Kampania: "Znak Orła"

Zaczęty przez Gustlik, Grudzień 13, 2007, 12:04:43 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

czata

W gwoli uzupełnienia.

W Drodze Andersa jest do zdobycia 3490 pp z tur, 7880 z map oraz 16955 (1200 zbędne) za bonusy. Razem to daje 28325 (max. JC wynosi 11000).
W Drodze Maczka jest 2370 z tur, 6000 z map i 12430 za bonusy. To razem 20800 przy maxymalnym JC 13000.

Pozdrawiam, Czata

Eryk

Witam, pobawiłem się trochę w "Znak Orła" i zobaczcie jak się skończyło ...

Grałem na 100% - na tym kompie nie mam LGsuite  więc bez ?regularnych? raportów.

1. Mokra ? TV

Miły scenariusz, poprawny ale nie porwał mnie. Mocne 4.

Proponowane zmiany:

a.   redukcja siły  pociągów pancernych (nawet o połowę) ? obecnie co się nawinie pod pp ? od razu ginie, trochę to za łatwe;
b.   zaznaczyłbym VH na tej wsi Cykarzew (czy jakoś tak)
c.   wyraźnie napisałbym w briefingu, że Cykarzew można zająć dopiero na TV.
d.   zlitowałbyś się i dał  choć po 10pp za zajęcie FH-ów; jedne Bodzanowice (40pp) to chyba za mało  J

PS - skąd pod Mokrą Brygada Bombowa ;) ?

W HQ kupiłem TK 7tp,  AT 37mm  i ATY 75 mm Schneider

2. Borowa Góra ? BV

Ciut za szybkie ale super pomyślane. 4 z plusem.

Proponowane zmiany:
a.   wyeliminować te hordę rozmaitych PZL-i  pojawiających się w 4 czy 5 turze; niepotrzebnie ułatwiają.

W HQ kupiłem 40mm AA i OS co się dało. 

3. Mińsk Mazowiecki ? BV ,

Bardzo ładny scenariusz ale co najmniej o 4 tury za dużo dla BV. Wydaje się, że autor założył przebijanie się całej grupy przez Mińsk Maz. do Kałuszyna. Tymczasem 1. Dyw. Piechoty Legionów jest w stanie sama zająć tę miejscowość ? wystarczy obejść je nieco szerszym łukiem  i zaatakować od wschodu. 5 z minusem.

Hurricane I proto (trochę zdziwko ale przecież nie będę narzekał J)

W HQ zmieniałem core?wego Schneidera na wz 29 105 mm z C4P.

4. Kock

W toku scenu kupiłem jeszcze TKD (ATY). Znowu zbyt ? mim zdaniem ? duży limit na BV. 3 a może nawet 4 tury mniej byłyby OK.

5. Wybór drogi

Opisałbym VH. Poszedłem na południe

Upgrade:
Kawaleria ? Strzelcy Karpaccy (x3, bez transportu)
105 mm ? 25 pdr
Hurri ? Spit II
40mm AA ? Bofors 40

6. Tobruk ? BV
Znowu za prosty. Może przydałoby się bardziej okopać Włochów albo dodać im artylerii. Odsunięcie deployment hexes raczej nie wchodzi ze względów historycznych w grę. Ja zrobiiłem BV na 6 tur przed czasem.

Spadochroniarze jako proto.

Upgrade:
TKD i 75 Schneider ? 25 pdr

Kupiłem 25 pdr.

7. Crusader.

... jak ja mam zdobyć Bir el Gubi samymi czołgami ??? ....

... Jezu, jaki chaos ...

... cholera, właśnie moją flankę teleportowała się cała 15. Dywizja Pancerna ... jak te biedne Stuarty sobie poradzą ..

... o, a teraz 21.DPanc. , do tego Ariete, Pavia i Bolnia, no to mamy cały Afrika Korps czegoś mi jednak brakuje ...

... i mamy zgubę, recon z 90. DP się pojawił ...

... londyńscy kawalerzyści dostali bęcki od Ariete ... mówiłem, że same czołgi to za mało!

... Stuarty nie poradziły ...

