Nowy E-File RSF

Zaczęty przez steelfox, Marzec 06, 2007, 10:44:12 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Depet

Cytat: Revolutionary_pilot w Czerwiec 21, 2007, 10:00:20 PM
dobra dobra.. ja tez moge nazwac kogos burakiem, a pozniej powiem, ze dlatego, ze lubi czerwony kolor.

I wiem depet, ze mozesz miec swoje powody z RSF do "krytyki-krytyki" ;)  gustlika, ja napisalem tylko jak to wygladalo z boku.

OK - temat skończony.

Mam obawy o ten nowy efile - gdy slysze z twoich ust(a raczej widtze z to co wychodzi pod twoich palcow  ^-^) ze efil jest beznadziejny (jednak wydaje mi sie ze mowiac beznadziejny sie zagalopowales, bo jestes rozpalony ta dyskusja na RSF  i wcale tak nie myslisz , bo to duze slowo)powiedzmy - nie koniecznie lepszy od aktualnego(do wczoraj)efila. Ale przeskakujemy na niego ze wzgledu na scenariusze to zaczynam sie zastanawiac.  80 nowych scenariuszy to potezny argument - fakt.

Hehehehe...zaczynam rozumieć :o - Ty zdaje się rozumiesz nowy RSF 2.60 jako całkowicie nowy e-file  ;D. Otóż śpieszę zakomunikować że RSF 2.60 w niczym nie różni się od poprzedniego RSF 2.50 (na którym rozegrałeś już pare bitew) prócz paru nowych jednostek (ale pod oddzielnymi dojściami), paru zmian w statystykach (ale nie więcej niż powiedzmy 50 jednostek) i nowych ikon....Nic więcej...Scenariusze: hehe "80 nowych scenariuszy" to tak naprawdę te stare które były dostępne wcześniej i z których pare już rozegrałeś...nie przeskakujemy na nieznany sobie teren !!! tylko nieco poszerzamy ten co już mamy :)

Szczegolnie dla ludzi twojego pokroju , ktorzy scenariusze na efilu rozgrywanym do te pory maja juz obckane wzdluz i w szerz i sa glodni nowego - nawet kosztem jakosci - rozumiem.

Hehe...może mi nie uwierzysz ale nie rozegrałem nawet 1/2 z tych 80 scenariuszy - przez dłuższy czas preferowałem bardziej grę w sceny SSI. Mówiąc o RSF jako o "beznadziejnym" e-filu mam na myśli wszystkie jej odsłony i tę co jest teraz i tę co była wcześniej.

Ale z punktu widzenia osoby w moim polozeniu (gdzie nie rozegralem ani razu 2\3 :) ze scenariuszy zawartej w poprzednim \mozna uz chyba teraz tak mowic\) i musze przeskoczyc na nowy , nie koniecznie lepszy efil ze wzgledu na mapy to mi sie troche nie chce.

No to już tłumaczy wszystko - uspokajam nie przeskakujesz na nieznany sobie teren - wszystko jest tak jak było: te same jednostki, te same mapy....doszło tylko paredziesiąt nowych jednostek, zmieniły się ikony no i troszeczkę gdzieniegdzie parametry. Czy ten jest lepszy od RSF 2.50 ?? Tu mogę powiedzieć szczerze - TAK - bo jest większy i nic więcej. Od poprzedniej edycji mamy te same jednostki + pare nowych więc w stosunku do poprzedniego zawsze można powiedzieć że jest lepszy....jednak w porównaniu z Gustlik e-file (i tu Gustlik nie ma już sarkazmu) RSF wygląda blado bo jest nieprawdziwy historycznie. Problem w tym że tylko RSF ma scenariusze w które da się grać a Gustlik póki co nie ma żadnych.

Ale chyba wiecej jest osob takich jak ty w tym klanie i tacy jak ja beda musieli przelknac ta pigole-spoko. Jakos damy rady.

Co do angielskiego, to u mnie raczej nie powinno byc problemu.

