Year End 2008

Zaczęty przez Szarik, Luty 05, 2009, 12:15:53 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Czy jesteś za tam aby w turnieju były grane gry typu single, według zasad określonych w regulaminie?

Tak (single, wyżej rozstawiony wbybiera scenariusz).
4 (40%)
Nie. Jestem za powrotem do starych zasad (duel, wyżej rozstawiony wybiera scenariusz).
2 (20%)
Jestem za taym aby niżej rozstawiony podawał 3 scenariusze do wyboru i aby był grany duel.
4 (40%)

Głosów w sumie: 7

Głosowanie skończone: Luty 22, 2009, 11:08:03 PM

Sir Daban

Widzę ze wjechałem na ambicję. Ja bym nie komplikował regulaminu - remis w turach liczymy cele drugorzędne, nadal remis przechodzi niżej rozstawiony. Jak przeciwnik uważa że dostał 3 scenariusze na remis zgłasza do koordynatora który może w takim przypadku orzec walkowera za niesportowe zachowanie. Proste i skuteczne, ew. można zrobić listę "zabronionych" scenariuszy. Moim zdaniem liczenie prstiżu jest kłopotliwe i mało miarodajne jeśli chodzi o "umiejętności". Niech lepszy się wykaże bo remis w polach supply dość trudno osiągnąć przy normalnej planszy.

Mam pytanie - co z tym przedstawianiem 3 propozycji? Czy zawsze można te same? Wg. regulaminu tak - ale sprecyzujmy.

Janus

witam
panowie nie kruszmy kopii o coś co do tej pory funkcjonowało bez zarzutu.
w nowym regulaminie jest ukłon w stronę niżej sklasyfikowanych (wybierają scenariusz)
:Dpo za tym ktoś musi przegrać by wygrać mógł ktoś ;)
drabinka jest tak ustawiona by i oni mogli zająć dobre miejsca .
Sir Daban czy nie sprawi ci satysfakcji ogranie któregoś z lepszych (a stać Cię na to)
Zgadzam się z Romlem iż można stworzyć turniej alternatywny w grze singlowej przecież to od nas zależy a aby tym nie obciążać Szarika może kolega Giess by się temu poświęcił.

a teraz ważna sprawa dotycząca regulaminu
czy nie można wprowadzić sztywnej zasady w LIDZE by wygraną potwierdzać przesłaną turą ?
otuż unikneli byśmy w ten sposób  ponownego jej rozgrywania  bo przecież na zrzucie ekranu nie widać
wykonywanych ruchów a na ripleju tak, unikamy przez to wypaczeń?
a i jeszcze jedna sprawa ja nie mam możliwości grania na warzone i
PROSZĘ PAMIĘTAĆ JAKA  OBOWIĄZUJE WERSJA PANCERA W LIDZE BY NIE BYŁO TAK  ,ŻE KTOŚ GRA NA WERSJI WARZONE
A KTOŚ NA WERSJI LIGOWEJ BO SĄ TO JEDNAK INNE GRY.

giees

Cytat: Sir Daban w Luty 25, 2009, 07:44:35 AM
Co do scenów - z tego co pamietam Madryt i Ciechanów to dwa pierwsze sceny pierwszej kampani w oryginaym PG2 :) Jeśli grałeś kampanię to grałeś te sceny, nie są wyciągnięe z kapelusza. Dlaczego takie? Bo mało jednostek i niezbyt duże plansze (zwłaszcza ostatni screen) - dobrane pod Ciebie, czy też zaawansowanych graczy.

Przejzalem te sceny.

Cauldron - ten scen nie nadaje sie wogole do tej rozgrywki (chyba nawet nie trzeba komentowac)
Madrit - to samo , o wygranej decyduja hity a nie gra czy taktyka

Tak na prawde tylko Ciechanow jest cos warty z tych 3 ale patrzac  na
http://ssi.gildiageneralow.pl/profile.php?player=Sir%20Daban&section=results
nie dziwi mnie ten wybor. Tylko prosze nie pisac ze sceny sa wybrane pode mnie ;) bo tak naprawde wyboru to mi nie dales.

Wyszukiwarka ogloszeniowa Broomer.pl. Znajdz samochod.

Foit

Hehehe widzę że ostro dyskutujemy.

Generalnie Szarik ma zawsze ostatnei słowo i jest można by powiedzieć ponad regulaminem więc zawsze moze zdecydować w krytycznych sprawach.

Osobiście uważam że nie powinno się móc proponować np w kolejnej turze tego samego scenariusza w który się grało bo to nie pozwoli zweryfikować ostatecznie umiejętności zwycięscy.