... chaos nie do opisania ...

... Acroma zdobyta 90. DP rozbita ale to za mało ...

... szwabskie 15 K18 walą na pół mapy ! ...

.. chaos NIEWYOBRAŻALNY ...

... ufff udało się ale BV +1, pieprzone Bir el Gubi.

Uwagi:
No maniam, mniam spociłem się J Świetny scenariusz. Mógłbyś tylko napisać w biefingu, że chłopcy z Południowej Afryki się pojawią pod tym całym Bir el Gubi. Nie szarżowałbym tam na Crusaderach i byłoby BV J

W HQ
Piechota dostała Bedfordy
CKM wymieniałem na angielski + Bedford 
Zgodnie z regułą: ?nie masz co kupić, kup artylerię? zainwestowałem w kolejną 25 pdr

8. El Gazalla
Cóż ruszamy do przodu ...
Core obecnie to:
1x 7tp
3x strzelcy karpaccy (bedford)
1x spadochroniarze (jeep)
5x 25 pdr (morris)
1x CKM (bedford)
1x Ur (zaprzeg)
1x 37 mm (zaprzęg)
1x Bofors 40 (bedford)
1x Spit

W toku scena dokupiłem Carriera jako recon.

... i gdzie jest 15. i 21. DPanc? ? zgadliście, na mojej flance ... ale gdzie oni się pchają tam na południe ??? ...

... Gustlik, 2 wraże czołgi z Dev Fire ??, oj nieładnie ...

... doszedłem do wniosku, że czasami najprostsza taktyka jest najlepsza i ? kupą, mości panowie ! ...

... większość 15. i 21. kłębi się na południu ? Gustlik, dałeś tam jakiś VH ? Jeżeli tak to nie bardzo mogą go znaleźć J ...

BV-5 na luzie. Fajny scen ale coś nie tak z AI. Dwie niemieckie dywizje praktycznie nie weszły do akcji. Pewnie dlatego tał łatwo mi poszło.

Mustang jako proto, jupiii J

HQ ? nie mam co zrobić z kasą, kiedy będą czołgi ??? Nic nie kupuję, chomikuje na przyszłość.

9. Ghazalla line

Bardzo mi się podobał, fajny defensywny scen ? ale znowu za łatwy. Chyba nie da się go przegrać.

HQ ? no, nareszcie się dzieje J

Upgrade:

7tp ? Sherman III
Ur ? Achilles

Spi- Mosquito FB VI

Sztab i 2x strzelcy karpaccy ? SK Commando

3x 25 pdr ? 5,5?

Reszta pp poszła na OS artylerii i 40 Boforsa (zaskakująca skuteczna broń).

10. Monte Cassino (jak ja nie lubię tej bitwy ? w FOFY przewalały się tam hordy jankesów i żabojadów).

Tym razem (nieco mniejsze) hordy Polaków, Hindusów, Ghurków, Angoli i cholera wie czego jeszcze. Istna wieża Babel.

Bardzo fajny, zbilansowany scenariusz, nie za łatwy i nie za trudny. Piąteczka.

HQ:
OS artylerii i upgrade
Strzelcy ? SK Commando
Carrier ? Staghound 37

11. Piedimonte

Poniewczasie się zorientowałem, że na drodze nr 6 w pobliżu farmy nie ma mostu ? straciłem dwie tury na brodzenie.

I nie zdołałem już ich odrobić. BV + 1. Ocena scenariusza taka sama jak Mt Cassino. Mniam, mniam.

HQ:
Sherman III - Cromwell

12. Pescara

Miły, krótki scenariusz. Wystawiłem recona, dwie jednostki Commando, dwie 5,5? i 15 pkt Cromwella.
Cromwell pobił rekord, czego się nie dotknął ? overrun. Łatwe BV ?4. Bez prototypu.

HQ ? nie miałem co zrobić z kasą więc piechota dostała M3A1, Bofors carriera a CKM jeepa. Do tego dokupiłem dwa Cromwelle i saperów na M3A1.

