nowa forma rozgrywek ligowych

Zaczęty przez Janus, Czerwiec 10, 2009, 02:48:24 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janus

witam
regulamin prosty
1-forma rozgrywki - komunikator lub ostatecznie mejl (w szczeg/ólnych przypadkach oczywiście) ewentualnie warzone grający sami  decydują o tym jak rozegrają swoją grę w terminie 3 dni od rozpoczęcia danego etapu .
2-przy grze warzone gracz niżej notowany (w póżniejszej fazie decyduje miejsce w turnieju) wybiera którą stroną chce grać jako pierwszy.
3-termin rozegrania ustalają grający jednak nieprzekraczalny termin -hym to jeszcze do ustalenia 1 lub 2 miesiące.
4-wszystkie gry w danej grupie muszą być rozegrane w powyższym terminie.
gra każdy z każdym
5-punktacja
-remis 2 pkty dla każdego grającego obaj wygrywają w tym samym czasie nie liczy się nic więcej do wyniku.
-remis ale jeden gracz wygrał szybciej dostaje 3 pkt drugi 1 pkt
-wygrana w obu grach 4 pkty dla wygranego 0 dla przegranego
punkty sumujemny w przypadku takiej samej ilości pkt o miejscu decyduje wynik bezpośredniego starcia w przypadku remisu obaj mają te same miejsce ,jesili będzie to miejsce 3-4 obaj spadają do grupy słabszej a na ich miejsce trafiają dwaj gracze z tej grupy
6-wybieranie scenarjuszy
decydują grający jaki scen chcą zagrać w czasie 3 dni gdy ustalają termin rozegrania gry w przypadku
braku takiego rozstrzygnięcia grają scen wybrany z puli wcześniej zgłoszonych scenarjuszy wybrany przez Szarika lub osobę wyznaczoną przez niego lub przez nas.
7-osoby kture zgłoszą się do turnieju podzielone będą na góra 4 osobowe grupy
grup będzie minimum 2.
8-po każdej fazie gry ostatni gracz z grupy silniejszej spada do grupy słabszej a gracz pierwszy z grupy słabszej wchodzi na jego miejsce
9_wyniki gier rejestrujemy w lidze na ogólnie przyjętych zasadach mam nadzieję że Szarik doda coś dodatkowo za miejsca w grupach

Janus

czekam na ewentualne propozycje
zmian w rególaminie chodzi o punktację oraz czas rozegrania
jest nas już 5 chętnych mozemy wstępnie zagrać na próbę między sobą tworząc 1 grupę by zobaczyć jak to wychodzi i co by zmodyfikować przed startem .
scen który zgłaszam to sedan prestiż 176 francuzi niemcy 50  grywalny na warzone chyba? lub wzgórza selow.

Rozprza

Jestem zupełnie nowym graczem i śledzę Wasze wypowiedzi z wielką uwagą. Niestety,  po lekturze tego wątku nie mam ochoty grać w lidze. Będę teraz (przepraszam) niemiły. Zastanawiacie się jak rozgrywać ligę między kilkoma osobami, a może trzeba się zastanowić jak zachęcić (lub nie utrudniać i nie zniechęcać) innych graczy. Zobaczcie ilu jest graczy zarejestrowanych. Ja od kwietnia nie doczekałem się gry  z mentorem. Gdybym się nie zgłosił do TDS to bym sobie dał spokój. Jeśli chcecie być mistrzami kilkunastoosobowej ligi to jesteście na dobrej drodze. Wiem, że można grać w ligach poza Polską i dać sobie spokój LGGP, ale myślę, że chcemy razem stworzyć miejsce do dobrej zabawy w PG2 w Polsce. Dla mnie te zasady, które proponujecie są odstraszające.
W przeglądarce można "ustawić" sprawdzanie pisowni. To nie jest trudne...

Rommel

Cytat: Rozprza w Lipiec 23, 2009, 09:13:17 PM
Ja od kwietnia nie doczekałem się gry  z mentorem.
Sorki Kolego ale ze mną grałeś, i wybacz ale dalej gry nie chcesz kontynuować, a pragnę Cię poinformować że jestem mentorem. ;D
Będę teraz (przepraszam) niemiły. Zastanawiacie się jak rozgrywać ligę między kilkoma osobami, a może trzeba się zastanowić jak zachęcić (lub nie utrudniać i nie zniechęcać) innych graczy. Zobaczcie ilu jest graczy zarejestrowanych.
Nie zaproponowałeś żadnej propozycji do rozegrania tej nowej ligi, wyrażamy tu swoje opinie, każdy może miec różne zdanie ale wystarcz np uzgodnić grupy 8 osobowe i termin 2 miesięczny, a wtedy będziesz mógł rozegrać dany scenariusz z każdym, z tym śmietanką naszej ligi, ba nawet napiszę w skali światowej, tego nigdzie nie znajdziesz ;)
To co Janus zaproponował jest dobre, wystraczy to może niewiele zmodyfikować.
:bullhorn Szarik czekamy na Twoją wypowiedź, jak to widzisz, Twój głos jest ważny :!:

Janus

chym czym nie wysłał do ciebie mejla z propozycją gry?
jesili nie to napisz mi w co byś zagrał (błagam tylko nie Ciechanów oraz Rostów)
tu nie chodzi o to by ograniczać liczbę uczestników a wręcz przeciwnie i by w tym (nazwjmy to turniejem ligowym a nie ligą) brali udział ci co chcą grać aktywnie czyli częściej niż inni.
być może masz trochę racji jesili chodzi o podział na grupy ale wiem z doświadczenia że nikt nie lubi grać jesili nie ma choć cienia szansy na sukces a ta forma to umożliwia i po to ją wymysiliłem .
nic przecież nie stoi na przeszkodzie byś kontynłował pojedynki w lidze to o czym piszemy to próba stworzenia w lidze  turnieju ligi dla bardziej niż inni aktywnych graczy którzy pograli by częściej i nic więcej. ???
MASZ JAKIEŚ SENSOWNE PROPOZYCJE TO PISZ CHĘTNIE JE OMÓWIMY.

Rommel

Zgadzam się z Tobą Janus.
I każdy może wyrazić na forum swoją opinie oraz podać swoją propozycję, tylko musimy dojść do porozumienia odnośnie tej nowej formy rozgrywek

Janus

PANOWIE
NIE TWORZYMY NOWEJ LIGI
W TYM MOMENCIE TO MA BYĆ TURNIEJ O FORMIE GRY LIGOWEJ
BY ROZEGRAĆ JAK NAJWIĘCEJ GIER
DLA WSZYSTKICH CHĘTNYCH

POZDRAWIAM WSZYSTKICH G.J.

Roberto_tr

Właśnie, ja mam pytanko: jak to jest teraz z tymi Mentorami ? (co za osobliwe słowo  ;D)
Kto jest takim (s)tworem i jak ta funkcja jest sprawowana dzisiaj ?

Ja pamiętam jak to było kiedy się zapisałem do Ligi. Wtedy otrzymałem ogromną pomoc a nie tylko ofertę gry.
Jak jest dzisiaj ? Dużo gracie z nowymi ? Dużo pytają ? Idzie to jakoś, czy wytrwają tylko Ci którzy naprawdę się uparli że będą grać w PG2 w Lidze :)

Odnośnie Ligi Mistrzów - moje propozycje

1 Punktacja - proponuję zapożyczyć z PanzerLigi tj

3 pkt za wygrany mecz
1 pkt za remis
0 pkt za przegraną

małe punkty to wariacja systemu z Raidersów i proponowane tutaj na forum

czyli np

wygrywam 2x single - 6:0
wygrywam 1x single (szybciej) - 4:2
Remis - 3:3

Przykład:
Wygrywam np z Rommlem ( ::) pomarzyć można, a co !!) w jednym singlu a w drugim przegrywam (ale w sumie wygrałem szybciej)
do tabeli

Roberto_tr - 2 pkt i 4:2
Rommel - 0 pkt i 2:4

Duże punkty decydują o kolejności w tabeli, a małe są "pomocą"
Gra każdy z każdym jeden mecz i wszystko daje się ładnie ustawić.
Otrzymujemy zatem coś takiego

http://www.panzerliga.de/en/docs/ligen/meisterschaft/pg3d_meisterschaft_tabelle_6.php

Termin rozegrania rundy - 2 miesiące
Forma pojedynku - dowolna, ale za grę przez Skype powinny być bonusy w tabeli ligowej ale tej Głównej (np 10pkt). Niestety nie wierzę w nakazy bo tak jak pokazuje przykład zeszłych MP i tak ludzie grają PBEM (nie wiem skąd ta niechęc do komunikatora ;) )

Cytat: Rommel w Lipiec 23, 2009, 10:59:01 PM
:bullhorn Szarik czekamy na Twoją wypowiedź, jak to widzisz, Twój głos jest ważny :!:
Ponieważ nie możemy się doczekać to ja proponuję takie rozwiązanie aby stworzyć nowy wątek na forum i w 1 poście osoba prowadząca będzie umieszczać wyniki gier oraz tabele z miejscami itd.
Jeśli nie będzie chętnych to się tym chętnie zajmę ale nie ukrywam, że przynajmniej 1 pomocnik mile widziany (każdemu moze coś wypaść).

