Problemy techniczne w Panzer General II

Zaczęty przez Depet, Marzec 18, 2006, 02:41:46 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

giees

Hej Janus , no niestety taki pech ze jak zawsze wejdziesz na warzone to mnie nie ma.
Problemem nie jest zmienne IP a jego klasa. IP musi byc zewnetrzne (internetowe) a nie wewnetrzne (nierutowalne typu - 192.168.x.x , 10.10.10.x) Napisz kiedy bedziesz na warzone to zobaczymy dokladniej w czym problem.
PZdr
Wyszukiwarka ogloszeniowa Broomer.pl. Znajdz samochod.

pepe1941

czołem generałowie.
Jeśli mowa o internetowym adresie IP, to chyba miałem ten sam problem co Janus.
I tak jak pisze giees, trzeba skontaktować się z dostawcą internetu.

Janus, musisz porozmawiać z firmą która udostępnia ci połączenie internetowe, aby przydzielili ci adres IP internetowy, w miejsce adresu IP wewnętrznego którego prawdopodobnie używasz teraz i to powinno sprawę załatwić.
U mnie podziałało ;D
Pozdrawiam pepe1941

SdKfz161

To mój pierwszy post na tym forum, dlatego chcę wszystkich na wstępie powitać. W PG2 gram od dawna. Bardzo lubię jej grywalność. Od niedawna jednak korzystam z dobrodziejstw grania całym dostępnym arsenałem. (Pozdrowienia dla autorów -  grupy Scorpiona, Gustlikowego jeszcze nie próbowałem.)

Do tematu jednak. O ile mogę grać na obydwu komputerach postawionych na Windzie XP (jeden z prockiem intela drugi amd) to nie mogę na systemie z tematu posta, czyli Windowsie 2000 SP2. Objaw jest następujący - po zainstalowaniu gry i odpaleniu czegokolwek (scenariusz, kampania) wszystko wygląda tak jakbyśmy nie włożyli kompaktu do napędu. Nie widać mapy.

Nie wiem gdzie w sieci zobaczyłem kilka dni temu jakieś patche do gry pod Windows, nie mogę teraz ich odnaleźć. Jeżeli wiecie jak można zaradzić mojemu problemowi - proszę o zalecenia i linki.

pozdrawiam
Szewc
Achtung Panzer.

Depet

Witaj SdKfz161 na forum i w lidze !

Hmm..nie wiem czemu ale mam wrażenie że chyba już gdzieś o tym pisano - i problem występował właśnie na Windows 2000. Pierwszą rzeczą jaką zrób to zgraj wszystkie mapy, scenariusze (katalog MAP) na dysk do katalogu z grą tak aby gra w ogóle nie musiała kontaktować się z napędem...i napisz czy pomogło :).

Jeśli chodzi o patche to wszystkie znajdziesz w naszym DOWNLOAD > http://ssi.gildiageneralow.pl/download.php?section=patch&sort=name

Po wyjaśnieniu sprawy przerzucę watek do "Panzer General 2 - problemy techniczne".

Cytat: SdKfz161 w Grudzień 30, 2007, 06:21:47 PM
[..] Gustlikowego jeszcze nie próbowałem.)

No to koniecznie musisz spróbować ! :)

Gustlik

A odpala Ci animowane logo SSI na początku grania - czy od razy wchodzi do ekranu głównego??

Jeśli nie uruchamia tego logo, to można być prawie pewnym, że płyty nie widzi. Jeśli natomiast logo sie pojawia, a mapy nie - no to mamy bardziej złożony problem....
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

SdKfz161

Mamy bardziej złożony problem - po zgraniu map na dysk - efekt jest nadal ten sam. Acha - filmik i animowane logo chodzi jak   najbardziej i jeść nie woła.

A teraz problem ze stroną gildii - znów pewnie mam coś źle ustawione. Z kompa siostry i brata (firefoxie 2) wchodzę, na mojej starszej mozilli mogę się tylko zalogować i oglądać stronę tytułową i to nie całą. tylko  ekran informujący, że się zalogowałem. Sorry, że tyle tych pytań, ale nie jestem bogiem komputera, mam nadzieję, że nie dzieckien neostrady również.  ;D

p.s. właśnie przeszukałem forum dotyczące problemów technicznych w tę i we wtę pod kątem Windows, 2000, SP2 etc. i nic nie znalazłem.

