Kampania: "Znak Orła"

Zaczęty przez Gustlik, Grudzień 13, 2007, 12:04:43 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Exiter

czegoś tu nie rozumiem - zgodnie z tabelką za Mokrą możemy zdobyć: 50 pp za tury + 120 pp z mapy + 280 pp bonus za zwycięstwo czyli razem 450 pp  ???  to skąd w tabelce 525 pp przecież JC to nie jest prestiż, który można zdobyć i nie można go dodawać, z drugiej strony Gustlik pisze o 485 pp, czy to znaczy że już po sporządzeniu tabelki poprawił prestiż możliwy do zdobycia?

jeśli za Mokrą można dostać 485 pp i zgodnie z tabelką wydamy na upgrade 25pp, to 460 zostaje na nowe zakupy, zatem wchodząc do Borowej góry wartośc naszej armii to 460, jeśli za Borową Górę możemy dostać 380pp to razem jest 840pp, a JC przy Mińsku jest 800, więc nie dostaniemy za zwycięstwo w Borowej Górze 380pp tylko 340pp  ???

NIC NIE ROZUMIEM

a tak z innej beczki to ktoś wogóle gra na poziomie wyższym niż 150%? moim zdaniem powyżej 150% nie ma sensu bo i tak nie będzie na co wydać tego prestiżu.

czata

Licząc pp za Mokrą nie wziąłeś pod uwagę prestiżu początkowego, który wynosi 75 (jest w rubryce JC). Po dodaniu go do 450 wychodzi dokładnie 525 pp.
Natomiast Gutlik pisze o 485 pp, ponieważ poprawił on wartości w kampanii już po sporządzeniu tabelki.

Według nowej wersji tabelki wartość "uprgrade" jest liczbą, którą możemy wydać PRZED scenariuszem. Wartość 25 możemy wydać na mapie Mokra (bo przed scenariuszem nie ma możliwości), a między Mokrą a Borową Górą jest 80 pp do bezwględnego wydania na jednostki corowe.

Twoje obliczenia są dobre, tylko niepotrzebnie włączyłeś wartości Gustlika (to nieszczęsne 485 pp) do mojej tabelki. Za Mokrą można było zdobyć 500 (dokładnie 525, ale tylko 500 przechodzi dalej), wydajemy 80 na upgrade, pozostałe 420 możemy na nowe jednostki. Wtedy na koniec Borowej Góry powinno być 380 wolnego prestiżu, gdyż rubryka "razem" to suma wartości armii i wolnego prestiżu (tu: 420 + 380).
Jednak, gdy nie kupimy żadnych nowych jednostek, wartość wolnych pp na koniec Borowej Góry wyniesie 800. A bezkarnie możemy wtedy wydać całe 600 na ulepszanie corowych jednostkek. Gracz musi sam zdecydować, czy nie warto mu trochę zaczekać z zakupami.

Reasumując. Moim celem było wyliczenie, ile pp można wydać między scenariuszami na jednostki corowe (ulepszanie i belki). I temu właśnie ma służyć rubryka "upgrade".

czata

Ja zdaję sobie sprawę z okrutnej prawdy, że moje wyjaśnienia są mocno koślawe. Teraz widzę , że błędem było wstawienie całem tabelki. Powinienem dać samą rubrykę "updgrade".

Posłużę się jeszcze jednym przykładem.
Po Mokrej jest 500 pp. Wydajemy na corowe jednostki 80, a nowe kupujemy za 420. Wtedy na koniec Borowej Góry dostaniemy 380 pp i tyle będziemy mieli na następne wydatki.
Zakładamy teraz, że po Mokrej wydajemy jedynie 420 na nowe jednostki, a 80 pp zostawiamy na lepsze czasy. Jednak teraz na koniec Borowej Góry dostaniemy jedynie 300 pp, gdyż do Mińska możemy przenieść jedynie 800 (420 + 80 + 300)!
Na wydatki będziemy mieli również 380 pp (300 za Borową Górę + 80 zaoszczędzone), ale bezpowrotnie przepadnie nam te 80.

Właśnie na to chciałem zwrócić uwagę.

