Nowy E-File RSF

Zaczęty przez steelfox, Marzec 06, 2007, 10:44:12 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

steelfox

Witam,
pojawiła się nowa wersja e-fila RASF2 2.05, więc pora zdecydować kiedy upgrade. Zmiana powina być dokonana równocześnie przez obu graczy rozgrywających pojedynek.

Depet

Wątek wydzieliłem bo News Box i tak jest do rozbiórki - raz że newsy będą już na stronie; dwa że wygodniej jest pisać w nowych wątkach kiedy jest już porządek z działami....

Od siebie dodam listę zmian jakie zaszły w nowym efilu....

====================================================================
Compatibility

GOOD news first:
You CAN upgrade from a previous RSF version during current PBEM games! :)
Please make sure to upgrade simultaneously with your opponent (same turn no.), though!
...

Changes and Bugfixes

v2.50 - 04/03/07
----------------
* NEW UNITS:
1285 thru 1370, e.g.
- command vehicles with [C]ombat support
- more recon planes
- one of the most obscure German 'wonder weapons', the 'Mistel'. ;)

Please note:
a) Some units have been added due to scenario designers' requests,
e.g. INF with tracked movement (for faster move on 'sand') or firing range 2.
Those can't be requisitioned in the game.
b) Additional transports can NOT yet be used.
An overal reorganiziation of transportation is to come with the RSF#3.

* NEW ICONS:
'PAT-style' icons for WW2 western allied motorized units.
This is the start of an entire icon redesign, for many old SSI-style icons
are not only graphically poor but just tremendously incorrect!
So other nations / unit classes will follow with the next versions.
Please excuse a certain visual inconsistency for the time of transition.

* 'Valid thru' dates set for many unit classes.
* Many inconsistent values corrected.
* No more [E] ability for Waffen-SS INF; dedicated SS engineers introduced instead.

Najkrócej więc mówiąc - mamy kilka nowych jednostek zwłaszcza z takimi atrybutami jak Combat Support czy Recon (jeśli chodzi o lotnictwo); doszło pare nowych ikonek -zwłaszcza jeśli chodzi o alianckie wojska zmotoryzowane....poprawiono niezgodności z datą (i zarazem z pojawieniem się możliwości rekrutacji nowych wojsk), pozmieniały się też nazwy na pełniejsze (co prezentuje poniższy screen) i chyba najważniejsza zmiana w całym e-filu....Waffen SS INF pozbawiona została współczynnika [E] a więc nie jest już jednostką inżynieryjną i tak jak pospolita piechota może ulec Rugged Defense nie mówiąc już o tym że działa na nią "okopanie" :)

Co do ostatniej zmiany to chyba nawet dobrze...znawcy tych formacji już niejednokrotnie alarmowali że nie była ona wcale taka elitarna na początku wojny i nie powinna być aż tak silna....

Oczywiście zmiany które wprowadził e-file RSF 2.40 są również aktualne w wersji RSF 2.50

To jak ? Wprowadzamy ?

Depet

Nowy e-file jest do pobrania stąd -> DOWNLOAD. Przyjemniej gry !

steelfox

Dodałbym jeszcze, że jest cała masa nowych ikon, a ja już wykonałem update na RSF :)

Depet

Cytat: steelfox w Marzec 07, 2007, 08:03:49 AM
Dodałbym jeszcze, że jest cała masa nowych ikon, a ja już wykonałem update na RSF :)

Nieładnie tak się wybijać przed szereg :P. A więc drodzy państwo tak jak poprzednim razem - jeśli wprowadzamy nowy e-file RSF 2.50 -> informujemy o tym przeciwnika i zadbajmy o to żeby On również grał na nowym e-filu. Unikniemy w ten sposób chaosu jaki powstał zeszłym razem....gdzie jest LadderMaster      >:( :P ??? ?

Szarik

Cytat: Depet w Marzec 07, 2007, 02:52:20 PM
Cytat: steelfox w Marzec 07, 2007, 08:03:49 AM
Nieładnie tak się wybijać przed szereg :P. A więc drodzy państwo tak jak poprzednim razem - jeśli wprowadzamy nowy e-file RSF 2.50 -> informujemy o tym przeciwnika i zadbajmy o to żeby On również grał na nowym e-filu. Unikniemy w ten sposób chaosu jaki powstał zeszłym razem....gdzie jest LadderMaster      >:( :P ??? ?
Jestem, jestem ... racja, dzisiaj wyślę newsletter (który i tak większość skasuje bez czytania ale to szczegół) aby uniknąć zamieszania.