Świetnie - przynajmniej dyskusja będzie jakoś wyglądać....pigułka do przełknięcia w tym przypadku Ci pomoże :) - jeśli wytrzymałeś z RSF 2.50 to z RSF 2.60 na pewno też wytrzymasz....tylko te ikony...hehe  ;)

Revolutionary_pilot

No to mnie uspokoiles.. Dales dzidzi smoka:D Inaczej spogladam na sprawe. Obawy zniknely. Bo z wypowiedzi i z zapowiedzi mozna bylo wnioskowac tak a nie inaczej..

Cytatjeśli wytrzymałeś z RSF 2.50 to z RSF 2.60 na pewno też wytrzymasz....tylko te ikony...hehe 
no ikony fatalka  :(, to moge powiedziec jeszcze raz z pelnym tubylczym przekonaniem

CytatSzczegolnie dla ludzi twojego pokroju , ktorzy scenariusze na efilu rozgrywanym do te pory maja juz obckane wzdluz i w szerz i sa glodni nowego - nawet kosztem jakosci - rozumiem.

dpt: Hehe...może mi nie uwierzysz ale nie rozegrałem nawet 1/2 z tych 80 scenariuszy - przez dłuższy czas preferowałem bardziej grę w sceny SSI. Mówiąc o RSF jako o "beznadziejnym" e-filu mam na myśli wszystkie jej odsłony i tę co jest teraz i tę co była wcześniej.
No tu tak, moze co do ciebie nie trafilem, ale wiemy o co mi chodzilo..

Franek Dolas

oj, przychodze do pracy...i co czytam?
ale widze, ze sie uspokoilo...to dobrze:)

Depet, fajnie, ze cos sie poprawia, ale ja tu widze jeden maly problem...tak czesto pojawia sie poprawka do efila, ze nie sposob grac jedna spojna wersja. Ktos kto zaczal rozgrywke jakis czas temu i ma ich kilka musi grac kazda gre na innej wersji:  2.5, 2.51 a teraz na 2.6 (a moze niektorzy na jeszcze wczesniejszych!). Sciagac to wszystko, instalowac w oddzielnych katalogach a potem sie nie pomylic co i gdzie i "jakie statsy mialo to mosquito w tej grze" (zwlaszcza jak to nie jest moja jednostka i jej nie widze, a dla stratega ma to znaczenie)...ehhh, no ale "idzie na lepsze" :)

A jesli chodzi o krytyke i wspomniana "pompe strazacka", to zyjemy w wolnym kraju, mam prawo do swojego zdania i do jego przedstawiania, a jak bedzie trzeba to "powiem" to Rayyderowi osobiscie :)

Depet

Cytat: Franek Dolas w Czerwiec 22, 2007, 09:42:08 AM
Depet, fajnie, ze cos sie poprawia, ale ja tu widze jeden maly problem...tak czesto pojawia sie poprawka do efila, ze nie sposob grac jedna spojna wersja. Ktos kto zaczal rozgrywke jakis czas temu i ma ich kilka musi grac kazda gre na innej wersji:  2.5, 2.51 a teraz na 2.6 (a moze niektorzy na jeszcze wczesniejszych!). Sciagac to wszystko, instalowac w oddzielnych katalogach a potem sie nie pomylic co i gdzie i "jakie statsy mialo to mosquito w tej grze" (zwlaszcza jak to nie jest moja jednostka i jej nie widze, a dla stratega ma to znaczenie)...ehhh, no ale "idzie na lepsze" :)

NIEEEE !!  ;D Dementuje to co napisałeś...aktualizując swoja wersję e-fila do RSF 2.60 wszystkie stare rozgrywki dokańczasz już na tym nowym sprzęcie !! - czyli potrzebna CI tylko 1 gra-1 wersja ligowa...jedyne co musisz zrobić po przy wysyłaniu tur (rozegranych już na nowym pliku) to poinformować o tym fakcie przeciwnika - wtedy on sobie również wersję ulepszy (a może już to zrobił), rozegra turę na nowym e-filu i gra jak najbardziej toczyć się będzie dalej bez żadnych komplikacji.