13. Ancona

Kupno saperów okazało się strzałem w dziesiątkę. Chienti, Potenze i Musone  przekroczyłem jak burza. Wprawdzie na wschodzie sojuszniczy Włosi zostali szybko zlikwidowani ale na głównym kierunku wszystko szło jak z płatka. Schody zaczęły się przed samą Anconą, poległ na polu chwały nowo zakupiony Cromwell.

Tak czy owak dość proste BV ? pomogło mi również to, że komp idiota opuścił przed nosem moich komandosów VH na lotnisku.

B25h jako proto !!!

W
HQ dałem OS na Moskitach (troche bez sensu, bo używam ich również do zwalczania wrażych myśliwców) i bardziej dla zabawy niż z potrzeby kupiłem Liberatora.

14. Linia Gotów

No nie ... aliancki dowódca to ma coś chyba nie równo pod sufitem, wpuścił trzy RTRy (royal tank regiments) w sam środek gór. Przypomino mi to Mt Cassino ...

Na początku szło gładko (przy takim core to nie sztuka ...) ale potem ... SKASOWAŁWEM SAVE?A !!!!!!!!!!!

No przepraszam ...

pzdr
Eryk
Quaeritur belli exitus, non causa

Gustlik

Odpowiadam na szybko:

W wersji 1.0 sporo z tych poprawek zostanie uwzględnionych - także na skutek testów na forum międzynarodowym.

Prestiż zostanie nieco uwolniony na początku, za to przykręcony pod koniec, bo faktycznie jest źle zbilansowany.

CytatPS - skąd pod Mokrą Brygada Bombowa Wink ?

Na pewno ze źródeł... Aczkolwiek nie mam archiwum bibliografii :)

CytatCiut za szybkie ale super pomyślane. 4 z plusem.

I taka miała być - w zasadzie krótka potyczka opóźniająca.

CytatHurricane I proto (trochę zdziwko ale przecież nie będę narzekał J)

Widocznie ten statek, z Anglii co go mieli zawrócić na morzu Czarnym -  jednak dotarł  ;)

CytatBardzo ładny scenariusz ale co najmniej o 4 tury za dużo dla BV.
(Mińsk)

Może nie uwierzysz, ale większość z nas, tu obecnych, scenariusz Mińsk przyprawia o traumę :). Jak dowodzą testy - wiele zależy od tego jak komputer pogra, bo czasem pogra tak, że pod Kałuszynem nie ma co zbierać jak wpadnie tam dwoma czołgami reconem i poprawi batalionem SS. A jak pchnie swoje jednostki w kierunku Mińska, to rzeczywiście w miarę spokojnie da się zagrać.

(Crusader)
Cytat.. chaos NIEWYOBRAŻALNY ...

O to, to... właśnie - skoro tak mówisz to znaczy, że dobrze wyszło.

Cytat... jak ja mam zdobyć Bir el Gubi samymi czołgami Huh ....

Spytaj Monty'ego - aż mi się żal zrobiło jak budowałem ten scenariusz. Przeczytałem wszystko, co się dało, bo oczom nie wierzyłem, ale on naprawdę tak podzielił siły.

(El Ghazala)
Cytat... i gdzie jest 15. i 21. DPanc? ? zgadliście, na mojej flance ... ale gdzie oni się pchają tam na południe Huh ...

No i to jest właśnie główny problem, który muszę rozwiązać w wersji 1.0. Nic nie pomaga - to jest jakiś błąd algorytmu gry.

Poza tym gratuluję zwięzłości i celności raportu. Z rozważaniami na temat kolejek poczekam do zbilansowania nowego poziomu prestiżu. Zobaczymy co wyjdzie. Zmiana ilości kolejek, to akurat najmniej roboty.
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Eryk

No hejka,

- pod Mokrą nie było Brygady Bombowej (a przynajmniej wg dostępnych mi informacji ...  :dunno

- jeśli chodzi o Mińsk to zagrałem jeszcze trzy razy - za każdym razem co najmniej BV-3; dowcip polega na tym aby 1.DP Legionów SCHOWAŁA się przed szwabskim reconem - wtedy na pewno Niemcy pójdą na Mińsk M., dodać taką sugestię w briefinu i z głowy,

-  Ghazala - Steve kiedyś stwierdził, że jedynym sposobem na zmuszenie kompa do ruszenia się w jakimś kierunku to ukryty VH - może tak?