Janus

kolego Giess
po to gry słabszy wybiera scen by mieć szanse (a przynajmniej cień szansy) na wygraną
więc wybór kolegi sir Dabana mnie nie dziwi ja nie będę narzekał na wybór mego przeciwnika
z 3 scenów wybiorę ten który mi odpowiada najbardziej.
choć jak i ty nie będę z tego powodu szczęśliwy
stare zasady mówiły ,że to ty byś scena wybierał
więc ja nie byłem za opcją zmian ale nie nażekam a wręcz przeciwnie cieszy mnie to że wyrównano szanse
w tym turnieju .
pozdrawiam GJ.

ps być może póżniej ty będziesz wybierał sceny w grze z Romlem lub ze mną? ;D

PanzerLehr

Dzień dobry

Niedawno się obudziłem:))Z kim gram i kiedy,dostane powiadomienie?Dlaczego Sir Daban non stop magluje temat Ciechanowa?Czy ktoś z Was mieszka w Ciechanowie?Ja tam nigdy nie byłem..szczerze mówiąc:)

Szarik

Cytat: PanzerLehr w Luty 26, 2009, 10:15:58 PM
Z kim gram i kiedy,dostane powiadomienie?
Nie dostałeś powiadomienia ponieważ w pierwszej rundzie pauzujesz i automatycznie przechodzisz do ćwierćfinału tak jak Rommel i Janus (jesteście rozstawieni z numerami 1-3).

Szarik

Cytat: Sir Daban w Luty 26, 2009, 12:12:37 AM
Mam pytanie - co z tym przedstawianiem 3 propozycji? Czy zawsze można te same? Wg. regulaminu tak - ale sprecyzujmy.

Obserwując dyskusję myślę, że najlepiej będzie jeżeli scenariusz raz rozegrany nie będzie mógł być wybrany ponownie przez tego samego generała.

Szarik

Cytat: Janus w Luty 26, 2009, 08:22:13 AM
a teraz ważna sprawa dotycząca regulaminu
czy nie można wprowadzić sztywnej zasady w LIDZE by wygraną potwierdzać przesłaną turą ?
otuż unikneli byśmy w ten sposób  ponownego jej rozgrywania  bo przecież na zrzucie ekranu nie widać
wykonywanych ruchów a na ripleju tak, unikamy przez to wypaczeń?

Jestem jak najbardziej za. Przydałby się też krótki poradnik z informacjami jak kończyć grę, skąd pobrać program do zrzutów ekranu, jak go obsługiwać ...

Czy jest chętny aby przygotować odpowiedni punkt regulaminu + ewentualnie poradnik?

giees

Cytat: Janus w Luty 26, 2009, 08:26:39 PM
kolego Giess
po to gry słabszy wybiera scen by mieć szanse (a przynajmniej cień szansy) na wygraną
więc wybór kolegi sir Dabana mnie nie dziwi ja nie będę narzekał na wybór mego przeciwnika
z 3 scenów wybiorę ten który mi odpowiada najbardziej...

ps być może póżniej ty będziesz wybierał sceny w grze z Romlem lub ze mną? ;D
Kolego janus na pewno nie zobaczysz ode mnie scen ktorych sie nie da grac.
Jako nieliczny powinienes wiedziec ze jak ktos mi poda 3 sceny to z prawdopodobienstwem 95% nie bede znal zanego , a moj post nie byl zaleniem sie tylko odpowiedzia na post w ktorym Kolga Sir Daban twierdzi ze sceny sa wybrane pod dobrych graczy.  Mnie nie irytuje fakt ze kolega Sir Daban bardzo chcialby w kazdej turze zagrac Ciechanow , jego wola - gral scen milion razy i nauczyl sie go grac - spoko. Ale jaki sens jest podawac scen typu cauldron gdzie przegra ten kto zaatakuje , moze powalczmy i policzmy w czasie gry kto ma wiecej prestizu w jednostkach- paranoja? Jezeli wg ciebie sensownym jest podanie 2 scen nie do grania + 1 normalnej to znaczy ze zgadzasz sie na to by nie miec wyboru.

Jeżeli nadal twierdzisz że się spinam bez powodu to życzę sobie dotrwac do momentu zaserwowania Tobie moich propozycji.

Dodam tylko ze wg mnie slusznie osoba slabasza (teoretycznie) wybiera 3 scenariusze a nie osoba mocniejsza jeden i choc nie gralem w ostatnim turnieju to ta zmiana jest wg mnie na + , ale niech to beda przynajmniej sceny ktore da sie zagrac a nie takie ktore zmniejszaja ilosc wyboru.