Ostatnia propozycja.
Myślę że dogadaliśmy się co do tego że ta Liga M, może odbywać się max 3 razy w roku aby nie stracić nią zainteresowania.
W związku z tym mam pomysł aby za pozycje zajęte na koniec każdej rundy przyznawać pkt.
Np.

1 LIGA
1m - 15 pkt
2m - 14 pkt
3m - 12 pkt
4m - 11 pkt

2 LIGA
1m - 10 pkt
2m - 9 pkt
3m - 7 pkt
4m - 6 pkt

3 LIGA
1m - 5 pkt
2m - 4 pkt
3m - 2 pkt
4m - 1 pkt

Ponieważ rozegramy (mam nadzieję) 3 edycje to na koniec zsumujemy punkty każdego z graczy i ten kto uzbiera ich najwięcej będzie ZWYCIĘZCĄ CAŁEGO CYKLU tj. TURNIEJU MISTRZÓW czy LIGI MISTRZÓW (nazwy ciągle brak ;) )

Bo trochę chyba głupio aby w jednym roku było ewentualnych 3 zwycięzców.
Na końcowy sukces trzeba zapracować a gracze z Ligi 3 mają szansę wspiąć się wyżej i namieszać w klasyfikacji.

Roberto_tr

Skoro chcemy ruszyć 1 sierpnia to chyba warto zacząć zapisy:
Umieszczam tu tych, którzy pojawili się na forum:
Kolejność przypadkowa

1 Roberto_tr
2 Rommel
3 Janus
4 Pitek Waleczny
5 Giees
6 Cpt Pablo

- Sir Daban ?
- Kempczol ?

Ponadto mam nadzieję że zajrzą na forum i się zapiszą

- Foit
- Feldfebel
- Rozprza
- Lejsik
- PanzerLehr

i inni, których nie wymieniłem a to dlatego że ostatnio zamilkli zarówno w Lidze jak i na forum

giees

Jeśli chcecie być mistrzami kilkunastoosobowej ligi to jesteście na dobrej drodze.

Gorzkie slowa od osoby ktora (podejzewam) ma niewielkie pojecie na temat poziomu względem pozostalych miejsc gdzie grywany jest jeszcze pg2. Niewiele na swiecie pozostalo miejsc takich jak to - uszanuj i to i rozmówców. 

MSPANC
Wyszukiwarka ogloszeniowa Broomer.pl. Znajdz samochod.

Cpt.Pablo

Jestem zupełnie nowym graczem i śledzę Wasze wypowiedzi z wielką uwagą. Niestety,  po lekturze tego wątku nie mam ochoty grać w lidze. Będę teraz (przepraszam) niemiły. Zastanawiacie się jak rozgrywać ligę między kilkoma osobami, a może trzeba się zastanowić jak zachęcić (lub nie utrudniać i nie zniechęcać) innych graczy. Zobaczcie ilu jest graczy zarejestrowanych. Ja od kwietnia nie doczekałem się gry  z mentorem. Gdybym się nie zgłosił do TDS to bym sobie dał spokój. Jeśli chcecie być mistrzami kilkunastoosobowej ligi to jesteście na dobrej drodze. Wiem, że można grać w ligach poza Polską i dać sobie spokój LGGP, ale myślę, że chcemy razem stworzyć miejsce do dobrej zabawy w PG2 w Polsce. Dla mnie te zasady, które proponujecie są odstraszające.