Nie żebym się wymądrzał, po prostu luźne uwagi - szacunek za kampanię  :bow

pzdr

Eryk

Gustlik

" 1 września ani jeden dywizjon nie otrzymał rozkazu do wykonania ataku mimo iż cele rozpoznano , a oczekujące na start samoloty stały gotowe do akcji z podwieszonymi bombami. Dopiero 2 września pierwsze polskie bomby spadły na niemieckie kolumny pancerne w rejonie Częstochowy, Kłobucka i Herbów. "

http://wpk.p.lodz.pl/~bolas/main/uzbrojenie/lotpol/lotpol.htm

Nie wiem - może rzeczywiście nie należy facetowi wierzyć, ale korzystałem m.in z tej strony, bo dość dokładnie rozpracował parę szczegółów września.

Cytat- jeśli chodzi o Mińsk to zagrałem jeszcze trzy razy - za każdym razem co najmniej BV-3; dowcip polega na tym aby 1.DP Legionów SCHOWAŁA się przed szwabskim reconem - wtedy na pewno Niemcy pójdą na Mińsk M., dodać taką sugestię w briefinu i z głowy,

Niech się jeszcze inni wypowiedzą. Mnie raczej się nie udawało. Na pewno nie da się schować jednej siedemdziesiątkipiątki, która stoi w lesie i ma tylko trzy heksy ruchu. Recon ją widział zawsze i ściągał dwa czołgi z liderami, no i było po zupie. To, co udawało mi się wynieść spod Kałuszyna to jedno działo i ze dwie piechoty. W tej sytuacji musieli czekać na wsparcie spod Mińska.

Cytat-  Ghazala - Steve kiedyś stwierdził, że jedynym sposobem na zmuszenie kompa do ruszenia się w jakimś kierunku to ukryty VH - może tak?

To nawet nie o to chodzi, żeby się ruszał, tylko żeby nie uciekał na południe :) Ale jest to jakieś wyjście. Rozważam jeszcze przesadzenie piechoty na jednostki nieruchome typu "entrenched", a co do czołgów, to można im zabrać paliwo na wejściu (co akurat będzie niezbyt dalekie od prawdy), no a na pustyni szybko uzupełnić się nie da. Jeśli do tego rozrzuci się bardziej Niemców po mapie, w kierunku alianckiego natarcia, to powinno pomóc.

EFILE, KAMPANIE:

Zsamot

Cytat: Eryk w Kwiecień 09, 2009, 04:11:42 PM
a.redukcja siły  pociągów pancernych (nawet o połowę) ? obecnie co się nawinie pod pp ? od razu ginie, trochę to za łatwe;
b.zaznaczyłbym VH na tej wsi Cykarzew (czy jakoś tak)
c.wyraźnie napisałbym w briefingu, że Cykarzew można zająć dopiero na TV.
d.zlitowałbyś się i dał  choć po 10pp za zajęcie FH-ów; jedne Bodzanowice (40pp) to chyba za mało  J
Bardzo ładny scenariusz ale co najmniej o 4 tury za dużo dla BV. Wydaje się, że autor założył przebijanie się całej grupy przez Mińsk Maz. do Kałuszyna. Tymczasem 1. Dyw. Piechoty Legionów jest w stanie sama zająć tę miejscowość ? wystarczy obejść je nieco szerszym łukiem  i zaatakować od wschodu.
Hurricane I proto (trochę zdziwko ale przecież nie będę narzekał J)
Znowu za prosty. Może przydałoby się bardziej okopać Włochów albo dodać im artylerii. Odsunięcie deployment hexes raczej nie wchodzi ze względów historycznych w grę. Ja zrobiiłem BV na 6 tur przed czasem.
... jak ja mam zdobyć Bir el Gubi samymi czołgami ??? ....
Zgodnie z regułą: ?nie masz co kupić, kup artylerię? zainwestowałem w kolejną 25 pdr
bardziej dla zabawy niż z potrzeby kupiłem Liberatora.
Tak parę zdań mych spostrzeżeń:
1. NIGDY nie oceniałbym tych pociągów pancernych jako za silnych, z ich artylerią stanowiły rzeczywiście mocny atut, poza tym korelacje losowe w PG2 są tak wielkie, że ja parokrotnie miałem 0:0 przy atakowaniu niemieckic sił tymi pociągami...
2. skoro jest napisane, że Cykarzew zająć, to nie widzę sensu zaznaczania, od razu pewnie by nowy pli mapy będzie potrzebny?
3.a nie jest napisane, że dopiero w taktyku ten Cykarzew można zająć, bo mi się wydaje, że owszem, hmmm???
4. też dodałbym nieco prestiżu za te heksy, wszak ich zajęcie to sukces, a takowe trzeba premiować, chyba że rozkaz był bronić się, a nie szlajać po terytorium wroga ;D
5. Mińsk- ku...rna- KORELACJE i wariacje posunięć komputera robią z tego scena prawdziwy koszmar i enigmę, zatem poczekaj aż ten PSW wypatrzy Twe siły...
6. Takie "smaczki" jak Hurricane to akurat lubię, wszak Mewa też była jedna bodajże, pomijając, że NIGDY nie użyto w 1939 tak zwartych sił pancernych po stronie polskiej, więc krytykując efile warto też ocenić swą taktykę, polecam ostatnie numery "Poligonu"- świetne podsumownie, jak i natchnienie na potencjalne kampanie- Gustlik-polecam użycie FT17 :)
7. a lotnictwo nie może pomóc tym czołgom? poza tym w tym uro nowych planszy, że po rozegraniu człek jest mądrzejszy, a po 19 razach geniuszem;)
8. wniosek o artylerii- kwintesencja mych poczynań;)
9. doceniłem Liberatora- poczekaj na silne oddziały Panzerwaffe...
A poza tym witam serdecznie i pozdrawiam;)
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

Zsamot

Mińsk- żadnej redukcji- grałem w to 17-20 razy- tak skromnie szacując- i 4-5 razy ten recon ruszył gdziei ndziej, inaczej jeszce, jak chociaż tamta II-czka wpadnie na piechotę, ale to i tak nikła nadzieja...
Jesteśmy na FB:

Gustlik

W następnej edycji Cykarzew będzie zaznaczony - nie trzeba do tego wielkich zmian,  Eryk nie jest pierwszą osobą, która o tym pisze, a w końcu gra ma być dla ludzi - vox populi.

Cytat4. też dodałbym nieco prestiżu za te heksy, wszak ich zajęcie to sukces, a takowe trzeba premiować, chyba że rozkaz był bronić się, a nie szlajać po terytorium wroga

No właśnie BYŁ taki rozkaz  ;) Powiem gorzej - w wersji, którą mam na dysku nawet te Bodzanowice mają zdjęty prestiż... ;)
Ale może mała nagroda za wycieczkę na stronę wroga nie zaszkodzi. Tylko nie w Bodzanowicach, a na przykład miejscowość Jaworzno - na kierunku zachodnim. Oczywiście ujmę to w briefingu.

EFILE, KAMPANIE:

Eryk

Cytat: Gustlik w Kwiecień 09, 2009, 11:28:22 PM
" 1 września ani jeden dywizjon nie otrzymał rozkazu do wykonania ataku mimo iż cele rozpoznano , a oczekujące na start samoloty stały gotowe do akcji z podwieszonymi bombami. Dopiero 2 września pierwsze polskie bomby spadły na niemieckie kolumny pancerne w rejonie Częstochowy, Kłobucka i Herbów. "

Własnie o to mi chodziło, pod Mokrą skończyli wieczorem 1 go. Oczywiście z punktu widzenia scena nie ma to żadnego znaczenia.

