Jak w Gimie mapy robić.

Zaczęty przez sympatyk, Kwiecień 01, 2014, 07:34:22 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Waldzios

Cytat: Zsamot w Maj 17, 2014, 04:29:29 PM
Jeżeli głębokości nie odpowiadają kolorom, to ja wolę jednorodną powierzchnię. 
Zupełnie nie rozumiem tej tendencji do ujednolicania powierzchni morza.
Wysokości wzgórz i gór tez nie odpowiadają kolorom i jakoś można grać  ;). Góry, wzgórza i równiny tez można zastąpić jednorodną powierzchnią.
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

sympatyk

Panowie Generałowie
To pytanie o strefy miało kilka wymiarów ..

Bo, tak - była dyskusja nad wykorzystaniem terenu przybrzeżnego odnośnie pływania okrętów - to jeden wymiar.
Niektórzy pisali, że włączają etykiety podczas gry, bo nie wiedzą na jakim terenie są - drugi wymiar.
Ograniczenia, co do wielkości pliku do max 5MB - to trzeci wymiar.
Chcemy by mapy były ładne i miały jak najwięcej szczegółów - to czwarty wymiar.
Strefy można wyrysować w/g głębokości, lub przydatności do gry ..
Można też nanieść fale ..
No i jeszcze - jak słusznie Waldzios zauważył - zasady dla lądu i wody powinny być podobne.

Zapraszam do dalszej dyskusji

Rudel

Mam nadzieję że to ostateczna wersja...

Mapx gotowy tylko nazwy zostały
Prawo do ran i śmierci mają nie tylko odważni

Zsamot

http://opengeneral.pl/
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

sympatyk

Po drążę temat  ..

Na tej mapce są dwie strefy głębokości - prawa strona - ocean przechodzący w morze. Jest jeszcze strefa przyboju tuż obok lądów.
Czy taki podział na strefy + strefa wód przybrzeżnych byłby do zaakceptowania?
Czy strefy powinny być bardziej wyraźnie zaznaczone?

Zapraszam do dyskusji

Mario

Najjaśniejszy Panie, do prowadzenia wojny potrzebne są trzy rzeczy: pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze.

Rudel

Myślę, że parę rzeczy można wypracować, ale różne kombinacje z morzem czasem drastycznie zwiększają objętość pliku tu możemy mieć problem nie zaś z wyglądem. Trzeba na falami pomyśleć ale to po zakończeniu tej mapki.

Waldzios

W przypadku Leyte nie ma jakiś szczególnych płycizn, atoli, czy wielkich raf, więc raczej nie ma potrzeby zaznaczania dodatkowych stref głębokości. Podział na ocean i strefę przybrzeżną powinien być wystarczający.

Rudel

Tego typu mapki będą bardzo pomocne w ustaleniu jak rozłożyć strefy na morzu. Chodzi mi o zasymulowanie stref gdzie i jakie okręty mogą pływać. Np na tym przedstawionym terenie OP miały by trudne o ile nie niemożliwe warunki operowania. Ale do tego potrzeba dyskusji czy idziemy w tym kierunku i jakie rozwiązania przyjmiemy. Czy też morze to morze i wszystko po nim pływa :huh?

Waldzios

Chyba nie ma co komplikować, wybór rodzajów terenu jest ograniczony, a Gustlik wypowiedział się ze nie chciałby okrętów na rzekach, jedyny rozsądny podział to taki, w którym wody przybrzeżne dzielą się na ocean (mogą pływać okręty od niszczyciela w górę) i bardzo płytkie wody przybrzeżne (dostępne tylko dla barek transportowych i jednostek przybrzeżnych).
Co do rzeczywistych głębokości, proponowałbym uproszczenie, jeśli niszczyciel może wpłynąć, to każdy inny okręt tez. Nie jest to idealne rozwiązanie, ale mocno uprości sprawę.

Rudel

Takie pytanko mam do Was. Czy nazywać góry i takie tam różności na lądzie bo strona morska i miasta są gotowe już.

sympatyk

Cytat: Rudel w Maj 20, 2014, 02:48:16 PM
Takie pytanko mam do Was. Czy nazywać góry i takie tam różności na lądzie bo strona morska i miasta są gotowe już.

Im więcej nazw tym lepiej ..

Ponieważ teraz na tapecie tropiki to palmy pewnie na czasie. ..
Umieszczam kilka pędzli z palmami  - trochę odbiegają po zmniejszeniu od tego co na rysunku.
Do wypróbowania ..