RP -> ten post usunąłem nie ze względu na to żeby komukolwiek pokazać że miał rację tylko po to żeby w wątku zrobić porządek.

Gustlik -> słowo "tubylec" też usunąłem żeby nie budził w nikim mieszanych uczuć. Wciąż czekam na odpowiedź - czy interesuje Cię konwersja scenariuszy RSF na Gustlik e-file...z mojego punktu widzenia "e-file klanowy" i stare-nowe scenariusze do niego byłby świetnym pomysłem zarówno dla nas jak i dla Ciebie.

Franek Dolas

Cytat: Depet w Czerwiec 22, 2007, 12:37:52 PM
NIEEEE !!  ;D Dementuje to co napisałeś...aktualizując swoja wersję e-fila do RSF 2.60 wszystkie stare rozgrywki dokańczasz już na tym nowym sprzęcie !! - ... i gra jak najbardziej toczyć się będzie dalej bez żadnych komplikacji.
hmm, nie wiedzialem...swoja droga zeby nie okazalo sie w srodku "zaplanowanej akcji", ze np. moja "polska ciezarowka" nie dojedzie tam gdzie miala dojechac na czas...to by bylo niefajne :)

Depet

Cytat: Franek Dolas w Czerwiec 22, 2007, 02:06:25 PM
Cytat: Depet w Czerwiec 22, 2007, 12:37:52 PM
NIEEEE !!  ;D Dementuje to co napisałeś...aktualizując swoja wersję e-fila do RSF 2.60 wszystkie stare rozgrywki dokańczasz już na tym nowym sprzęcie !! - ... i gra jak najbardziej toczyć się będzie dalej bez żadnych komplikacji.
hmm, nie wiedzialem...swoja droga zeby nie okazalo sie w srodku "zaplanowanej akcji", ze np. moja "polska ciezarowka" nie dojedzie tam gdzie miala dojechac na czas...to by bylo niefajne :)

Według zapewnień Rayydara taka sytuacja nie może mieć miejsca :) - więc spokojnie...

Franek Dolas

Cytat: Depet w Czerwiec 22, 2007, 03:44:21 PM
Cytat: Franek Dolas w Czerwiec 22, 2007, 02:06:25 PM
Według zapewnień Rayydara taka sytuacja nie może mieć miejsca :) - więc spokojnie...
a mozesz uscislic w takim razie jak to dziala? Bo skoro zmieniaja sie statystyki jednostek tzn, ze (w duzym przyblizeniu) zmieniaja sie warunki gry.
Czy moze sie nie zmianiaja dla tej rozpoczetej gry?

Depet

Cytat: Franek Dolas w Czerwiec 22, 2007, 03:47:12 PM
Czy moze sie nie zmianiaja dla tej rozpoczetej gry?

Jasne zmieniają się ale np z Soft Attack 3 na SA = 2 :)...fakt Rayydar napisał że jest kilka drastycznych zmian ale no cóż...cena postępu...mamy dalej tkwić w mrokach "feudalizmu RSF 2.50" kiedy wszyscy używają już RSF 2.60 ??

Revolutionary_pilot

Jest jeszcze mozliwosc zmontowania wersji 2.51 na efilu ktory byl do tej pory?.. (nie widze w download) .Komp mi sie zawirowal, przewalilem system i musze miec wersje 2.51, bo mam na niej rozpoczeta gre.

Depet

Cytat: Revolutionary_pilot w Czerwiec 22, 2007, 06:35:34 PM
Jest jeszcze mozliwosc zmontowania wersji 2.51 na efilu ktory byl do tej pory?.. (nie widze w download) .Komp mi sie zawirowal, przewalilem system i musze miec wersje 2.51, bo mam na niej rozpoczeta gre.

