Nowe mapy i scenariusze PBEM

Zaczęty przez Szarik, Czerwiec 08, 2006, 05:34:51 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

grisha

wiec tak zagralem sobie wstepnie i...
1/wedlug mnie scenariusz jest dobry, ale nie bez wad
2/obie strony maja szanse na zwyciestwo i rzekl bym szczerze, ze niemcy duzo wieksze mimo obiegowej opinii, że nie ruzkie czolgi sa za slabe w jednej turze moja pantera zrobila overrunem z 5 puszek wroga
3/niepokoi mnei to ze ruscy maja tylko jeden VH i to bardzo blisko linii wroga...wiecie czym to moze skutkowac - szybka koncetracja i łubudubu...
4/z bledow zauwazylem jeszcze, ze nie ma gdzie wystawic ruskich zakupow lądowych mimo ze sa SH

acha chetnie bym to jutro zagral z kims wieczorem przez skype
wino, kobiety i PG2

Gustlik

Depet - ratunku!! Albo ja czegos nie rozumiem albo.... Od 20 lipca do 15 sierpnia, to nie jest 16 dni czyli 16 tur, tylko 26... isn't it?
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Depet

Panowie dzięki dzięki...wszystko zostanie dziś poprawione....i wstaiwe kolejna wersje :)

Depet

Cytat: Gustlik w Grudzień 29, 2006, 09:24:55 AM
Depet - ratunku!! Albo ja czegos nie rozumiem albo.... Od 20 lipca do 15 sierpnia, to nie jest 16 dni czyli 16 tur, tylko 26... isn't it?

A więc po kolei....problem jest istotny - bo faktycznie jest to 26 tur - tyle że gdyby ustawić 26 tur do BV to oczywiście jest bez sensu....z kolei PG 2 nie umozliwia ustawienia 2 dni = 1 tura tylko na odwrót....zrobie inaczej skoro Mcensk zdobyty został dokładnie 20 lipca...a przez kolejne 3-4 trwał dalszy impas (żadna ze stron nic onkretnego nie zdobyła) przesune date natarcia na 24 lipiec...z kolei BV przesune o 3 dni w drugą strone bo w końcu gracz który zdobywa BV powienien okazać sie "lepszym" dowódca niż ten historyczny :) Mamy więc 20 tur i jest OK...skonsultuje to jeszcze z Grisha w ile tur udało mu się wygrać "sam ze sobą" bo każdej ze stron

Cytat: Grisha
2/obie strony maja szanse na zwyciestwo i rzekl bym szczerze, ze niemcy duzo wieksze mimo obiegowej opinii, że nie ruzkie czolgi sa za slabe w jednej turze moja pantera zrobila overrunem z 5 puszek wroga

Rozumiem akurat to nie żaden problem bo specjalnie uszczupliłem Ruskie dywizje z obawy że są dużo za silne....bałem się że to Niemcy będą dużo słabsi....mysle że najlepszym pomysłem będzie jak podwyższe stan liczebny Ruskich T-34 do 10/10 i powiedzmy dodam jeszcze z jedną dywizje ok będzie ? A propo tego że obie strony maja szanse na zwycięstwo - napisz mi w której turze.

A co do overrunu to...tak ma być chociaz nie aż 5 zestrzeleń za jedną tura...Ruscy musza grac powoli i uważnie i koniecznie zdobyć panowanie w powietrzu....ale fakt chyba są troszke za słabi to sie dziś skorguje

3/niepokoi mnei to ze ruscy maja tylko jeden VH i to bardzo blisko linii wroga...wiecie czym to moze skutkowac - szybka koncetracja i łubudubu...

To specjalnie jest tak zrobione....takie było moje zamierzenie - napisałem że Ruskimi trzeba grać niezwykle uważnie...jeśli ktoś sie nastawiał żę Ruskimi będzie rozjeżdżał Niemców to sie zdziwi i chwyt ala "Volokolamsk" czy "Zitadelle" to ciekawe urozmaicenie.

4/z bledow zauwazylem jeszcze, ze nie ma gdzie wystawic ruskich zakupow lądowych mimo ze sa SH

Problem naprawiony....wieczorem zajme się reszta poprawek i zagadam do Ciebie.......<misiu>

Depet

OK.....Orzeł możemy więc na razie potraktowac jak niewypał....ale to mój pierwszy scenariusz był....obiecałem jednak scenariusz do MP i słowa dotrzymam - przedstawiam Wam NOWY scenariusz Tikhvin Blockade obrazujący bitwe o ostani węzeł komunikacyjny oblęzonego Leningradu.....nie będe się wiele rozpisywał nad samym scenariuszem poniewaz wszystko znajdziecie w pliku README. Oczywiście jestem otwarty na jakiekowliek poprawki które zasugerujecie....Życze przyjemniej gry !

