Nowe mapy i scenariusze PBEM

Zaczęty przez Szarik, Czerwiec 08, 2006, 05:34:51 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Revolutionary_pilot

No tam est tylko jeden Stalingrad (volograd)- dobrze oddany,tyle ze letni :-\.. A mi potrzebny jest zimowy. Myslalem juz wczesniej o przerobieniu tej mapy na zimowa.. Ale tearz rozkminiac photoshopa :-\.. wklejanie itd. Z samym scenariuszem bedzie sporo roboty. Nie wiem czy to ma sens. Az dziw ze mapmakerzy nie zrobili zimowego vologradu w odpowiedniej skali.

Depet

Jest zimowy Volograd :0 tylko że nie wiem czy Ci pasuje...wejdź na tą stronkę i w tym lewym menu wybierz ostatnią zakładkę...tam zdefiniuj Kontynet: Europa; Państwo: Rosja; Teatr: zimowy i wyszukaj :)

dałbym linka ale tam wszystko jest na php do jednej strony indeksowane więc się nie da....

Revolutionary_pilot

No to est wlasnie ten w malej skali. I to co chcem oddac w scenariuszu na tej mapie poprostu nie przejdzie.. Mimo ze nei jest to male przedswiewziecie.

Revolutionary_pilot

Na dniach wyjdzie moj scenariusz PBE pod efil Gustlika.

"High Rise 44" (bo taki tytol nosi ten epizod) jest scenariuszem fikcyjnym. Hipotetyczna wersja wydarzen we Francjii w 44.

Po zdobyciu Marsylii i Paryza alianci kierowali juz swoje mysli w kierunku Holandii. Ale niemieccy generalowie mieli w zamiarze popsuc im te plany..

Scenariusz przedstawia wyjscie sporych sil Niemieckich w przod (w rejon Pikardii) i probe jaknajdluzszego przetrzymania postepow aliantow "wysoko". Do czasu gdy Wehrmacht bylby gotowy (silami przygotowanymi w orginale do ofensywy w Ardenach) rozpoczac Kontratak i jeszcze we Francji zatrzymac Aliantow(oczywiscie w smialych planach).

Reszte opisze tu (na forum) przy okazji brefiengu gdy wypuszcze scenariusz. Oto kropelka tego co bedzie mozna zobaczyc w scenariuszu.
(zdecie z edytora w grze bo nie mialem jak zrobic screena taktyczbnej mapy z silami obu stron) scenariusz jest dosc spory jak widac  :)

(wojska w srodku na tym zdjeciu /ustawione tylem/ powinny byc w ciezarowkach, bo sa to oddzialy, araczej resztki oddzialow wycofujace sie /jednak z tymi cuiezarowkami mam problem wlasnie)

Przed wypusczeniem scenariusza powstrzymuja mnie dwie rzeczy:
1.Podpisanie jednostek (Dlatego pytalem o rozpis dyvizji walczacych na froncie zachodnim /bo a przyznam szczerze nie jestem tu obeznany na tyle by smialo podpisac/ a nie chce slyszec - "a co to za dywizja? takiej nie bylo"
2. To problem tych ciezarowek "na dziendobry"

Ciezarowki moglbym zostawic /tzn brak tych ciezarowek/)
ale dyvize wypadalo by podbpisac.  Dlatego im wczesniej ktos da mi jakis namiar tym wczesniej wypuszcze scenariusz

Ervin von Rommel

hej

no co aliantów to średnio u mnie z tym ale jeżeli chodzi o niemców to mogę Ci troche pomóc. nie napisałeś na jaki dzień chcesz stany tych dywizji ale napisałeś że miały się szykować do operacji w ardenach a poza tym jest to scenariusz trochę hipotetyczny a więc przedstawie Ci stan niemieckich sił na Ardeny (koniec 1944 roku):

5 Armia Pancerna
7 Armia
15 Armia
oraz 6 Armia Pancerna SS (która miała tworzyć trzon ataku) w składzie:
I Korpus Pancerny SS
II Korpus Pancerny SS
LXVI Korpus Armijny

I Korpus Pancerny SS tworzyły:
1 Dywizja Pancerna SS "Leibstandarte SS Adolf Hitler"
12 Dywizja Pancerna SS "Hitlerjugend"
3 Dywizja Spadochronowa
12 Dywizja Grenadierów Ludowych
277 Dywizja Grenadierów Ludowych

II Korpus Pancerny SS tworzyły:
2 Dywizja Pancerna SS Das Reich
9 Dywizja Pancerna SS Hohenstaufen

LXVI Korpus Armijny tworzyły:
710 Dywizja Piechoty
346 Dywizja Piechoty
Resztki 331 344 Dywizji Piechoty oraz 17 Dywizji Polowej Luftwaffe

Jak byś potrzebował konkretnych danych dotyczących jakiś jednostek to pytaj albo tu masz stronę z duża ilością informacji o jednostkach niemieckich:
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/inhaltsverzeichnis1.htm

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Revolutionary_pilot

dzieki stary.. wlasnie o to mi chodzilo.

