Marynarka Wojenna w Open General-propozycje, przemyślenia.

Zaczęty przez Mario, Marzec 16, 2014, 11:39:26 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Rudel

A czy postulujemy jakieś zmiany z OP. Wykrywalność ich na zasadzie jednostek ukrytych w lesie. Może jedynie wyjątek dla niszczycieli i samolotów POP.
Prawo do ran i śmierci mają nie tylko odważni

Waldzios

Cytat: Rudel w Maj 20, 2014, 09:19:57 PM
A czy postulujemy jakieś zmiany z OP. Wykrywalność ich na zasadzie jednostek ukrytych w lesie. Może jedynie wyjątek dla niszczycieli i samolotów POP.
Samoloty ZOP można zrealizować w efilu, a w praktyce wystarczy wyłączyć ASW samolotom torpedowym.
Co do OP to nie mam żadnego realistycznego pomysłu w kwestii wykrywalności. Pomysł z lasem raczej się nie sprawdzi (efekt lasu działa dla wszystkich jednostek na danym terenie), a dodawanie wyjątków będzie wyjątkowo skomplikowane.

Dla mnie OP są wystarczająco potężne (IMHO po wyłączeniu ASW samolotom torpedowym balans powinien wrócić do normy).
Można ewentualnie dodać specjalne deploy hexy które pozwolą wystawić wyłącznie OP, gdzieś daleko od frontu.
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

Rudel

Mario

Cytat: Rudel w Maj 20, 2014, 09:19:57 PM
Witam,
Nie miałem ostatnio dostępu do kompa i dopiero teraz piszę.
Ja jak już pisałem wielokrotnie jestem za dodatkowym terenem -może być jak las w którym OP mają możliwość ukrycia się (mniejsza wykrywalność- to da wiele grze a myślę, że Luis sobie poradzi z tym, żeby było dostępne to tylko dla OP).
Można dołączyć mój postulat jeśli nikt nie wyraża sprzeciwu- zobaczymy co inni i Luis o tym sądzą ;D.
Co do innych zmian zgadzam się z kolegami.
Najjaśniejszy Panie, do prowadzenia wojny potrzebne są trzy rzeczy: pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze.

Rudel

Powoli sie dyskusja rozwija choć nie wszyscy są przekonani co do nowego terenu morskiego. Choć mile by widzieli dodatkowe tereny lądowe( ze 3) :P. Myślę, że muszą zobaczyć naszą kampanię Gustlika "Greater America". To może im się oczy otworzą.

sympatyk

Jeśli dobrze zrozumiałem, to Luis będzie pracował również na d dwoma terenami morskimi ..

Rudel

Tak potwierdził to, ale wygląda na to że zaczną się dobre czasy dla marynarki wojennej. To chyba dobre wieści dla nas ;D

Zsamot

Powiem uczciwie- nie przekonują mnie Wasze postulaty. Za wiele kombinowania. Nie oddacie realizmu i tak, a sama gra nabierze dziwactw i stanie się dla gracza  mniej maniacko zainteresowanego- nudna, niezrozumiała. Osoba, która się nie zna na detalach militarnych, a nie musi!- w ogóle uzna połowę zasad za bzdurne...

Podziwiam Wasz zapał. Mapy- świetne, uatrakcyjniają grę, ale kolejne zmiany, przemiany w marynarce wojennej- skutecznie mnie zniechęciły. Niszczyciel to miałby być jakiś uniwersalny combo do wszystkiego, brak pomysłu na OP- "ukarać go" terenem... Wracam do gry.

Powodzenia. Super, że działacie na głównym forum! Mojego głosu nie słuchajcie, jestem tylko graczem. ;)
http://opengeneral.pl/
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

Waldzios

Cytat: sympatyk w Maj 26, 2014, 11:02:11 PM
Jeśli dobrze zrozumiałem, to Luis będzie pracował również na d dwoma terenami morskimi ..
Puki co Luis stwierdził ze pracuje nad zaproponowanymi przez nas pomysłami:
Cytat: lguzmanJust to let you know I am working out all pending wishes, suggestions and dreams ...

This is more or less the list:
...
    Additional terrain type (Shallow Sea / Coastal Water);
    Destroyers in support of the neighboring ships against aircraft attacking from a distance of more than one hex (torpedo attacks);
    Option that will allow deploying aircrafts on carriers in deploying phase only or option to disable deploying aircrafts on carriers after deploying phase ";
Co z tego wyjdzie i w jakim stopniu dopiero się okaże.
Myślę ze Luis będzie pracował ogólnie nad kwestią dodatkowych terenów. W tym momencie głównym problemem są zakodowane na stałe (dla danego terenu) wartości określające blokowanie zasięgu wzroku i strzału, oraz rozróżniające miedzy terenami lądowymi i wodnymi.