Gustlik

Cytatjeśli za Mokrą można dostać 485 pp i zgodnie z tabelką wydamy na upgrade 25pp, to 460 zostaje na nowe zakupy, zatem wchodząc do Borowej góry wartośc naszej armii to 460, jeśli za Borową Górę możemy dostać 380pp to razem jest 840pp, a JC przy Mińsku jest 800, więc

Masz rację - to pokazuje, że nie możesz przeznaczyć całych 460 na nowe zakupy, tylko część należy włożyć w jednostki "core". Zresztą z reguły moje jednostki były po Mokrej tak zrujnowane, że topiłem w nich większość kasy.

Cytata tak z innej beczki to ktoś wogóle gra na poziomie wyższym niż 150%? moim zdaniem powyżej 150% nie ma sensu bo i tak nie będzie na co wydać tego prestiżu.

Właśnie dlatego testuję nową wersję ustawień prestiżu, żeby można grać w zakresie 100%-150%, a nawet do 200% (dla początkujących).

W związku z tym, część prestiżu z nagród po scenariuszu będzie przerzucona do scenariusza jako prestiż "kolejkowy". Dla grania na 100% to nic nie zmienia, bo jeśli nie będzie się uzupełniać jednostek w trakcie bitwy (czego teraz też za bardzo robić się nie da), to na koniec wyniesie się ze scena tyle samo. Natomiast jak ktoś będzie chciał zagrać na łatwiejszym poziomie, to będzie miał ten "kolejkowy" prestiż mnożony o 150-200%.

UWAGA - grając na wyższych (łatwiejszych) poziomach mnożony jest prestiż kolejkowy i za flagi, natomiast nagrody pozostają bez zmian - stąd te poprawki.

W związku z tym, będzie mógł coś tam czasem uzupełnić w trakcie, a na koniec i tak mu zostanie na zakupy. Oczywiście JC będzie luźniejszy, bo jak pokazały obliczenia, w tej chwili już w okolicach 5-6 go scena wylatywało siuę z JC nawet na 100%.
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Exiter

Utrapienie z tym prestiżem  ;D jak testowaliśmy tą kampanię to nie liczyłem tak szczegółowo prestiżu, teraz zacząłem tą kampanię od nowa i o zgrozo w zasadzie już po Mińsku jest problem z uzyskaniem całej nagrody  ??? a po Kocku to już jest masakra, zacząłem nawet uzupełniać jednostki w trakcie bitwy.
do tego na nieszczęscie  ;D dostałem lidera liberator.

poza tym pod Kockiem w brifingu są 4 małe flagi do zdobycia (chyba) a na mapie jest 5 i jeszcze jedno pytanie o Mińsk, koło polskiego lotniska jest plotka, ale bez transportu i w zasadzie ona wogóle nie walczy, czy tak miało być?

chyba Gustlik dostaniesz roztrojenia jaźni, bo robić trzy kampanie na raz, to nie lada wyczyn  :bow

majerek

Witam po przerwie

Ja również zacząłem od nowa Znak orła i faktycznie Liberator to utrapienie, w mińsku jedna z dodatkowych kawalerii go dostała, żal było nie korzystać ale niestety nagroda za BV przepadła  :'( .
I jeszcze pytanko czy północne lotnisko (nie wiem jak południowe bo je zająłem) daje niemieckim samolotom uzupełnienie bo jak im się skończyła amunicja to zawisły w powietrzu bez ruchu i moja plotka miała okazję się powstrzeliwać  ;D
Nie bo nie :)

Gustlik

To wszystko o  czym piszesz jest na etapie poprawiania - zwłaszcza prestiż. Pelotka też będzie jeździć.

Cytatchyba Gustlik dostaniesz roztrojenia jaźni, bo robić trzy kampanie na raz, to nie lada wyczyn

Prawie.............

EFILE, KAMPANIE:

Gustlik

CytatI jeszcze pytanko czy północne lotnisko (nie wiem jak południowe bo je zająłem) daje niemieckim samolotom uzupełnienie bo jak im się skończyła amunicja to zawisły w powietrzu bez ruchu i moja plotka miała okazję się powstrzeliwać  Grin

A to akurat jest kwestia, nie tyle lotniska, co głupoty komputera. Ale raczej dobrze, że tak robi, bo jakby się jeszcze poleciał uzupełnić to.... I bez tego ten scenariusz jest trudny.