MAPA SHUSSEL: download - plik zawiera spakowane pliki mapy. *.MAP i *.TXT należy wgrać do katalogu SCENARIO; *.SHP do katalogu MAP
SCENARIUSZ TIKHVIN BLOCKADE II: download - plik zawiera pliki scenariusza. Należy je rozpakowac wszystkie do katalogu USERSCEN

Gustlik

To ten Tikhvin jest w końcu grany na mapie "Tikhvin", czy "Shussel" ??? Bo na JP's widziałem screena z mapą Shussel, a plik scenariusza domaga się mapy "Tikhvin", Ściągnąlem mapę Tikhvin nr 342, a Ty proponujesz do śiciągnięcia "Tikhvin" z numerem 158 w dodatku jako link podajesz Shussel ????????? Czyżby były w sieci dwie mapy Tikhvin z różnymi numerami??

EDIT
Aha, chyba rozumiem - pliki shp, są od Shussel (158), a plik *.map nazywa sie Tikvin i odnosi się do shp'ów od Shussel, tylko nie wziąłeś pod uwagę, że w sieci jest już mapa Tikhvin z plikami shp o numerach 342 i plikiem .map do nich, który też nazywa się Tikhvin. To może spowodować ogólno-panzerowy zamęt. Zwłaszcza jeśli trafi na gracza, który MA już mapę Tikhvin (342) i plik Tikhvin.map - tak jak ja. Scenariusz zaskoczył, bo przeczytał MÓJ plik (Twojego nie ładowałem, bo sądziłem, że już tą mapę mam), ale oczywiście heksy wypadły dość dziwnie, ale z drugiej strony nie na tyle dziwnie (bo te mapy są podobne), żeby od razu mnie zaalarmować.

DLATEGO APELUJE O PRZEEDYTOWANIE SCENARIUSZA I ZMIANE NAZWY PLIKU *.MAP DODANEGO DO SCENA NA, NA PRZYKLAD "TIKHDEP.MAP" WTEDY BęDZIE WIADOMO, ZE TO NIE JEST TEN AM TIKHVIN, CO NA WZYSTKICH SERWERACH!!!

EFILE, KAMPANIE:

Depet

Gustlik troche sprawa się tutaj skomplikowała bo do tej mapy potzrebny jest ponad standardowy plik *.MAP...masz go w pliku rar: 158_Schussel razem z *.TXT i *.SHP....dalej wiesz co zrobić...SHP do MAP, TXT i MAP do SCENARIO...a pliki scenarusza wszystkie do USERSCEN...mapa jako elementy grafiki jest Schussel, ale mapa nazwijmy ją "geograficzną" jest TIKHVIN.map który masz w rarze

A powód tego zamieszania ? Chyba dlatego że nie ma mapy *.MAP do mapy 158_Schussel....ot co.

A tak w ogóle to czytać pliki README trzeba :P...nie po ślęczyłem pół nocy ze słownikiem w ręku..zeby teraz nikt nie czytał....  ::)

Gustlik

OK - ja edytowałem, a Ty pisałeś  ;D ale:

po pierwsze - JEST plik Shussel.map
po drugie jeśli ktoś ma już mapę Tikhvin (342), to drugiego takiego pliku do katalogu scenario nie wrzuci - będzie musiał któryś skasować - o to mi chodzi
po trzecie LG Suite nie pokaże, że ma braki w plikach, bo rozpozna Tikhvin.map. ale nie Twój

EFILE, KAMPANIE:

Gustlik

Chodzi mi o zasadę - nie po to jest rezerwacja numerów map, żeby w sieci latały dwa pliki o tej samej nazwie. Nie Ty pierwszy dołączasz zmodyfikowany plik mapowy, ale nikt nie używa do tego tej samej nazwy, która nosi już inny plik!!!

Zawsze używa się nazwy z prefiksem - dlatego pisałem o: Tikhdep.map, albo Shusdep.map - będzie wiadomo, że to modyfikacja - i używana TYLKO do określonej gry - nie będzie bałaganu.