Tylko prosze Kolege Sir Dabana zeby nie odbieral mojego postu jako atak na jego osobe , ja scen wybralem i go zagramy ale na przyszlosc chcialym zaapelowac do wszystkich zeby wybierali te scenariusze z glowa... a jak ktos nie jest pewein czy scen jest odpowiedni do gry to niech pyta mentorow..

giees

PROSZĘ PAMIĘTAĆ JAKA  OBOWIĄZUJE WERSJA PANCERA W LIDZE BY NIE BYŁO TAK  ,ŻE KTOŚ GRA NA WERSJI WARZONE
A KTOŚ NA WERSJI LIGOWEJ BO SĄ TO JEDNAK INNE GRY.
Domniemam ze to jest kierowane do mnie.

Od momentu kiedy warzone stalo sie podstawowa opcja w lidze to chyba obydwie wersje obowiązują a z regulaminu wnioskuje ze efile wybiera ten kto wybiera scenariusze. Pamiętaj ze piszac "Gra na wersji warzone" piszesz o orginalnej nie modyfikowanej panzer general 2 , a nie o jakims nie wiadomo czym.

To gracz z nizszym rankingiem wybierze na jakim efilu bedziesz gral kolego Janus i nie ma co "narzekać".

giees

Zgadzam się z Romlem iż można stworzyć turniej alternatywny w grze singlowej przecież to od nas zależy a aby tym nie obciążać Szarika może kolega Giess by się temu poświęcił.

Grzesiu z tego co pamietam Szarik chyba cos wspominal ze wystartuje niebawem , ale to pewnei 2 edycja online.
Moze damy rade do tego czasu zrobic cos z tym Twoim polaczeniem.... Kiedys pisalem ze jest nowa opcja Bypass dla tych co maja problemy z polaczeniem , musisz kiedys wejsc i przetestujemy.

Janus

1-chętnie bym pograł na warzone z oczywistych powodów oraz bo jest to nowe wyzwanie , bo było nie było gra singlowa rządzi się innymi prawami muj skayp jest ten sam na kiedy mozemy się umówić?
2-nie rozumiem co znaczy scen nie do grania (owszem masz rację pisząc iż scen w którym ktoś 1 zaatakuje to przegrywa się --do gry się nie nadaje ale czy zawsze?) z tego co wiem kolega Daban słabo zna rsf i pewnie to jest przyczyną jego wyboru gry na ssi a to ze wybrał scen który często gra to mnie nie dziwi sam bym tak zrobił jesili nie miał bym czsu na poznanie scena.
3-sorki jesili odebrałeś to jako wycieczkę do ciebie  nie o to mi chodziło (czasem trzeba się pogodzić z tym co jest nawet jesili nie pasuje np zmiana w trakcie gry efila lyb poprawienie jednostek na 2 dni przed grą gdy człek sobie już opracował scen co miało miejsce w poprzednich MP.)

giees

1 - damy rade - jutro bede caly dzien
2- ale ja nie pisze o wyborze scena ktory lubi , to logiczny i dobry wybor. Pisalem o claudronie , odpal go , pozniej przeczytaj zasady turnieju a wyjdzie scen nie do grania.
3- jasne , tez to rozumiem.

Sir Daban

Nie było mnie, a tutaj burza. Po pierwsze "wybrałem sceny pod Ciebie" znaczy wybrałem sceny na których nie bedziesz czuł się dobrze - to chyba naturalne. Jeśli chodzi  o Madryt - mało jednostek, mało taktyki to fakt - ale nie mów że to scen na którym nie da się grać - wypróbowałem kilka pomysłów i rozgrywka się zmieniała. To że chciałbyś scena 20 turowego gdzie każdy ma po 50 jednostek a w którym łatwiej przeciwnik popełni błąd to jasne, ale nie oczekuj że pójdę na ścięćie by Cię zadowolić. Jeśli o samą grę chodzi to kilka osób napisało mi że mam styl  "wkurzający" (nie mylić z osobą). Co do scena Claudron  - tak jak pozostałe sceny jest w oficjalnym rozkłądzie prestiżu dołączanym do instalki, po drugie ktoś mi go podpoweidział, aczkolwiek biorą całą odpowiadizalnosć na siebie. Masz w jednym rację - scen nie do wygrania w singlu - w duelu zupełnie inna sprawa. Nie wiem jak to przełożyć na język gildiowy, po wojskowemu by było " odpowiedni dobór celów bliższych i celu dalszego natarcia moze pozwolić na zwycięstwo pomimo braku  realizacji celu dalszego".  Rozegrałem ten scen kilka razy i faktycznie wychodził mi remis, ale w pewnym momencie wpadłem na pewien pomysł i okazało się że przy odpowiedniej grze w duelu da się wygrać (wg. zasad nowego regulaminu, bez liczenia prestiżu). Jeśli masz jakieś obiekcje proponuje zgłosić je do Szarika - jeśli nie to grajmy.