Chwała za to że są jeszcze ludzie którzy interesuja sie tą kultową gierka jak PG2 8) ale nie licz na to że w dobie super grafik komputerowych rzuci się rzesza młody ludzi którzy beda chcieli grac w "naszego" panzerka( obserwuję swojego siostrzeńca i jego kumpli i niestety nie sa zbyt zainteresowani mimo że lubią strategie - niestety głównie RTS)
Jezeli chodzi o grę w lidze to każdy ma prawo do własnego podejścia do niej( niektórzy podchodza bardziej poważnie niz inni ale to każdego osobista sprawa) - więc jeżeli komus zależy na zdobywaniu to chce aby były przyznawane logicznie i korzystnie - dajac tym samym maximum satysfakcji - więc dlatego sobie tutaj dyskutujemy na tego typu tematy .
Co do gry z mentorem to ja tez się nie doczekałem ale uważam że większość z zapaleńców którzy sa aktywni w lidze mogłaby się nazywać mentorami  ;D  - no może oprócz 2-3 osób które mogły by byc "supermentorami". Wyslij tylko maila , niekoniecznie rzucając wyzwanie przez ligę a napewno ktos się odezwie. Zapewniam Cię że ja bym się odezwał gdybyś do mnie napisał i coś bysmy rozegrali.
Co do zasad które sa "odstraszające" to bym sie nie łamał - najważniejsze jest aby sobie pograć  ;)
Ponadto - przyjedź na zlot to zobaczysz co i jak - i zmienisz podejście do ligi :) - oczywiście na bardziej korzystne ;D chociaz okupione bólem głowy i 3 dniowym dochodzeniem do siebie  ;D
Co do storzenia iejsca do dobrej zabawy - to właśnie jesteś w nim - tylko zacznij grać ( miej na uwadze że większość z nas ma prace , rodziny , i jeszcze inne sprawy oprócz pancera )
Zastanawiam ci Cię zniechęca do gry - ile gier rozegrałeś ? i z kim ? jeżeli z Romellkiem dostałeś baty to się nie zniechęcaj - a przyjmij to jako normalnosć :) hahhahahahahhaah
Pozdrawiam , zapraszam do gry -

PitekWaleczny

Cytat: Roberto_tr w Lipiec 24, 2009, 12:19:43 AM
...tak ludzie grają PBEM  (nie wiem skąd ta niechęc do komunikatora )...

Raczej brak czasu. NIe kazdy moze siedziec przynjamniej 2-3 godzinki przy kompie i grac. Ja np z checia bym gral przez Skype, bo przy okazji mam kontakt z zywym graczem, niz tylko PBEM.  Ale ... choronologiczny brak czasu no i przede wszystkim pokazanie swojej drugiej polowce, ze mozna na gre poswiecic kilka godzin a na nia nie - to juz graniczy prawie z wyprowadzka z domu. :-D.   Najwieksza trudnosc to zgranie sie czasowe dwoch oosob by moc grac przez Skype, itd.
W tej chwili w Polsce 1.5 mln ludzi spi, 1.1 mln ludzi uprawia seks, 2.8 mln ludzi je... A Ty siedzisz i czytasz moj opis. GRATULACJE!!!!!

Janus

myślę że system pukntacji zaproponowany przez Roberto jest to zaakceptowania
do graczy wymienionych a nie zainteresowanych puszczę dziś mejla z pytaniem czy biorą w tym udział.
mentor - osoba wprowadzająca do ligi czyli ucząca jak mmożna grać przez internet oraz rozwi/ązująca proste problemy  jest nim Romel Janus Kris jesili kogoś pominołem to przepraszam.
funkcjonuje to bo ja wysyłam raczej do wszystkich mejle powitalne z propozycją gry.

niechęć ma 2 przyczyny jak przypuszczam
1-przez komunikator gra się dość długo można nawet cały dzień a nie każdy ma na to czas (przyznam że i ja czasu na to specjalnie nie mam ale jak konkretnie się umówię to go znajdę)
ostatni grałem długi scen na 3 tury warto przed grą ustalić w której turce koniec i pograć następnego dnia.
2-można dłużej zastanowić się jak rozegrać turę bez stresu związanego z czasem.
ale ma TEŻ ZALETY PAMIĘTASZ WSZYSTKO CO SIĘ WYDAŻYŁO W CZASIE GRY.

ROBERTO DAJ MI CZAS NA WYSŁANIE TYCH MEJLI I ODPOWIEDZI NA NIE.MYSILĘ ,ZE MOZESZ JUŻ ROBIĆ TABELKĘ DOGADAJ SIĘ DEPETEM BYŚ TYLKO TY MÓGŁ TAM PISAĆ NO MOŻE I JA.

ZACZNIEMY PO WAKACJACH  CO O TYM SĄDZISZ A TERAZ MOŻEMY WYPRÓBOWAĆ TO NA SOBIE ?

MOŻESZ ICH PWIADOMIĆ NA POCZCIE NIE MAM WSZYSTKICH ADRESÓW

Sir Daban

Po pierwsze może trzeba odświeżyć status mentora - bo do mnie Janus odzwął sie p okilk utygodniach od rejestracji - tak by kontakt nastepował po 2-3 dniach. Potrzebne by były nowe rozwiazania techniczne i być może osobowe - aby rzeczywiście coś się działo.