Możesz ją dokończyć na 2.60 tylko poinformuj przeciwnika o tym żeby też sobie zmienił...no chyba że bardzo Ci zależy aby rozegrać na starym - to zapraszam na GG lub Skypa lepiej to prześlę.

Janus

ta panowie
zmiany są tylko kto poprawi scenarjusze kture w zasadzie były tworzone na starym e-filu
najistotniejsza jaka zauważyłem to taka że altylerii kturą można przesówać o 1 pole i nadal może strzelać już chyba nie ma ,co powoduje iż pewna sceny oparte na niej tracą sens.
CO DO IKON ZMIEŃCIE JE NA STARE BO CHYBA PRZESTANĘ GRAĆ.
Chyba że o to chodzi ,do tego ciągłe zamieszanie i zmiany przez nie ,nie wiedząc że przeciwnik (Grisza) zmienił sobie pancerka na wersje 2.60 (ja nie wiedziałem o tym że gramy na nowym)
gramy Maretch line ja moge przesówać altylerje włoską o 1 pole on nie  i w zasadzie wygrana zamieniła sie w niepunktowany remis bo to nieutrzciwe rejestrować wygraną w tej sytuacji,a i jeszcze pewnie kolega miał wątpliwość czy gram utrzciwie bo rwał mu sie riplej >:(
zamiast zmienić idiotyczne możliwości transporterów opancerzonych cholujacych altylerię i mogących strzelać to zmienia sie to do czego człek ledwo zdąży sie przyzwyczaić
A JAK KOLEGA DEPET RADZI DOKOŃCZYĆ MARETCH LINE W KTURYM ZAŁOŻENIA OBRONNE OPARTE SĄ NA TYM IŻ ALTYLERIE BY UNIKAĆ OSTRZAŁU PRZESÓWAŁEM O 1 POLE I MOGŁ WSPIERAĆ NADAL OBRONĘ A GRISZA NAPRAWDE DOBRZE NACIERA ,
BO ROZUMIEM ZAGRAĆ OD POCZĄTKU I ORGANIZOWAĆ OBRONĘ .
A INNACZEJ GDY JEST ZORGANIZOWANA I W TRAKCIE GRY ZMIENIAJA SIE JEJ MOŻLIWOŚCI PO CZYM PRZEŁAMANA JEST O KILKA TUR SZYBCIEJ NIŻ BYĆ POWINNA? A POSIŁKI W ZWIĄZKU Z TYM PRZYCHODZĄ ZA PUŻNO BY JA WZMOCNIĆ. :P

Depet

Cytat: Janus w Lipiec 24, 2007, 12:26:41 PM
ta panowie
zmiany są tylko kto poprawi scenarjusze kture w zasadzie były tworzone na starym e-filu

Odpowiedź jest prosta - nikt, bo po co ? Wszystkie stare scenariusze są w pełni kompatybilne z nowym e-filem - mogę nawet zaryzykować stwierdzenie że w 90% nic się w parametrach jednostek nie zmieniło.

najistotniejsza jaka zauważyłem to taka że altylerii kturą można przesówać o 1 pole i nadal może strzelać już chyba nie ma ,co powoduje iż pewna sceny oparte na niej tracą sens.

Nigdy nie było takiej artylerii - artyleria w Pg2 ma to do siebie że jak się nią ruszysz to już nie ma prawa wystrzelić (no chyba że w wsparciu w defensywie)

CO DO IKON ZMIEŃCIE JE NA STARE BO CHYBA PRZESTANĘ GRAĆ.

Od tego jest osobny temat/wątek i już Ci odpowiedziałem jak i na powrót otworzyłem ankietę w tej sprawie.