EFILE, KAMPANIE:

czata

Cytat: Exiter w Luty 20, 2009, 08:55:08 AM
Utrapienie z tym prestiżem  ;D jak testowaliśmy tą kampanię to nie liczyłem tak szczegółowo prestiżu, teraz zacząłem tą kampanię od nowa i o zgrozo w zasadzie już po Mińsku jest problem z uzyskaniem całej nagrody  ??? a po Kocku to już jest masakra, zacząłem nawet uzupełniać jednostki w trakcie bitwy.
do tego na nieszczęscie  ;D dostałem lidera liberator.

Testując kampanię masz prawo do wszystkiego (liczenia, podglądania, zmieniania, itp). Grając gotową, powinieneś zachowywać się jak przeciętny gracz. A on nie powinien znać JC.
W tej kampanii można zdobywać całe nagrody, jeśli powstrzymasz się nieco z zakupami.

Gustlik. Czy jest sens, żebym zrobił "kronikę" dla "Znaku Orla", skoro to już oficjalna kampania?

majerek

Swoją drogą to szkoda że w PG2 nie można ograniczyć ilości sprzętu do kupienia np tylko 1 7TP (to akurat mi się podobało w PGIII), może wtedy nie trzeba by było tak żyłować JC.
A tak przy okazji to czy w PGIV będzie taka możliwość - ktoś coś wie?

czata

Chciałem zmusić komputer, żeby to on zaczynał ruch w scenariuszu "Mokra". Niestety, efekt wyszedł nieco śmieszny.
Czy w Panzer General istnieje w ogóle taka możliwość? Żeby w kampanii to komputer rozpoczynał grę?

Cytat: majerek w Luty 20, 2009, 01:03:35 PM
Swoją drogą to szkoda że w PG2 nie można ograniczyć ilości sprzętu do kupienia np tylko 1 7TP (to akurat mi się podobało w PGIII), może wtedy nie trzeba by było tak żyłować JC.

Polecam Pacific General. Jest świetny, a także ma ograniczenia w ilości kupowania sprzętu.

Pozdrawiam, Czata

Gustlik

Cytatustlik. Czy jest sens, żebym zrobił "kronikę" dla "Znaku Orla", skoro to już oficjalna kampania?

Jak najbardziej jest - bo to ciągle jest wersja 0.9 i jest już wiele sugestii co nalezy poprawić (pomijając już ten nieszczęsny prestiż), więc im więcej wniosków zgromadzę - tym lepiej.

CytatŻeby w kampanii to komputer rozpoczynał grę?

Nie - dlatego, że zawsze zaczyna strona nr 1 i ona jest "właścicielem" kampanii - dlatego mówimy o kampanii "polskiej", "amerykańskiej", czy "niemieckiej", że te kraje są ustawione jako strona nr 1, Strona nr 2 może się zmieniać - możesz walczyć najpierw z Włochami, potem z Niemcami, potem z Japończykami... Natomiast strona 1 pozostaje niezmienna.

EFILE, KAMPANIE:

czata

Włącz kampanię "Znak Orła" pod LG Suite i odpal scenariusz "Mokra". W pasku "Scenarios" naciśnij "Reverse Scenario". Zapisz i zagraj. Efekt jest niesamowity!

Pozdrawiam, Czata

Exiter

Cytat: czata w Luty 20, 2009, 10:02:17 AM
W tej kampanii można zdobywać całe nagrody, jeśli powstrzymasz się nieco z zakupami.

oczywiście że można się powstrzymać z zakupami, tylko ze zdobytym prestiżem trzeba coś zrobić, bo kumulowanie nic nie daje, bo taki skumulowany prestiż także powiększa wartość armii. pozostaje zatem upgrade jednostek z I scena, tylko, że w tej kampanii, po kilku scenach nie ma już co upgradować  :o

a wracając do tego prestiżu, to myśle, że nie ma co za bardzo rozluźniać JC, przecież wszyscy sobie z tą kampanią poradzili, moim zdaniem trzeba zmniejszyć nagrody, a zwiększyć prestiż za tury i flagi. z drugiej strony wreszcie jest prestiżu na tyle, że nie żal uzupełniać jednostek w trakcie bitwy  ;D

majerek

A ja myślę że można trochę poluzować z JC bo jak się ma liberatora to w początkowych scenach nie ma praktycznie szans na nagrody za zwycięstwo.
W scenariuszu El Gazalla na kwadracie 28,8 jest nieoznakowane lotnisko na którym można rozstawić samoloty czy to tak specjalnie - bo jakoś nie pamiętam tego z testów.
Co się stało z B-25 pod Monte Cassino ? Nie ma ich już w tej kampanii?