Waldzios

Cytat: Zsamot w Maj 26, 2014, 11:13:57 PM
Powiem uczciwie- nie przekonują mnie Wasze postulaty. Za wiele kombinowania. Nie oddacie realizmu i tak, a sama gra nabierze dziwactw i stanie się dla gracza  mniej maniacko zainteresowanego- nudna, niezrozumiała. Osoba, która się nie zna na detalach militarnych, a nie musi!- w ogóle uzna połowę zasad za bzdurne...
Na tą chwilę są trzy bardzo proste postulaty:
1) dodatkowy teren, wody przybrzeżne, niszczyciel wpłynie, pancernik nie (zatoki, cieśniny, przesmyki itd);
2) niszczyciele/flaki przechwytujące jak myśliwce (obrona przeciw samolotom torpedowym/rakietowym spoza zasięgu);
3) lotniskowce bez możliwości wystawienia dowolnej ilości samolotów (ograniczenie do fazy deploy);
Moim zdaniem nie ma tu nic skomplikowanego, ani wymagającego znajomości dodatkowych zasad.

Podziwiam Wasz zapał. Mapy- świetne, uatrakcyjniają grę, ale kolejne zmiany, przemiany w marynarce wojennej- skutecznie mnie zniechęciły. Niszczyciel to miałby być jakiś uniwersalny combo do wszystkiego, brak pomysłu na OP- "ukarać go" terenem... Wracam do gry.
Na razie żadnych konkretnych zmian przecież nie ma, był eksperyment z ruchem fazowym niszczycieli, ale był nieudany i raczej wróci do oryginału.

Zsamot

Wachlowanie atutami, zmiany w efilu- to nie są normalne rzeczy. Te zmiany powinny być wewnętrznie, do pogrania, sprawdzenia, nie zaś od razu oficjalnie.
Jesteśmy na FB:

sympatyk

...   Nie oddacie realizmu i tak, a sama gra nabierze dziwactw i stanie się dla gracza  mniej maniacko zainteresowanego- nudna, niezrozumiała.  ...

Nie oda się realizmu --> to gra turowa.
Co w tym dziwnego, że po wodach przybrzeżnych/płytkich pływają małe statki? - A po wodach głębokich/oceanach duże okręty?
No i najważniejsze --> możliwości nie oznaczają, że tak będzie (twórca scenariusza/efila decyduje).
W innych efilach samoloty mają paliwo i stosuje się misje lotnicze ...

Cytat
...   Mojego głosu nie słuchajcie, jestem tylko graczem. ;) ...

??
Oj - jesteś też Administratorem i zdaje się, że masz coś do powiedzenia.
A tak naprawdę, to co chciałeś przez to powiedzieć?( to pytanie z przymrużeniem oka)

Zsamot

Moja funkcja to porządkowa, dbanie o forum, itp. Nie czuję się w wielu spawach kompetentny, piszę z pozycji gracza, zwłaszcza, że sporo moich znajomych gra dzięki memu mendzeniu. I wiem z doświadczenia, że nikt, kto gra dla frajdy, nie czyta forum (nie musi!), nie łapie się w tych zmianach, są dla niego chaotyczne, nawet jeżeli mają one osadzenie w grze/ realizmie.

Najgorsze zmiany- to ciągłe zmiany- jednostka ma ruch fazowy, nie ma, wspiera obronę plot, nie wspiera, kurna- postawcie się w roli kogoś, kto chce tylko pograć...
Jesteśmy na FB:

Waldzios

Cytat: Zsamot w Maj 26, 2014, 11:54:08 PM
Wachlowanie atutami, zmiany w efilu- to nie są normalne rzeczy. Te zmiany powinny być wewnętrznie, do pogrania, sprawdzenia, nie zaś od razu oficjalnie.
Ale my przecież w tym wątku tylko gadamy ;), a nad efilem nie mamy żadnej władzy :P.

Cytat: Zsamot w Maj 27, 2014, 12:03:52 AM
Najgorsze zmiany- to ciągłe zmiany- jednostka ma ruch fazowy, nie ma, wspiera obronę plot, nie wspiera, kurna- postawcie się w roli kogoś, kto chce tylko pograć...
Nie widzę problemu, ktoś kto chce tylko pograć... ściąga wersje od Kowdara, bez żadnych zmian w kwestii okrętów:
silnik gry 0.90.32.1 z dnia 14.02.2014
efile OpenGus 4.3 z dnia 19.02.2014

Minimalne zmiany są wyłacznie w efilu 4.4,  przeznaczonym głownie do testowania kampanii "Greater America 2.0".

sympatyk

Cytat: Zsamot w Maj 27, 2014, 12:03:52 AM
...

To odpowiem Ci z przymrużeniem oka - Ja nie gram. W tą grę grają tylko zapaleńcy.
A jeśli ktoś złapie bakcyla, to musi czytać forum --> bo to nie jest zwykła gra do kupienia w sklepie.
Każdy ma wybór - kupić grę/pograć w sieciówkę lub być Tu