@zsamot

- w biefingu jest napisane, że należy powstrzymać wroga przez 10 kolejek i potem zająć Cykarzew; lepiej chyba byłabo napisać wprost, że chodzi o TV, to tyle;

- zaznaczenie Cykarzewa - nie znam się na technice, jeżeli jest jest to kłopotliwe to faktycznie nie ma sensu, po prostu ja spędziłam pierwszych kilka minut na ustalaniu gdzie to jest  ;D

- zagrałem Mokrą w sumie 3 razy a Mińsk 4  -nie jest to może 17 czy 20 ale skoro za każdym razem udało mi się uciec, to coś w tym jest (raz straciłem 75 kę); a moze po prostu miałem fuksa z pogodą (nie pamietam, nie patrzyłem na to wtedy w ten sposób)

- artylerii i Hurri się nie czepiałem przecież  ???, nie mam równiez zamiaru krytykować e-file;

- na Crusaderze lotnictwo mogłoby pomóc gdyby zdążyło - masakra CLY trwała dwie tury, oczywiście był to mój błąd ale założyłem ,ze skoro autor umieścił takie a nie inne siły to są one zdolne do wykonania zadania; nie były a nie wiedziałem o tych Afrykanerach - dlatego sgestia aby posiłki były opisane w briefingu,

- co do Liberatora to niestety, nie zdążyłem się dowiedzieć  :burn

pzdr
Eryk

Gustlik

Cytat- w biefingu jest napisane, że należy powstrzymać wroga przez 10 kolejek i potem zająć Cykarzew; lepiej chyba byłabo napisać wprost, że chodzi o TV, to tyle;

Poprawione, zgodnie z sugestią.

ZADANIE:
Powstrzymac Niemcow przez dwa dni
(10 kolejek, Tacitcal V), nastepnie wycofac
sie do wsi Cykarzew, przy jednoczesnym
utrzymaniu pozycji w Miedznie i Ostrowach.

Wczesniejsze niz w fazie TV wyjscie ze
scenariusza bedzie traktowane jako
ucieczka z posterunku i zle sie skonczy...

EFILE, KAMPANIE:

Zsamot

Cytat: Eryk w Kwiecień 10, 2009, 08:47:35 AM
- zaznaczenie Cykarzewa - nie znam się na technice, jeżeli jest jest to kłopotliwe to faktycznie nie ma sensu, po prostu ja spędziłam pierwszych kilka minut na ustalaniu gdzie to jest  ;D
- zagrałem Mokrą w sumie 3 razy a Mińsk 4  -nie jest to może 17 czy 20 ale skoro za każdym razem udało mi się uciec, to coś w tym jest (raz straciłem 75 kę); a moze po prostu miałem fuksa z pogodą (nie pamietam, nie patrzyłem na to wtedy w ten sposób)
- artylerii i Hurri się nie czepiałem przecież  ???, nie mam równiez zamiaru krytykować e-file;
- na Crusaderze lotnictwo mogłoby pomóc gdyby zdążyło - masakra CLY trwała dwie tury, oczywiście był to mój błąd ale założyłem ,ze skoro autor umieścił takie a nie inne siły to są one zdolne do wykonania zadania; nie były a nie wiedziałem o tych Afrykanerach - dlatego sgestia aby posiłki były opisane w briefingu,
- co do Liberatora to niestety, nie zdążyłem się dowiedzieć  :burn
pzdr Eryk
Ależ ja Twych uwag nie odbieram jako czepiania;)  Sam mam upierdliwą naturę ;D
Pogoda w Mińsku to osbne zagadnienie.
Efil- to często kwestia umowna- ja np. męczę Gustlika o dodanie boforsom w Polsce 1939 możliwości ataku na cele naziemne;)
Briefingi- ja uważam, że zawsze powinny być napisane informacje, gdzie mozna zdobyc prestiż, a kwestia posiłków, to tylko jest niespodzianka za pierwszym razem, więc może masz rację...
Liberatora wytresuj wpierw na plotkach- tylko by przeżył, a potem dekompletuj czołgi;) dream team, to kombinacja ataku-Liberator, ppanc samobieżny z zasięgiem strzału na 2 heksy, jak uparty Szwab- to Mitchell, jak nie, to starczy dobry myśliwiec, nastepnie mały atak reconem i na koniec atak w stylu wolnym- overrun czołgiem;)
Jesteśmy na FB:

Gustlik

Mam wielką prośbę - jakby ktoś miał save'a gdzieś dalej w kampanii (tak około jesieni 1944), to niech zagra jeden scenariusz, albo dokończy - jeśli ma zaczęty i zobaczy jak kształtują się wtedy wydatki na armię po bitwie.