Fakt - nie przeczytałem readme (bum, bum, bum - walę się w piersi), ale nawet jakbym przeczytał, to uwagi miałbym takie same...

EFILE, KAMPANIE:

Depet

OK - jasne wyedytuje scenariusz. dzięki że zwróciłes na to uwagę...nyślałem że nie było pliku TIKHVIN.map.....

EDIT: I już jest wszystko naprawione....

Depet

Pojawił się nowy scenariusz PBEM - Operation Chariot autorstwa Gerry. Scenariusz (a raczej zastosowana mapa) jest wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju ponieważ obrazuje UWAGA akcję komandosów i to jeszcze w NOCY :).....spójrzcie na screeny:

Na uwagę zasługuje zwłaszcza mapa która jest INNA od dotychczasowych - jest to nic innego jak wycięte zdjęcie satelitarne przerobione na paletę monochromatyczną i co ważne całkiem nieźle pasuje do PG2...czyżby nastał czas scenariuszy obrazujących akcje kompanii zamiast dywizji !!??

Scenariusz do pobrania na stronie DOWNLOAD....razem z Omaha Rayydera są to dwa scenariusze które znajdą się w wersji ligowej 1.4 która pojawi się zaraz po wypuszczeniu nowego RSF 2.60.

Revolutionary_pilot

Z calym szacunkiem dla inciatywy i pomyslu na realizacje - moim zdaniem taka skala dzialan w pg2 to kompletny nie wypal.

Depet

Cytat: Revolutionary_pilot w Maj 29, 2007, 09:34:19 AM
Z calym szacunkiem dla inciatywy i pomyslu na realizacje - moim zdaniem taka skala dzialan w pg2 to kompletny nie wypal.

Zgadzam się - mnie tez to się nie podoba ale ogłosić trza było :) a nuż ktoś lubi takie "partyzanckie" scenariusze....aha no i czekamy z niecierpliwością na Twoje dzieło :P

Revolutionary_pilot

Do wypusczenia gotowej wersji 1.0 mojego scena brakowalo mi tylko opisania jednostek i ogolnego opisu scenariusza. Po zamieszaniu z tymi efilami troche sie zniesmaczylem perspektywa przewalania calego scena na inny efil i zostawilem to na pozniej. Jednoczesnie wystapily u mnie problemy z pg\ a raczej z kompem. Wywalalo mnie do windy z pg z niewiadomych powodow. Przeinstalowywalem pg kilka razy ,ale nic -(kopiowalem pliki od mojego scena i savy do z jednego katalogu gry w drugi, po czym wyrzucalem stary katalog z gra). Przeinstalowalem winde ,ale dale to samo - juz balem sie ze nie bede mogl wcale grac PBE. Pomyslalem ze to dysk i perzerzucilem pg w inny - problem zniknal(narazie) , ale razem z tym przerzuceniem zniknely pliki od mojego scena, bo w tym calym zamieszaniu zapomnialem ich skopiowac i wykasowalem poprostu stary katalog z plikami tym razem :-\. Trodno.. Cala idee mam w glowie , ale nie mam ochoty tego wszytskiego tworzyc teraz pod inny efile.. Byc moze za jakis czas do tego powroce.

Teraz chcem sie skupic juz na efilu gustlika. I pod niego stworzyc scenariusz. Mam pewna idee w tym kierunku. Dosc spore przedsiewziecie(nie tyle gigantyczne historycznie \choc majace spora wage na froncie wschodnim\ co spore jak na moje limity czasowe) .jednak mysle ze warto. Mial by to byc scenariusz historyczny i trzeby by tu poswiecic wiecej czasu aby to wszytsko mialo rece i nogi. I wydaje mi sie ze nikt jeszcze nie podjal sie odwzorowania tego epizodu wojny (oczywiscie moge sie mylic). Wydaje mi sie tak z tego wzgledu ze nie doszukalem sie innej niz "vologrod" zimowej mapy Stalingradu i okolic. A vologrod moim zdaniem jest oddany w zly sposob do odwzorowania tego co ja chcialbym odwzorowac (jest w zbyt duzej skali).
Dlatego szukam innej zimowej mapy vologrodu\Stalingradu i uderzam do was z pytaniem: Czy jest takowa?

Depet

Szukasz mapy. Polecam ten serwis -> http://www.gilestiel.eu/MapFinder/index.html - jest tam galeria wszystkich map i specjalne filtry które pomogą znaleźć Ci upragniony skrawek ziemii :)