Nowy E-File RSF

Zaczęty przez steelfox, Marzec 06, 2007, 10:44:12 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Bayerlein

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie e-filu. Gram teraz z Pelebudką (przy okazji - z góry, jeszcze raz przepraszam wszystkich z którymi gram za opóźnienia) w Zitadel North. Podczas gry bardzo mnie zdziwiło że sowieckie SU-76 są w najnowszym wyposażeniu (może wcześniej też tak było-nie wiem) traktowane jako artyleria. Z przywyczajenia traktowałem je jako anty-tank i tak też ustawiłem w obronie. A teraz musaiłem je w trybie natychmiastowym przesuwać do tyłu...

SU-76 były jednak głównie niszczycielami czołgów i tak powinno - moim zadniem - zostać. Dla potwierdzenia:
http://pl.wikipedia.org/wiki/SU-76

Depet

Święta racja...wielkie dzięki za info Bayer...poczekam jeszcze na "ekspertyzę" Gustlika i będzie drugi mail do Rayya....

Gustlik

No cóz ekspertyza będzie krótka - SU76 jest w klasie artylerii,  w poprzedniej wersji efila RSF (2.40) też tak było.

Jeśli chodzi o background historyczny, to ścisły podział na tzw Tank Destroyers i SPA (Self Propelled Artillery), to jest podział anglosaski.  W armiach UK i USA było tak, że istniały typowe niszczyciele czołgów (Achilles, Wolverine, M-10, M-18, M-36) i artyleria samobieżna (Sexton, Bishop, M-12, M-40, M-43).

U Niemców jeszcze od biedy można by przyjąć podobny podział, bo mieli SiG-i, Wespy i Hummele w klasie artylerii samobieznej, a Jagd-rózne w klasie niszczycieli czołgów, ale poza tym jeszcze całe mnóstwo "dział szturmowych" (StuG'i, StuH'y), które wymykają się jasnej klasyfikacji - są czymś pośrednim - niestety autorzy gry nie przewidzieli klasy "działo szturmowe" i dlatego wiele zależy od interpretacji.

A najlepszym przykładem jakie to komplikacje powoduje są właśnie Sowieci, którzy wszystkie swoje SU i ISU definiowali jako działa szturmowe.

Jedyny sensowny podział jaki mi przychodzi do głowy, to podział ze względu na zamontowaną armatę i wtedy wyjdzie na to, że jedynymi typowymi niszczycielami czołgów w ZSRR były SU-85 i SU-100, a reszta powinna być jako artyleria samobieżna. Ale tu zaraz ktoś zaoponuje twierdząc, że i z SU-76 i z SU-122, a nawet SU-152, z dobrym skutkiem strzelano do czołgów - no i też będzie miał rację.

Tak więc jeszcze raz kwestia interpretacji. Ale broniłbym Rayydera, bo to jest jedyne z serii SU/ISU działo, które przeniósł do artylerii, w klasie AT zostało wystarczająco dużo, żeby znieść przeciwników z mapy.

Ja znalazłem inne wyjście - zrobiłem SU-76 i w wersji ART i w wersji AT (są do tego nawet dwie odpowiednie ikony), przezruciłem jeszcze SU122 do ART - bo to miało haubicę, a reszta została w AT.

No, ale podkreślam - jak nigdzie indziej, tu akurat wszystko zależy od inerpretacji podziału klas.

Cholera, miało być krótko.... :D
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Bayerlein

Hmmm..to odpowiem tak. Skoro SU-76 wyposazony był w działo 76 mm (chyba analogiczne jak armata dywizyjna, bodajże F-22, kalibru 76,2 i jednoczesnie przeciwpancerna, którą niemcy nazywali "ratsch-bum") to dlaczego - będąc już artylerią - nie strzela na 3 pola? Ta sama armata, tylko w wersji na lawecie potrafi jednak strzelać na 3 pola. Artyleria strzelająca na 2 pola jest - z natury rzeczy - mało praktyczna. Za to anty-tank strzelający na 2 pola w sytuacji gdy 90 % niemeckich czołgów np. w 1943 r. już tak strzela przydaje się nader często.

Powoduje to jeszcze jeden mały problem-w Zitadel North działa SU-76 były pomyślane jako anty-tank o czym świadczy chociażby ich nazwa (AT/nazwa korpusu). Być może w jakimś stopniu zmienia to założenia osoby, która stworzyła ten scen.