Chodzi mi o to jaką część kasy wydaje się - oczywiście orientacyjnie - na overstrength i upgrade'y jednostek "darmowych" czyli core'owych, a jaka pozostaje do wydania na wzmocnienia, upgrade'y i zakupy w puli jednostek "płatnych", czyli o ile przyrasta wartość armii.

Siedzę właśnie i przeliczam nową tabelę prestiżu, ale na tym etapie - bez grania - to jest loteria. Ja niestety mam save'a tylko na ścieżce Andersa i to dopiero w okolicach Crusadera jestem.

EFILE, KAMPANIE:

czata

Cytat: Eryk w Kwiecień 09, 2009, 11:03:33 PM
jeśli chodzi o Mińsk to zagrałem jeszcze trzy razy - za każdym razem co najmniej BV-3; dowcip polega na tym aby 1.DP Legionów SCHOWAŁA się przed szwabskim reconem - wtedy na pewno Niemcy pójdą na Mińsk M., dodać taką sugestię w briefinu i z głowy,

Czy sukces pod Mińskiem osiągnąłeś absolutnie za pierwszym razem? Bez żadnych zaklęć "save / load"?
Bo ja teraz potrafię tak ustawić swoją armię, że w drugiej turze niemieckiego recona już nie ma. I mogę napisać, że mnie łatwiej zdobyć wszystkie miasta w tym scenariuszu, niż je później utrzymać. Ale trochę doświadczeń musiałem zebrać.

Pozdrawiam, Czata

Eryk

Cytat: czata w Kwiecień 11, 2009, 10:38:06 AM

Czy sukces pod Mińskiem osiągnąłeś absolutnie za pierwszym razem? Bez żadnych zaklęć "save / load"?
Bo ja teraz potrafię tak ustawić swoją armię, że w drugiej turze niemieckiego recona już nie ma. I mogę napisać, że mnie łatwiej zdobyć wszystkie miasta w tym scenariuszu, niż je później utrzymać. Ale trochę doświadczeń musiałem zebrać.

Pozdrawiam, Czata

No hejka,
BV kę zrobiłem przy pierwszej grze bez wielkich cudów. Po prostu mam uraz do czołowych uderzeń kiedy mam jeszcze czas i tym sposobem "wpadłem" jak należy to rozegrać. Żadna filozofia.  W tym scenie kluczem jest obejście Kłuszyna przez 1.DP - a to udawało mi się za każdym razem.

Aha, raz przerwałem scena gdy zapędziłem się i głupio pod Mińskiem straciłem corową kawalerię. Ale to już było za którymś razem, po prostu poczułem się zbyt pewnie.

pzdr
Eryk

czata

Cytat: Gustlik w Czerwiec 09, 2009, 03:42:48 PM
UWAGA!
Kampania "Znak Orła" doczekała się wersji 1.0 !!!
Jest już do pobrania z "Gustlik Center"

O, zdrajco! Zrobiłeś wersję 1.0 bez mojego "Dziennika działań bojowych" z wersji 0.9. Trudno, zrobię Dziennik dla nowej wersji.

Mokra.
Tworzę dwa oddzielne punkty oporu w Popowie i w Kłobucku z zabezpieczeniem skrzydeł. Drobne niebezpieczeństwo, to pusta przestrzeń między punktami oporu. Po wejściu tam przeciwnika, Miedzno może być zagrożone.
Dwie kawalerie idą górą z zadaniem opanowania wrogiego SH, lotniska i uderzenia na tyły ugrupowania przeciwnika.
Ataki niemieckie trwają cały czas. Przejściowo tracę Popów, co zdarza mi się po raz pierwszy. Dopiero pod koniec mogę wyjść z lekką kontrą.
W porównaniu z wersją 0.9 gorzej zachowuje się ciężka artyleria, cały czas chowa się w pojazdach.

