakiegoś kompromisu??
Czyja wersja jest najlepsza??

Roberto_tr

Cytat: Rommel w Lipiec 20, 2009, 09:17:48 PM
To co Koledzy !
Zaczynamy??
Dojdziemy do jakiegoś kompromisu??
Czyja wersja jest najlepsza??
Ja czekam co na to wszystko Szarik, co da sie wprowadzić a czego nie, gdzie widzi błędy a co mozna z powodzeniem wprowadzić itd, itd, itd ...
Nie ma co gnać na złamanie karku skoro większość spraw jest dla nas graczy niewiadomą.
Bez pomocy nie ruszymy.

Poza tym ustaliliśmy, że 1 sierpnia to chyba najwcześniejszy termin i dość prawdopodobny więc spokojnie Rommel ;)