Gustlik

Cytatdlaczego - będąc już artylerią - nie strzela na 3 pola? Ta sama armata, tylko w wersji na lawecie potrafi jednak strzelać na 3 pola. Artyleria strzelająca na 2 pola jest - z natury rzeczy - mało praktyczna.

Tak to dobre pytanie - niestety, to wie chyba tylko twórca tego efila... ;)

EFILE, KAMPANIE:

Depet

Otworzyłem również wątek na jagdtigerze -> http://jagdtiger.net/forum/viewtopic.php?t=1491 w tej sprawie i jeden z tamtejszych userów napisał mniej więcej podobne zdanie do Gustlika więc nie będę nic wysyłać ale bardzo dziękuję za czujność.

Depet

Co prawda z 2 tygodniowym opóźnieniem ale w końcu - zmieniamy e-file w lidze na RSF 2.60 !!! Co nowego ??

Przede wszystkim - nowe ikony...właściwie prawie każda jednostka dostała nowe ikonę :) - niektóre są naprawdę niezłe...inne niestety nie - i tak Tiger wygląda teraz "od tyłu" jak zmasakrowany słoń :P z kolei T-34 jak wycięte z obrazka i wstawione do gry....90% nowych ikon to tkz. ikony na zasadzie PATa - czyli są mocno przejaskrawione, dosłownie wycięte z obrazka i wstawione...w wielu przypadkach nie wygląda to najlepiej. Screen z niektórymi nowymi jednostkami macie poniżej:

Komentarz: RSF 2.60: More units in more authentic colors and shapes than ever! - ja osobiście go nie podzielam ale według autora teraz jest więcej autentycznych kolorów i cieni niż kiedykolwiek.

Wyciąg z README:

v2.60 - 06/06/07
----------------
* NEW UNITS:
  1375 bis 1411, e.g. 'Sturer Emil' TD, Soviet command tank, FW-190-G and many new Norwegian units.

* Polish TPT bug (cavalry icon) fixed.

* PAT or related icons for motorized units (also TPT) of ALL nations (WW2)
  and some new gun icons (mainly Germany & Italy).

* More - and thereby nearly all - aricraft icons PATified.

* US (built) tank destroyers all have the [R]econ ability
  as a compensation for their weak armor requiring hit & run tactics.

* Many unit values slightly modified while British Mosquito values were significantly changed!

-------TŁUMACZENIE:--------

* NOWE JEDNOSTKI:
  Od numeru 1375 do 1411 (czyli 36 nowych jednostek) w tym 'Sturer Emil' TD, Soviet command tank, FW-190-G i wiele nowych norweskich formacji.

* Naprawiony błąd z polską ciężarówką :P

* Dodano nowe ikony PATA lub powiązane z jego metodą do formacji zmotoryzowanych (również TPT) do wszystkich państw (WW2). Dodano również kilka nowych ikonek karabinów maszynowych (głównie Niemcy i Włochy)

* Więcej (a właściwie wszystkie) ikonek PATA w przypadku lotnictwa.

* Amerykańskie (ale tylko te wybudowane) niszczyciele czołgów mają teraz cechę RECON (czyli mogą się poruszać w kilku fazach) aby urealnić ich funkcję (słaby/lekki pancerz pozwalał na taktykę strzału i ucieczki)

* Wiele jednostek ma teraz zmienione statystyki jak np. brytyjski Mosquito - tam statystyki zmieniły się bardzo drastycznie !

Jednym słowem - nowy e-file to nie jest tylko luźna poprawka do poprzedniej ver. ale bardzo radykalna zmiana designu jednostek i ich parametrów - proszę więc wnikliwie prześledzić zmiany.

E-file dostępny na stronie Rayyders -> http://www.rayy.de/raiders/pages_e/RayyFrames2N.html ; u nas w dziele DOWNLOAD pojawi się o godz. 16.30 wraz z nową wersją ligową 1.4.

Gustlik

Co ten Sdkfz 250 robi w tej samej klasie, co PzIIIE i PzIVC ???

EFILE, KAMPANIE:

Depet

Cytat: Gustlik w Czerwiec 20, 2007, 12:48:31 PM
Co ten Sdkfz 250 robi w tej samej klasie, co PzIIIE i PzIVC ???

Taa....

Sd.Kfz. 250/3 - wersja dla jednostek łączności produkowana w różnych wersjach różniących się wyposażeniem radiowym

Może napiszę do Rayydara żeby co jakiś czas wpadał na nasze forum - będziemy mogli mu wtedy zadać wiele ciekawych pytań po angielsku i może dowiemy się skąd takie rewolucyjne pomysły ??

