Scenariusz Ausbruch an der Bzura v1.1....

Zaczęty przez Depet, Maj 13, 2007, 08:58:51 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Depet

Podobnie jak poprzednim razem umieszczam suche fakty które przydadzą się tym którzy nie nauczyli się jeszcze posługiwać edytorami PG2.

Krzyżyki to cele do zdobycia. Kółka symbolizują cele które trzeba utrzymać. Cała gra sprowadza się więc do tego że należy zająć cele przeciwnika jednocześnie utrzymując własne. No i pierwsze pytania: czy jest możliwość wygranej Niemcami ? W ile tur udało Wam się to wygrać ?

O taktykę oczywiście nie pytam :).

Janus

mam tylko 1 pytanko niemcom należy zdobyc 2 vcheksy a jak sie utraci swój i po tem zdobedzie 2 wyzej wymienione to sie wygrywa???

Depet

Cytat: Janus w Maj 13, 2007, 11:41:54 PM
mam tylko 1 pytanko niemcom należy zdobyc 2 vcheksy a jak sie utraci swój i po tem zdobedzie 2 wyzej wymienione to sie wygrywa???

Tak - Niemcom należy zabrać 2 VH; Jako że Polacy mają swoich VH aż 3 utrata jednego nie spowoduje przegranej....ale jeśli (tak jak piszesz) stracisz swój VH a zaraz potem zdobędziesz oba VH przeciwnika to NIE WYGRASZ !!! Musisz jeszcze ODBIĆ swój VH. Ten scenariusz pod względem budowy bardzo różni się od innych PBEM ponieważ tutaj nie wystarczy zdobyć VH przeciwnika ale trzeba jeszcze utrzymać wszystkie swoje które dostaje się na starcie. Dodając do tego jeszcze trudny teren i wiele hexów podrzędnych i supply należy mieć faktycznie dokładne baczenie na całą mapę.

darkonza

wszyscy mogli się spodziewać że walka pomiędzy Depetem a Janusem bedzie stała na bardzo wysokim poziomie, ale że aż tak wysokim?  :o
Panowie Generałowie rozpoczeli od starcia służb wywiadowczych, które starają się podrzucić przeciwnikowi fałszywe plany ataku do czego właśnie służy im ten wątek :)
zawsze wiedziałem że PG2 to gra w której ukryte jest wiele niuansów i trudno poznać ją całą
wspomniani Panowie Generałowie odkryli przedemną kolejną z taktycznych zawiłości tej gry - jak ważne jest przygotowanie do starcia - jak ważny jest wywiad i kontrwywiad ;D
pozdrawiam

Depet

Hehe...no po prostu szkoda mi ogrywać Janusa jak ten nic nie wie o warunkach zwycięstwa nooo....  ::)

Gustlik

Tak na marginesie - bo chciałem sobie pyknąć tą Bzurę - czy u Was też ikona polskiej ciężarówki jest odrobinkę hmm.... dziwna? No, w każdym razie aż tak zacofany polski przemysł samochodowy jednak nie był.  ;D ;D ;D

(RSF efile ver.2.51)
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Depet

OOOO faktycznie - Gustlik wielkie dzięki za info - toż to jest błąd straszny i jakieś jajca....ale Rayy dostanie po uszach :)

A może myśmy po prostu nie dysponowali wtedy jeszcze ciężarówkami ? Do dziś pod hasłem Polska w zachodnich encyklopediach pokazane jest zdjęcie pola jak jedzie furmanka pełna kartofli.  ;D

EDIT: ale konia z rzędem (czyli tą furmankę :) ) temu kto powie mi dlaczego nasza "ciężarówka' jedzie tylko 5 hexów i kosztuje 48 a niemiecki OPEL jedzie 10 hexów i kosztuje 36 :)

Gustlik

Niższą cenę u NIemców jeszcze można zrozmieć - z uwagi na większą masowość produkcji samochodów, ale te heksy, to faktycznie przegiąl.

EFILE, KAMPANIE:

Depet

Cytat: Gustlik w Maj 15, 2007, 12:47:36 PM
Niższą cenę u NIemców jeszcze można zrozmieć - z uwagi na większą masowość produkcji samochodów, ale te heksy, to faktycznie przegiąl.

Już napisałem do niego - zaproponowałem pole ruchu 7 - tyle ile jest w Twoim e-filu....jeszcze raz wielkie dzięki za info  :D

Janus

panowie nie przesadzacie o jakiej cieżarówce rozmawiacie???
Panie Drakonoza wymiana zdań na temat scena ma uświadomić innym grającym jakie są warunki zwycięstwa oraz ma na celu usiwiadomić innym co musza zrobic by wygrać.
Robimy to po to by jak w jednym ze wczesiniejszych scenów przeciwnik nie wycofał sie sam z Vcheksa mysilac ze ten następny jest nim a tak w rzeczywistości nie jest.

darkonza

Janus....no co Ty?
za mało uśmiechów wstawiłem w tamtym poście?
Depet Się pośmiał a Ty tak na poważnie :)

bzura dużo lepiej wygląda na RSF2.4
steelfox dobierając ten scen zakładał chyba że na RSF2.4 będzie grany...

Depet

Cytat: Janus w Maj 16, 2007, 07:39:47 PM
panowie nie przesadzacie o jakiej cieżarówce rozmawiacie???

A o takiej:

Cytat: darkonza w Maj 16, 2007, 09:12:54 PM
bzura dużo lepiej wygląda na RSF2.4
steelfox dobierając ten scen zakładał chyba że na RSF2.4 będzie grany...

Pewnie masz rację ale dziś juz się nic z tym zrobić nie da...nie będziemy się przecież cofać z e-filem :) Ciężarówka jest już naprawiona i prawidłowy e-file już niedługo w dziale DOWNLOAD (poczekajmy na newsletter Szarika)

Janus

a znacie panowie jakieś jednostki zmotoryzowane w armi Poznań i Pomorze (poza pancernymi rozpoznawczymi i sztabami jaki i opl.) być może były im przydzielone tzw kolumny transportowe ale to był taki kiepski sprzęt że nie ma sie co czepiać.
A przynajmniej ma sie wrażenie że kawalerja  przemieszcza się konno a walczy pieszo - to z regulaminu walki Polskiej kawalerji- i ma jekieś odniesienie do reali tamtych czasów.

Gustlik

Rodzaje transportu nie dotyczą konkretnej armii, tylko całego państwa w obrębie e-fila. Jak coś się nazywa "ciężarówka", to powinno tak wyglądać, prawda? A transport konny też tam jest - tuż obok - jak widać.

PS - tak na marginesie - C7P, to był ciężki ciągnik artyleryjkski i piechota raczej nim nie jeździła :) A jak widać ze screenshota - jest także w puli środków transportu do wyboru, dla piechoty.

EFILE, KAMPANIE:

Depet

Cytat: Gustlik w Maj 17, 2007, 09:10:14 PM
PS - tak na marginesie - C7P, to był ciężki ciągnik artyleryjkski i piechota raczej nim nie jeździła :) A jak widać ze screenshota - jest także w puli środków transportu do wyboru, dla piechoty.

Tak na to tez zwróciłem uwagę - ale pogadam z Rayyem dopiero po MP...teraz robi się zbyt duży chaos.