[załącznik usunięty przez administratora]

Rudel

Palmy wyglądają dobrze sprawdzałem na Leyte ale nie wymienię mapy. Za to na pewno znajdą się na innych. Powoli coś tam grzebie w Pacyfiku dalej na razie. Ale jak coś to zmienię rejon jak będzie potrzeba taka.

Rudel

Składam teren z puzli ale kłopot z górami jest muszę to potrenować jakoś. Całe Salomony to góry i jungla

sympatyk

Jeszcze o terenie ?
Jak w praktyce teren zrobić opierając się o Google?
Mapy Google udostępniają  w 2D możliwość obejrzenia terenu ( opcja teren) wraz z pokazaniem wysokości --> to jest najważniejsza informacja.
W 3D można zobaczyć wygląd z satelity --> to jest informacja dodatkowa.
Posłużymy się zrzutami 2D i 3D  oraz warstwą pomocniczą dla zrobienia tła terenu (lądu).
Najpierw czytamy to co tu napisałem:
http://www.forum.gildiageneralow.pl/instalacja-zasoby-narzedzia-zagadnienia-techniczne/jak-w-gimie-mapy-robic/msg30400/#msg30400
A teraz szczegóły ?
Przystępujemy do obróbki obu terenów -oddzielamy wody --> możemy je zapisać do osobnej warstwy( do późniejszego wykorzystania).
Tworzymy nową przeźroczystą warstwę(umieszczamy nad tłem). Dokonujemy zaznaczenia całego terenu 2D(lądu) i wypełniamy go deseniem (deseniami) ? z tematu Fotorealistyczne lasy
Desenie można pobrać w formacie png -->
http://www.cartographersguild.com/attachments/tutorials-how/24348d1272837212-%5Baward-winner%5D-making-photo-realistic-trees-gimp-mini-tut-tree-patterns.zip
i przerobić na pat - co było opisane -->
http://www.forum.gildiageneralow.pl/instalacja-zasoby-narzedzia-zagadnienia-techniczne/jak-w-gimie-mapy-robic/msg30417/#msg30417
Następnie umieszczamy naszą warstwę terenu 3D.
Nad nią warstwę terenu 2D i ustawiamy tryb na ? dzielenie.
Duplikujemy warstwę i zmniejszamy krycie na 70%
Najniżej robimy tło w kolorze niebieskim i mamy w zasadzie teren gotowy ? jeszcze tylko przejście z lądu do wody ?  Tak powstał teren Le.

do pobrania
http://open_nfog.sympatyk.strefa.pl/Le.xcf

Czy ten schemat jest powtarzalny?
Niestety ? drobne odchyłki w kolorystyce/ nasyceniu/ kryciu warstw ? wymagają dostosowania się.
Drugi podobny przykład (bardzo podobna kolorystyka z Google).
Postępujemy na początku tak samo:
Oddzielamy wody ? możemy je zapisać do osobnej warstwy (do późniejszego wykorzystania).
Tworzymy nową przeźroczystą warstwę. Dokonujemy zaznaczenia całego terenu 2D(tylko ląd) i wypełniamy go deseniem (deseniami) ? z tematu Fotorealistyczne lasy (przygotowałem dwie warstwy)
Następnie umieszczamy naszą warstwę terenu 3D.
Nad nią warstwę terenu 2D i ustawiamy tryb na ? dzielenie.
Efekt nie był szokujący więc -->
Ustawiłem jako pierwszą warstwę Google_3d
Nad nią ? deseń_drzewa
Teraz gogle 2d (dzielenie)
Aby wzmocnić efekt duplikowałem Google 2d --> trzy razy!! (razem jest 4 takie same warstwy)
Wyżej morze zapisane z warstwy 2d --> morze_maska
Najwyżej morze zapisane z warstwy 3d --> morze_goog_3d (tryb miękkie światło)
Tak powstał teren Tulagi

do pobrania
http://open_nfog.sympatyk.strefa.pl/Tulagi.xcf

teraz lekka modyfikacja --> warstwom (obu) deseń_drzewa nadajemy krycie po 31%, oraz włączamy widoczność tła i wypełniamy go kolorem - 387938
Mamy efekt

Jeszcze troszeczkę dopracować białe miejsca - na przykład wypełniając je kolorem zielonym o mniejszym kryciu ..

Polecam własne eksperymenty  ..