Franek Dolas

Cytat: Depet w Czerwiec 20, 2007, 12:16:32 PM
More units in more authentic colors and shapes than ever![/i] - ja osobiście go nie podzielam
jesli potrzebujesz malej "pomocy" z angielskim to jest na to odpowiednie w tym jezyku sformulowanie: bullshit  >:D

btw ten SdKfz 6/2 [G] teraz wyglada bardziej jak woz z pompa strazacka (taka co dwoch strazakow pompowala taka wajha:) ) a nie ... i jeszcze ten jakos nie trafiony cien...po co tych dwoch "ziomali" tam stoi? ;)

Gustlik

Akurat w przypadku Tigera, to ja zupełnie autorów RSF nie rozumiem - wśród ikon PAT'a są naprawdę bardzo ładne ikonki tego czołgu - PAT 889, PAT 890 - jest też cała masa modyfikacji tej ikony dla najprzeróżniejszych wersji, a oni z uporem maniaka omijają je, eksperymentując z jakimiś dziwolągami.

Zaprawdę powiadam Wam - upór godny lepszej sprawy  ;D

EFILE, KAMPANIE:

Depet

Cytat: Gustlik w Czerwiec 20, 2007, 02:01:22 PM
Akurat w przypadku Tigera, to ja zupełnie autorów RSF nie rozumiem - wśród ikon PAT'a są naprawdę bardzo ładne ikonki tego czołgu - PAT 889, PAT 890 - jest też cała masa modyfikacji tej ikony dla najprzeróżniejszych wersji, a oni z uporem maniaka omijają je, eksperymentując z jakimiś dziwolągami.

Zaprawdę powiadam Wam - upór godny lepszej sprawy  ;D

Gustlik jak spojrzysz na tył ikonki Tigera zarówno PA 889, PA 890 jak i zamontowanego w RSF GA 286 to zobaczysz że są praktycznie identyczne - wszystkie mają zwichrowane, "zmasakrowane" pancerze - wygląda to ohydnie - nigdy nie podobały mi się te ikonki PATa - zupełnie nie pasują do gry...ale ten Tiger to mnie do szału doprowadza więc sobie zawsze ikonkę zmieniam na oryg. SSI :)

Revolutionary_pilot

ISU-152 wyglada jak jakas parodia. ta lufa wyglada jak lufa do jarania suszu.  :-\

Piszesz depet ze mosqito ukrucili.. jeszcze nie zagladalem i nie wiem jak bardzo, ale mowisz ze ostro pojechali. Zastanawiam sie czemu.. Mosqito to przeciez legenda, jeden z lepszych samolotow w historii. Tak wiec hmmmmmmm  :-\

Depet

Cytat: Revolutionary_pilot w Czerwiec 20, 2007, 06:56:11 PM
ISU-152 wyglada jak jakas parodia. ta lufa wyglada jak lufa do jarania suszu.  :-\

Hehe...dobrze to ująłeś :D

CO do zmian statystyk opieram się na tym co napisał Rayydar sam jeszcze nie miałęm czasu aby bliżej przyjrzeć się zmianom - wiem jednak że zmian (nie tylko kosmetycznych) jest znacznie więcej niżw poprzednich edycjach.

Nowa wersja ligowa 1.4 już dostępna na naszej stronie DOWNLOAD...posiadaczy starej wersji namawiam do wymiany; jeśli nie czeka ich nie tylko zmiana e-fila ale też i datupa z ikonkami a wtedy to już zapraszam na stronę Rayyders -> http://www.rayy.de/raiders/pages_e/RayyFrames2N.html

Problemy z instalacją lub z samą grą proszę zamieszczać w tym wątku -> http://forum.generalsguild.com/index.php?topic=47.0

Wersja przetestowana, zgodność z Win 95 ustawiona ale proszę jeszcze na wszelki wypadek zajrzeć...oczywiście zasady po staremu -> Ci którzy chcą grać również ONLINE ładują grę do C:\panzer2\...(Instalacja pełna)....Ci co preferują tylko PBEM lub/i Skype moga wybrać jakikolwiek katalog (Instalacja niestandardowa).

Revolutionary_pilot

Ty janek a co teraz z moim scenariuszemn? - ja dopinam juz ostatnie guziki a tu pach.. nowy efil.. wychodzi na to ze nie ma co wyjezdzac z tym scenariuszem bo caly dobor jednostek sie poplata jezeli zmiany w parametrach sa duze.