Gustlik

Masz ustawioną zgodność aplikacji z Win98? (chociaż nie wiem czy w Win2000 jest taka opcja)

EFILE, KAMPANIE:

SdKfz161

Cytat: Gustlik w Grudzień 30, 2007, 09:56:55 PM
Masz ustawioną zgodność aplikacji z Win98? (chociaż nie wiem czy w Win2000 jest taka opcja)

A gdzie to można ustawić?

pozdr.
L.

Depet

Cytat: SdKfz161 w Grudzień 31, 2007, 03:49:48 PM
A gdzie to można ustawić?

W Windows > najedź kursorem na aplikacje Panzer2.exe > prawy przycisk myszy > właściwości z menu rozwijanego > zakładka zgodność.

Cytat: SdKfz161 w Grudzień 30, 2007, 08:59:58 PM
A teraz problem ze stroną gildii - znów pewnie mam coś źle ustawione. Z kompa siostry i brata (firefoxie 2) wchodzę, na mojej starszej mozilli mogę się tylko zalogować i oglądać stronę tytułową i to nie całą. tylko  ekran informujący, że się zalogowałem.

Hmm...to jest też zdumiewające. Co prawda nie testowałem strony na Firefox 1 (mam 2) ale powinna działać bez problemu...cóż musisz w takim razie korzystać z innej przeglądarki.

majerek

Ja mam win 2000 ale z SP4 i śmiga aż miło i  nic nie kombinowałem (instalowałem itp.). Więc sprobuj może doinstalować servicepaka 4.
Nie bo nie :)

SdKfz161

Na razie mam problem z wgraniem SP 4, pewnie najpierw trzeba wgrać SP 3 czego nie zrobiłem...
W każdym razie jest paradoks. Otóż mapy z oryginalnego PG2 nie są widziane natomiast są widziane mapy z PG ściągniętego z  działu download gildii. Nie mam też w prawym klawiszu ustawiania czegoś takiego jak zgodność z:

Pokombinuję jeszcze i zdam raport.

Ervin von Rommel

Cytat: SdKfz161 w Styczeń 02, 2008, 11:07:13 PM
Nie mam też w prawym klawiszu ustawiania czegoś takiego jak zgodność z:

hej

Tutaj nie chodzi o zgodność w prawym klawiszu :) Po najechaniu prawym klawiszem wchodzisz we Włąściwiości pliku i tam dopiero 3 z kolei zakładka u góry to może być zgodność.

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

SdKfz161

Niestety nie mam wogóle czegoś takiego jak zgodność w prawym klawiszu, w jakiejkolwiek zakładce. :(
Pożywiom uwidim, działam dalej.

Ervin von Rommel

hej

sory ale jakoś nie idzie mi to tłumaczenie może zobrazuje o co mi chodzi bo się może kiedyś komuś przyda :)

1. Zaznaczamy plik startowy gry i wchodzimy w jego Właściwości (wyskakuje takie okienko jak u mnie po prawiej). Dodam jeszcze że jeżeli mamy kilka gamesetów to dla każdego musimy zrobić to osobno.

2. Wchodzimy w zakładkę Zgodność

3. Uaktywniamy zgodność i ustawiamy zgodność w Windows 95

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Gustlik

HEJ - EUREKA!!!

Natchnęło mnie jak napisałeś o tych mapach.....

A atrybuty plików map'owych jakie masz....? Bo jeśli kopiowałeś z płyty, to prawdopodobnie zostały "read only".
Nie pisałeś nic o samej wersji pliku gry, którym grasz, ale jeśli masz jakiś starszy, to on nie toleruje atrybutów "read-only" przy plikach z mapami - trzeba zmienić ręcznie na "archiwalny"

Już zapomniałem o tym problemie, ale przy starszych wersjach gry może byc nadal aktualny....

EFILE, KAMPANIE: