Gustlik Efile dla Open General

Zaczęty przez Gustlik, Lipiec 17, 2010, 01:02:20 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Waldzios

Cytat: Jaro w Lipiec 07, 2025, 12:18:43 PMMarzec 1980. Dostałem jako prototyp amerykańskich SF (Green berets) 1980. Niestety brakuje mi dla nich śmigłowca i chłopaki są uziemieni  :ton
Tu wbrew pozorom nie ma błędu. Jednostki specjalne dostępne po 1980 korzystają z nowych helikopterów, w ramach nowej/oddzielnej wagi transportowej.
Nowe helikoptery stają się są dostępne razem z nową jednostką.
Jeśli otrzymałeś jednostkę jako prototyp, to helikoptery nie będą dostępne.
To typowy problem jednostek specjalnych (i transportów nieorganicznych), w różnych okresach.

Spróbuje to jakoś załatać.

Cytat: Jaro w Lipiec 07, 2025, 12:18:43 PMInny temat - pokrewny z siłami specjalnymi. Śmigłowiec transportowy UH-1 Huey z ruchem fazowym ma zdolność widzenia na 3 pola.
3 punkty zasięgu widzenia to w tym przypadku dużo. Tyle samo co bazowy 'UH-1 Huey' (w klasie TB).
Normalnie maszyna transportowa miałaby tylko 2 punkty widzenia, ale jako maszyna "specjalna" otrzymała ekstra punkt.

GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

sympatyk

Tak całkiem na marginesie
Ta Fulda rozpoczęta w 2015 roku --> wydawało się, że po roku 2019/2020 zostanie dokończona - tj. przeniesiona na średnie mapy lub jedną mapę "500" w początkowych scenariuszach --> jednak nadal jest ciągle niedokończona ...
Kilka osób od początku się nią interesowało i było zainteresowanych  ...

Może warto do niej wrócić i dokończyć!  :bullhorn

Jaro, widzę, ze systematycznie do niej wracasz ..
Może znalazł by się zespół? i pociągną temat?

Jaro

W kwestii wag transportowych- czy różnice w specjalsach są aż tak duże, że wymagają osobnych wag transportowych? Chyba, że to wynika zupełnie z czegoś innego...

Co do Fuldy to wracam, bo nigdy jej nie ukończyłem. Zawsze coś mnie od niej odciągnęło.
Pozdrawiam,
Jaro
------------------------------------------------------
Repozytorium plików instalacyjnych gry:
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0
OneDrive: https://1drv.ms/f/s!Am2aTZH9AOcoanwyUg8_mMB5lwI

Waldzios

Cytat: Jaro w Lipiec 08, 2025, 06:13:27 PMW kwestii wag transportowych- czy różnice w specjalsach są aż tak duże, że wymagają osobnych wag transportowych? Chyba, że to wynika zupełnie z czegoś innego...
Specjalsi mają zwykle "specjalne" transporty. A "specjalne" transporty wymagają osobnych wag transportowych.

"Specjalsi" w latach 70-tych wykorzystują te same helikoptery co 'Air Cavalry'.
A w latach 80-tych otrzymują indywidualne helikoptery, odmienne od tych wykorzystywanych przez 'Air Cavalry'.
Helikoptery "specjalsów" mają zwiększony zasięg widzenia, a helikoptery 'Air Cavalry' lepsze parametry ataku.

Zbliżony problem dotyka większości jednostek specjalnych w okresie WW2. W tamtym okresie problemem zwykle jest dostępność szybowców transportowych.

Jaro

Samolot
5513  MiG-21M - FTR All Countries
jest brany do rosyjskich wojsk w kampanii Fulda.

Nie widzę go w kraju 20 USSR. Dlaczego? Wersja eksportowa i Sowieci go nie używali?
Czym go zastąpić dla Sowietów?

Podobne pytania odnośnie do All Counries i właściwości zastąpienia czymś typowo Sowieckim:
3635  Light AA - FlaK All Countries
Pozdrawiam,
Jaro
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0

Waldzios

Cytat: Jaro w Lipiec 31, 2025, 08:22:48 PMSamolot
5513  MiG-21M - FTR All Countries
jest brany do rosyjskich wojsk w kampanii Fulda.

Nie widzę go w kraju 20 USSR. Dlaczego? Wersja eksportowa i Sowieci go nie używali?
Czym go zastąpić dla Sowietów?
Dokładnie, MiG-21M to wersja eksportowa oparta na MiG-21SM.

Nie wiem dlaczego w USSR brakuje trzeciej generacji MiG-21 (jest tylko rozpoznawczy MiG-21R w TB) :huh?.
Prawdopodobnie przeoczenie (pewnie nie był potrzebny)

Co do zastąpienia, to niekoniecznie widzę potrzebę.
Jeśli się nie mylę, wspomniany MiG-21M pojawia się tylko w scenariuszu FLYING DUTCHMAN.
Cytat: G39_Fulda_05_i.txtPonieważ Sowieci nie mają wystarczającej zasobów, aby jednocześnie zajmować się walką i okupacją, i nie mogą liczyć na 100% swoich krajów satelickich, musieli prosić o pomoc partie komunistyczne w Europie Zachodniej. Grupy uzbrojonych rebeliantów, terrorystów i tak zwanych "partyzantów" pojawią się gdzie nigdzie w miastach niemieckich i holenderskich. Być może nie są tak niebezpieczni jak starają się pokazać, ale bądź ostrożny i oglądaj się za plecy ....
Jeśli jednostki w scenariuszu reprezentują terrorystów/rebeliantów, to eksportowy sprzęt ma sens.

IMHO gdyby Gustlik potrzebował MiG-21SM, zwyczajnie by go dodał.

Cytat: Jaro w Lipiec 31, 2025, 08:22:48 PMPodobne pytania odnośnie do All Counries i właściwości zastąpienia czymś typowo Sowieckim:
3635  Light AA - FlaK All Countries
Typowo sowieckie w tym okresie to 57mm S-60, albo ZU-23-2 (2x23mm).

Przy czym podejrzewam, że sytuacja jest podobna do MiG-21M. Gustlik wykorzystał jednostki w rodzaju 'Light AA' i 'AA Rocket' by podkreślić nieregularny charakter scenariusza.

IMHO żeby wymienić wspomniane jednostki musiałbyś umownie przyjąć z jakiego kraju/krajów pochodzą "rebelianci", i dopiero na tej podstawie uzbrajać jednostki.

connor71

Cytat: Waldzios w Lipiec 31, 2025, 09:58:43 PMIMHO żeby wymienić wspomniane jednostki musiałbyś umownie przyjąć z jakiego kraju/krajów pochodzą "rebelianci", i dopiero na tej podstawie uzbrajać jednostki.
Skoro scenariusz dzieje się na terenie Holandii, to mogą mieć uzbrojenie holenderskie. Ale z drugiej strony mogli dostać broń od "Wielkiego Brata".

Waldzios

Cytat: connor71 w Lipiec 31, 2025, 10:14:02 PMSkoro scenariusz dzieje się na terenie Holandii, to mogą mieć uzbrojenie holenderskie. Ale z drugiej strony mogli dostać broń od "Wielkiego Brata".
Myślę, że główny problem sprowadza się do braku oznaczenia oddziałów.
W scenariuszu po stronie sowieckiej mamy co najmniej trzy grupy jednostek.
"Zielone ludziki" z nowoczesnym sprzętem radzieckim, jakieś państwo satelickie z sprzętem eksportowym (wspomniane Migi-21M), oraz nieregularne odziały prorosyjskie (ze sprzętem nacji 'terrorists' i 'all countries).
To wszystko zmiksowane razem, i dla utrudnienia umieszczone prawie w całośći pod flagą USSR.

Jaro

Terroryści są i oni mają all countries. Natomiast eksportowe Migi czy Light AA są pod flagą Radziecką.
Sam nie wiem, co z tym zrobić. Okaże się w trakcie dalszego przeglądu.
Pozdrawiam,
Jaro

Waldzios

Cytat: Jaro w Lipiec 31, 2025, 11:07:03 PMTerroryści są i oni mają all countries. Natomiast eksportowe Migi czy Light AA są pod flagą Radziecką.
Sam nie wiem, co z tym zrobić. Okaże się w trakcie dalszego przeglądu.
IMHO niewiele da się z tym zrobić.