Chyba że o to chodzi ,do tego ciągłe zamieszanie i zmiany przez nie ,nie wiedząc że przeciwnik (Grisza) zmienił sobie pancerka na wersje 2.60 (ja nie wiedziałem o tym że gramy na nowym)
gramy Maretch line ja moge przesówać altylerje włoską o 1 pole on nie  i w zasadzie wygrana zamieniła sie w niepunktowany remis bo to nieutrzciwe rejestrować wygraną w tej sytuacji,a i jeszcze pewnie kolega miał wątpliwość czy gram utrzciwie bo rwał mu sie riplej >:(

Janus w każdym przypadku kiedy zmienia się efile w lidze na nowszy jest tylko jeden wymóg - poinformować o tym swojego przeciwnika kiedy wysyła się mu turę - on sobie też wtedy zmieni i replay się już nie rwie, a i u niego artyleria może się już przesuwać itd.

zamiast zmienić idiotyczne możliwości transporterów opancerzonych cholujacych altylerię i mogących strzelać to zmienia sie to do czego człek ledwo zdąży sie przyzwyczaić

To jest oskarżenie do mnie ? :) Ile razy mam powtarzać że autorem zmian jest Niemiec - nasz przyjaciel Rayydar - jeśli masz jakieś wątpliwości, sugestie lub opinie pisz do niego - my (ja i Szarik) tylko korzystamy z nowych rozszerzeń, nie mamy wpływu na ich kształt.

A JAK KOLEGA DEPET RADZI DOKOŃCZYĆ MARETCH LINE W KTURYM ZAŁOŻENIA OBRONNE OPARTE SĄ NA TYM IŻ ALTYLERIE BY UNIKAĆ OSTRZAŁU PRZESÓWAŁEM O 1 POLE I MOGŁ WSPIERAĆ NADAL OBRONĘ A GRISZA NAPRAWDE DOBRZE NACIERA ,
BO ROZUMIEM ZAGRAĆ OD POCZĄTKU I ORGANIZOWAĆ OBRONĘ .
A INNACZEJ GDY JEST ZORGANIZOWANA I W TRAKCIE GRY ZMIENIAJA SIE JEJ MOŻLIWOŚCI PO CZYM PRZEŁAMANA JEST O KILKA TUR SZYBCIEJ NIŻ BYĆ POWINNA? A POSIŁKI W ZWIĄZKU Z TYM PRZYCHODZĄ ZA PUŻNO BY JA WZMOCNIĆ. :P

Ja nic nie doradzam bo nie mam do tego głowy - jest czarno na białym że w przypadku aktualizacji nowego efila w grze należy poinformować o tym fakcie przeciwnika żeby sobie również zmienił.

I na koniec po raz setny to napiszę drukowanymi:

ZGODNIE Z DECYZJĄ GRACZY AKTUALIZACJE E-FILA W LIDZE BĘDĄ OD TERAZ ZNACZNIE RZADSZE A DOKŁADNIE TYLKO RAZ NA ROK.

To powinno Ciebie Janus zadowolić.

Depet

A i jeszcze na koniec aby dobić wszystkich niedowiarków krótki wyciąg z pliku README nowego efila (oczywiście autorstwa Rayydera):

You CAN upgrade from previous RSF version during current PBEM games! :)
Please make sure to upgrade simultaneously with your opponent (same turn no.), though!

RSF 2.60 is of course unit-compatible with earlier RSF versions
(and still 99.9% unit-compatible with the SSI equipment).

TŁUMACZENIE:

Możesz ulepszyć poprzednią wersję swojego efila RSF NAWET PODCZAS AKTUALNIE ROZGRYWANYCH GIER PBEM !
Proszę tylko aby poinformować przeciwnika o takiej zmianie aby sobie również zmienił (w tej samej turze)

RSF 2.60 jest oczywiście w pełni kompatybilny z wcześniejszymi wersjami RSF (chodzi o jednostki i scenariusze na wcześniejsze wersje)
(i prawie 99,9% jest kompatybilny z scenariuszami pisanymi na SSI)

Mam nadzieję że wyleje Wam to na głowy trochę zimnej wody - dalej nie zmienia to jednak mojej decyzji - ta już jest nieodwołalna.