Co do ragulaminu - nie słyszę głosu Rommla - a regulamin jest o wiele bardziej dziurawy niż ten od TDS.
Dla mnie kompletnie niezrozumiałe jest chociażby:

>Scenariusze
>decydują grający jaki scen chcą zagrać w czasie 3 dni gdy ustalają termin rozegrania gry w przypadku
>braku takiego rozstrzygnięcia grają scen wybrany z puli wcześniej zgłoszonych scenariuszy wybrany przez Szarika lub >osobę wyznaczoną przez niego lub przez nas.
>7-osoby kture zgłoszą się do

Czyli jak wybierają? Walka na noże, test inteligencji, kto szybszy, quiz z plotek o gwiazdach? Nie chciałbym aby okazało się że szczegoły ustalają gracze w trakcie trwania turnieju/ligi.

Jak będą rozstawione grupy? Skoro mowa o wyższej i niższej to znaczy że ma znaczenie gdzie się trafi.

Na koniec podzielam obawy Rozprza - w tej formie to zabije ligę jako taką. Jeśli to pomysł oddolny proponuję opracowac regulamin, ogłosić, zorganizować jako oficjalny turniej. Na razie nie widze żadnej korzyści z gry w takiej LIDZE, bo punkty te same, gwiazdki te same, a jedynie przeciwnik nie może odmówić gry, a na razie nie mam z tym problemów.

Kwestia prestiżu i zrobienia ligi w lidze?  Minusem jest fakt że mogę zacząć mieć problemy z graniem, bo jeśli najaktywniejsi zaczną grać to liczba potencjalnych graczy znacząco spadnie. Wówczas zewnętrzna liga umrze, bo wewnątrz nowej ligi będzie sporo meczów, poza nią nikt nie bedzie miał czasu, a wolni strzelcy grają rzadziej. Jednak nie będzie dopływu nowych osób i zrobi się koło wzajemnej adoracji 8-12 graczy.

Moim zdaniem lepiej zorganizować więcej turniejów i to turniejów gdzie nie odpada się po pierwszej rundzie. 
gdyby nie to że ciągle wygrywa Rommel to zaproponowałbym system taki jak puchar świata (np. w skokach narciarskich) - czyli gramy do 10 miejsca i za każde miejsce są punkty pucharowe i jest tabela pucharowa, a nawet raz do roku na zakończenie sezonu można by rozgrywać turniej Masters gdzie zagra 8 najlepszych z tej tabeli. Turnieje będą rożnorodne i bedzie trzeba wykazać sie wszechstronnością - a nei tylko ramy na wybranych scenariuszach ,na standardowych ustwieniach. Przykładowo jest planowany turniej oparty o kampanię Adama Bolesty na wrzesień - sceny praktycznie nie grane pomiedzy graczami, może być ciekawie.

Wówczas najlepsi gracze będą grać sporo, a z drugiej strony nie bedzie to walka o wejście do finału turnieju i zaszczytne polegnięcie w boju z rRmmlem, ale walka w turniejach o dalsze miejsca, bo to da wyzszą pozycję w tabeli pucharowej.  Niestety dominacja Rommla powoduje że wielu graczy nei widzi większego sensu w zmaganiach turniejowych, ale jeśli będa mogli zajac np. 5 albo 7 miejsce, to choć nei spodziewam siewielkiej rywalizacji o peirwsze 3 miejsca to za nimi moze zaczac robic sie ciekawie.

Może pomyslmy o takim kierunku?

Janus

kolega widzi dziury w całym
ustalamy wcześniej scen dla danego etapu gry przed jego rozpoczęciem
i pozostawiamy tym którzy chcą zagrać inny scen- możliwość zmiany scenariusza
;Dba a nawet jego wybrania wedle woli obu graczy.
i nie walczą na noże tylko prowadzą negocjacje -np-dziś twój jutro mój- proste?

pisaliśmy jak będą rozstawione grupy w pierwszej rundzie. jak będziesz chciał damy Ciebie do grupy słabszej.

ligi nie zabije nic poza systemem operacyjnym vista który grać nie pozwala (dlatego starego kompa jeszcze trzymam ;D)

jak nie chcesz grać w nowym turnieju ligowym to twoja sprawa .(widocznie nie doczytałeś)
cytuję-moim zdaniem lepiej zorganizować więcej turniejów i to turniejów gdzie nie odpada się po pierwszej rundzie. koniec cytatu.
w tym  się nie odpada tylko zmienia miejsca i trwa cały rok ..
w tym turnieju wogóle się nie odpada tylko zmienia miejsca dlatego nazwa ligowy bo jak w lidze spada do 2 ligi ostatni .
chyba że sam zrezygnujesz.

A JAK KOLEGA LUBI ROBIĆ WSZYSTKO ZGODNIE Z REGÓLAMINEM TO MOŻE GO NAM NAPISAĆ.
dla mnie ten jest prosty i jasny.