Szarik

kempczol

No to ja zajmę stanowisko hehehehe w tej sprawie.
Nie za szybko z tym efilem koledzy ?!
Może dograjmy do końca MP, ci co grają  ;D, a potem zróbmy zmiany.
Dobrze jeszcze nie pograliśmy na tym co mamy.
Ktoś chyba dowodzi tym naszym bałaganem ?!
Jakieś zasady muszą obowiązywać i dobre obyczaje.
Nowy efil sobie zainstalowałem dodatkowo jako nową grę i gram z komputerem w ramach testów.
Pozdrawiam.
Historia nie jest miejscem dobroczynnych gestów, lecz bezlitosnej rywalizacji.

Depet

Hmm kemczol w e-filu nie ma zbyt wiele zmian dotyczących parametrów jednostek....za to jest BARDZO DUŻO (co już Steel wspomniał) nowych ikonek wojsk. W sumie to zaryzykowałbym stwierdzenie że wszystkie wojska alianckie maja nowe ikony !!! Wygląda to fantastycznie w pozytywnym tego słowa znaczeniu :). Jest znacznie bardziej "kolorowo"  :P Nowa wersja gry z e-filem RSF 2.50 + mozliwością gry ON-LINE pojawi sie dziś pod wieczór....

Revolutionary_pilot

Mistel -faza. Ale 40 uderzeniowa w stosunku do jednostek pancernych to chyba lekkie przegiecie. One nie byly AZ tak skuteczne  :-X

Depet

Cytat: Revolutionary_pilot w Marzec 09, 2007, 09:27:04 PM
Mistel -faza. Ale 40 uderzeniowa w stosunku do jednostek pancernych to chyba lekkie przegiecie. One nie byly AZ tak skuteczne  :-X

Hehe.... nie były skuteczne bo końcowe wersje wprowadzone do wojny pojawiły sie za późno...Misteli było za mało...a te co były były zestrzeliwane....ale jak doleciały to:

[..] cztery Mistele z IV/KG 101 dosięgły celu i zatopiły statki zacumowane na redzie u ujścia Sekwany

Za jej pomocą zniszczono między innymi zakotwiczony w porcie w Tulonie stary pancernik Ocean oraz przebito na poligonie w Prusach Wschodnich mury umocnień żelbetonowych o grubości do 18 metrów.

No to już jest raczej porażająca siła rażenia....wszystko jest ok: na pancerniaki 40 ....obrona przeciwko lotnictwu 4....dla jasności jeszcze:

Pierwszy wariant bojowy Mistel 1 składał się z samolotu myśliwskiego Messerschmitt Bf 109F-4 i bombowca Junkers Ju 88A-4. Różnica z wersją Mistel S1 polegała na tym, że z przodu samolotu bomby zamiast oszklonej kabiny wstawiona była specjalna głowica bojowa w kształcie żądła z ładunkiem kumulacyjnym. Za nią natomiast umieszczony był ładunek wybuchowy o masie 1700 kg, na który składała się mieszanka heksogenu i trotylu (w proporcji 70% T4 i 30% TNT).

Ładunek wybuchowy o masie prawie 2 TON :)

Depet

Pojawiła sie nowa wersja e-filu RSF oznaczona numerem 2.51 :). Co nowego ?

v2.51 - 07/04/07
----------------
This is a mere bugfix release. So there are only 4
* NEW UNITS:
  1371 thru 1375

* Global changes:
  - Armored trains now in tank class (overrun ability!); still with support fire.
  - All WW2 subs now can HA / SA (they had guns indeed) and are sligthly more expensive.

* 'Valid thru' dates corrected for some units.
* Some other inconsistent values corrected.

Jednym słowem poprawka do poprzedniej wersji :). Pociągi pancerne znajdują sie teraz w klasie "czołgów" z kolei wszystkie jednostki podwodne mają Hard Attack/Soft Attack (dla mnie jest to trochę niepoważne ale to moja subiektywna opinia) i są nieco droższe. Poprawiono też niektóre daty pojawienia się jednostek do gry i nazwy. Doszły także 4 nowe jednostki ale póki co nie wiem jeszcze jakie... - i na tym byłby koniec. Osobiście zawsze byłem za postępem ale teraz chyba sobie odpuśćmy i poczekajmy na kolejna wersję. Ostateczną decyzję podejmie Szarik - proszę do tego momentu nie zmieniać niczego.