Do tej pory nie kupowałem jednostek po tym scenariuszu. Kumulowałem prestiż. Ponieważ teraz jest inny system JC / pp, decyduję się na czołg i recon. Dodatkowo, wymieniam pojazdy w jednostkach wsparcia.

Borowa Gora. Obie strony do wygrania potrzebują tych samych punktów.
Na początku mam sporo szczęścia, bo Niemiec wpada w niespodzianki. Potem bywa różnie, przeciwnik ma kilka overrunów. Udaje mi się jednak dobrać do jego artylerii pod Rozprzą (znowu na pojeździe) i, dzięki temu, mogę zakończyć scenariusz już w czwartej turze. Nigdy wcześniej nie udało mi się wygrać tu tak szybko!
W wersji 0.9 odnosiłem wrażenie, że komputer oszukuje. Że wykorzystuje wiedzę o tym, gdzie pojawią się moje samoloty. Rzadko bywało tak, żeby w zasięgu mojego bombowca były jakieś cele, a jak już to podparte pelotką. Nigdy też nie zdarzało się, żeby mój myśliwiec mógł dopaść samotny wrogi bombowiec. Teraz było normalnie. Mój myśliwiec dobrał się do bombowca już w pierwszym ruchu.

Minsk Mazowiecki. Mogę kupić to, czego w związku z kumulowaniem prestiżu, zawsze mi tu brakowało - myśliwca.
Tym razem nie udaje mi się niespodzianka na reconie. Czyżby nowym rozwiązaniem miało być to, że czołg z reconem są nieco dalej? Na szczęście, cała ta wroga ekipa nie przeżywa zbyt długo.
Paradoksalnie, łatwiej jest mi zdobyć miasta, niż je potem utrzymać. Dzieje się tak, ponieważ jednostki szybkie 61. Dywizji nie interesują się w ogóle Warszawą, a idą centralnie na południe. Trzeba więc zostawić jakieś wojsko w zdobytych wcześniej miastach.  Za to można ogołocić stolicę z wojska.
Scenariusz dogrywam na rezerwie. Dobrze, że dostałem trochę dowódców. Dostaję też prezent - bombowca. Zgodnie z pomysłem Majerka, wymieniam go na Łosia.
Muszę teraz dwa razy oglądać każdą złotówkę przed jej wydaniem..

Kock. Grupa silniejsza będzie zdobywać wrogie VH, słabsza bronić własnego w m. Krzywda.
W tym scenariuszu stosunkowo łatwo zdobywa się punkty przeciwnika. Ale utrzymać własne do końca czasu, to już wyższa szkoła. Chyba, żeby dać do obrony Krzywdy od razu więcej jednostek.
Jednak nie ma potrzeby grać tak długo. Płatne jest raptem osiem tur.
W nafrodę dostaję saperów. Po tym scenariuszu warto zrobić upgrade i dodatkowe zakupy. Potem długo nie będzie nic wartościowego.

Decyduję się na drogę Maczka. Hip, hip, hurra. Dostaję spitfire. Wymieniam CKM na wersję angielską (jest nieco lepsza, chyba że komputer przekłamuje) i zmieniam saperom pojazd. Dokupuję boforsa, jedyny warty tu zakupu.

Tobruk.   Bardzo ważne jest rozstawienie. Artyleria na rough lub w jego pobliżu.
Z trudem przedzieram się przez włoskie umocnienia. Od pewnego momentu, wojska są mocno przemieszane.
Dobrze by było dotrwać do ósmej tury, ale trzeba uważać na 15. Dywizję. Tym bardziej, że jest wzmocniona silnym lotnictwem.
Jednak tym razem idzie mi bardzo dobrze i dogrywam do samego końca, próbując szukać jeszcze przeciwnika.

Uwolnienie JC i zmniejszenie prestiżu prowokuje wręcz grę na wyższym ustawieniu, niż 100%. Zastanawia mnie też scenariusz z ćwiczeniem. Czy nie będzie korzystniej zagrać go kilka razy? Doświadczenia przybędzie, a i nieco prestiżu. Chyba nie taki jest zamysł tego pomysłu?

Pozdrawiam, Czata