Trzeba by stworzyć kilka "wirtualnych" nacji by to uporządkować ("zielone ludziki", separatyści, zagraniczni ochotnicy, komunistyczne bojówki, etc), a potem znaleźć sposób by to jakoś czytelnie oznaczyć.
Bez tego, trzeba ich wszystkich wpakować albo do USSR, albo do terrorystów. Oba warianty nie są optymalne.

Podejrzewam, że Gustlik też miał z tym duży problem.

sympatyk

A w demoludach nic potrzebnego się nie znajdzie? - może któryś kraj UW miał potrzebny, lub zbliżony sprzęt
Jak sobie przypominam to w latach 70 byłem w TSWL szkolony na obsługę Mig 21SPS --> teraz czytam, że Niemcy to mieli, a Polska nie ...
Te nazwy nieraz nie były książkowo używane
To samo ze stacją radiolokacyjną Groza montowaną w samolocie, jakoś teraz piszą inaczej ...

Waldzios

Cytat: sympatyk w Sierpień 01, 2025, 12:10:45 AMA w demoludach nic potrzebnego się nie znajdzie? - może któryś kraj UW miał potrzebny, lub zbliżony sprzęt
Tu nie chodzi o sprzęt. Sprzętu jest dość.

To nie jest przecież jakaś konwersja (w której zabrakło jednostek), tylko kampania autorstwa Gustlika.
Gustlik mógł 10 różnych jednostek dodać, gdyby tylko chciał/potrzebował.

Skoro skorzystał z jednostek 'All Countries' i 'Terrorists' to prawdopodobnie miało to swój cel.
IMHO nie miał dobrego sposobu by oznaczyć poszczególne grupy, więc wykorzystał sprzęt by takie odróżnienie stworzyć (przynajmniej pozorne).

Problem polega na tym, że nie znamy szczegółów koncepcji Gustlika (dla tego scenariusza).
Możemy tylko zgadywać, które jednostki to regularne jednostki radzieckie, które to "zielone ludziki", które to ochotnicy z demoludów, a które to lokalni separatyści, itd.
W efekcie wszelkie przyszłe zmiany mogą być potencjalnie problematyczne.

Jeśli pozostawiamy tak jak jest, to nie ma problemu. Ale jeśli próbujemy coś zmieniać/dodawać, zaczynają się schody.

Jaro

Ciekawe ile osób z grających wychwytuje te smaczki  :huh?
Dobra, nie ruszam tego.
Pozdrawiam,
Jaro

Jaro

Zauważyłem ostatnio, że ikona Jeepa i Gaza terenowego są identyczne. Zerknąłem w Suite i w transportach jest kilka rodzajów ikon: z plandeką i bez ale z km. Są też jakieś dziwne ikonki w pojedynczych jednostkach.
Może by to uporządkować: np. Jeep bez plandeki a Gaz z plandeką?
Pozdrawiam,
Jaro

Waldzios

Cytat: Jaro w Sierpień 16, 2025, 04:48:30 PMZauważyłem ostatnio, że ikona Jeepa i Gaza terenowego są identyczne. Zerknąłem w Suite i w transportach jest kilka rodzajów ikon: z plandeką i bez ale z km. Są też jakieś dziwne ikonki w pojedynczych jednostkach.
Może by to uporządkować: np. Jeep bez plandeki a Gaz z plandeką?
Nie powiedziałbym że są identyczne. Mają różne kolory ;).
Osobiście nie widzę istotnego problemu w podobieństwie tych pojazdów.

Co do plandeki, to zakładam, że Gustlik chciał w ten sposób odróżnić 'M151 MUTT'/'GAZ-69' od poprzedników 'Jeep' / 'GAZ-67'.
Rozumiem tą decyzje. Mam ewentualnie wątpliwości co do rezygnacji z wersji bez aktywnego ataku (nie podobają mi się "szarżujące" moździerze).

Generalnie ikony z km'em/bez km'u i z plandeką/bez plandeki, powinny pozwalać odróżnić wersje z aktywnym atakiem/bez ataku oraz klasyczną/spadochronową.
Raczej nie widzę uzasadnienia dla wariantu "Jeep bez plandeki a Gaz z plandeką". To by sugerowało różną funkcjonalność.

We współczesnych "jeepach" w przyszłości zajdą zmiany. Pracuje nad ikonami w wariancie ppk. Poza tym planuje dodanie wariantów "górskich". Więc na pewno przejrzę wspomniane jednostki.