Szarik

Nie widzę sensu aby w naszej lidze zmieniać e-file.
Zmiany są kosmetyczne, dlatego poczekajmy na większe zmiany i na razie pozostańmy przy e-filu 2.50

kempczol

A proszę o pomoc...
Z forum mam ściągnięte 2 pliki zip ze scenariuszem: BZURA.
Pytania:
1. Który wypakować i gdzie ?
2. Ile razy mam ściągać grę, by mieć wszystkie scenariusze ?

Mam efila 2.50 i aktualną, podobno grę, z 2 ikonami na pulpicie.

Pozdrawiam.
Historia nie jest miejscem dobroczynnych gestów, lecz bezlitosnej rywalizacji.

Depet

Już odpowiadam:

1. Mapę (czyli ten większy plik ZIP w którym znajdują się pliki SHP) wypakuj do katalogu MAP. Drugi plik wypakuj do katalogu USERSCEN [1.2] (USER_RSF [1.3]) z pominięciem pliku *.map który co prawda znajduje się w tym samym pliku ZIP co scenariusz ale MUSI trafić do katalogu SCENARIO (SCEN_RSF [1.3])

2. Jeśli masz TYLKO 2 ikonki na pulpicie to znaczy że masz starą wersję gry ligowej 1.2 i dlatego nie posiadasz już zainstalowanej Bzury. E-file 2.50 jest jak najbardziej aktualny więc o to się nie musisz nic martwić. Jeśli chcesz mieć już wszystkie aktualne scenariusze w grze + możliwość gry ON-LINE to polecam ściągnąć nową wersję 1.3 choć podkreślam nie musisz tego robić bo Twoja wersja jest aktualna (bo ma e-file RSF 2.50)

Jeśli będziesz dalej miał kłopoty z instalacją scenariusza wal do mnie na skypa - na pewno pomogę.

Depet

Wyszedł nowy e-file RSF 2.51a na moją prośbę o szybkie naprawienie błędu wskazanego przez Gustlika (screen niżej)

Teraz według zapewnień ciężarówka wygląda jak ciężarówka a jej pole ruchu zostało zwiększone do 8...cena została bez zmiany. Niestety jesteśmy zmuszeni zmienić e-file w lidze mimo iż zmiany dotyczą 1 jednostki !!! E-file dostałem mailem więc niedługo umieszczę go w dziale DOWNLOAD - póki co proszę wszystkich o dokończenie swoich gier na RSF 2.50 i wstrzymaniu się z nowymi do czasu aktualizacji swojej wersji gry.

Poniżej jeszcze treść e-maila od Rayya i tłumaczenie:

Hi Depet,

as announced in http://www.ggholiday.com/bg/forums/topic.asp?TOPIC_ID=966 , here is the fixed RSF 2.51a.
I wonder if I should publish it on my site since the RSF 2.6 will be ready in some weeks. Anyway, you should use it in your club throughout any games, not only in the tournament.

Cheers,
Rayy

--------------TŁUMACZENIE:----------------

Częśc Depet,

W odpowiedzi na Twój wątek http://www.ggholiday.com/bg/forums/topic.asp?TOPIC_ID=966, przesyłam poprawioną wersję RSF 2.51a.
Jestem zdumiony ze musiałem publikować nową wersję e-fila na mojej stronie jeszcze przed ukazaniem się wersji RSF 2.6 która będzie gotowa za pare tygodni. W każdym razie powinniście używać w swoim klubie tego e-fila do wszystkich gier, nie tylko turniejowych (tutaj Rayy pewnie bał  się że zrozumiem nową wersję jako taką która nadaje się tylko do gry w Bzure :) )

pozdr
Rayy

Mam nadzieję że Szarik wyśle dziś jakiegoś newslettera w tej sprawie. Jak widzicie wyjdzie niedługo nowy e-file RSF 2.60 i podejrzewam że zmian będzie sporo - oznacza to że powstanie nowa wersja gry klubowej [1.5]....