/teraz jescze ktos cos podobnego w kierunku Aliantow i bedzie luz

Depet

O żesz...scen wygląda zaje.... !! :) Chętnie go zagram jak wyjdzie finalna wersja. Co do ciężarówek to musiałbyś spytać Gustlika - szczerze mówiąc nie przypominam sobie scenariusza w którym już na starcie jednostki byłyby w transporcie....

Revolutionary_pilot

Brief do HighRise44:

Berlin 3 Sierpien 1944..
  Na rece Hitlera trafia propozycja w ktorej Johannes Blaskovitz wychodzi z alternatywnym planem "Obrony Rzeszy i proby wyparcia aliantow z terenow zachodniej Europy". Sprawa dotyczy poslania dodatkowych odzdialow w rejon Pikardii celem przetrzymania nacierajacych Aliantow przed wejsciem do Belgii, do czasu gdy to wojska Wehrmachtu byly by gotowe do przeprowadzenia kontrofensywy.. Plan uwzglednial szacunkowo postepy Aliantow na przestrzeni nadchodzacego miesiaca, skladal sie z kilku faz i uzalezniany byl od posilkow jakie Rzesza mogla by rzucic do walki w przeciagu kolejnych 2 miesiecy.. Uzyskujac wczesniej poparcie Romla i von Rundstedta, Blaskovitz przekonal Fuhrera do swojego planu.. My zajmiemy sie pierwsza faza planu..
W sztabie niemieckim rozpoczely sie prace nad dopracowaniem szczegolow przedswiewziecia. Wyliczono ze pierwsza faza rozpocznie sie pomiedzy 26-30 Sierpnia i potrwa mniejwiecej 20 dni. W zalozeniu ma ona powstrzymac pierwsza fale Alianckiego natarcia. Hitler obiecal do tego czasu wyslac do Pikardii kolejne spore odzialy, ktore to w nastepnej (poprzedzajacej ostatnia faze - kontrnatarcie) fazie mialy powstrzymac druga fale natarcia Alianckiego.
Gdy Wehrmacht wycofywal sie z glebokiej Francji Blaskovitz przygotowywal juz Pikardie.. Alianci dotarli do Paryza 25 sierpnia.Parada w Paryzu.. W tym czasie Wechracht juz czekal na nich za Peronne..

Na dzien 26 sierpnia rozklad sil niemieckich wygladal nastepujaco:

Wyznaczono 2 strefy obronne: 1 po lewej , druga po prawej stronie Sommy(rzeka planaca przez pikardie / dla nie wtajemniczonych/)
- na czarno pod kryptonimem "stoßstange"(z niem. zderzaki) wyznaczono geograficzne strefy nacisku i tam tez zgromadzono prawidlowe sily..
- na niebiesko jest zaznaczona ruchoma glowa obrony ("beweglich wahrung kopf") skladajaca sie z sil 182Div 15 Armi i 101. schwere-SS-Panzer-Abt Diwizji.. a takze Fällshrimjeagerow (spadochroniarzy faszystowskich)
- na fioletowo zaznaczone sa sily przypisane akoi sily w odwodzie gotowe do wykorzystanuia zawsze i wszedzie.
-na zolto sily z podazajace w strone "stoßstange´ow" ( z zalozenia mialy sie pojawic w transporcie, ale przez blad LG Suite nie pojawia sie w transporcie  :-\ ) przenaczone dla tej grupy..
- na bialo wycowywujace sie jednostki 331 dyvizji, a raczej je resztki.. (bedziemy mieli mozliwosc uzupelnienia tych oddzialow w pozmniejszej fazie iw ykorzytsanie ich jezeli uda sie nam je ocalic)

W 1 strefie (prawa strona Sommy) bedziemy mieli do dyspozycji miedzyinnymi sily dyvizji SS Hitlerjugend
a takze SSLAH czy SS Panzer-Lehr oprucz tego trzon obrony stanowia dyvizje 85, 710 i 190 dyvuizjon Lufwaffe..
W 2 strefie bedziemy mieli pod swoja batuta miedzyinnymi sily dyvizji SS "Das Reich" sprowadzonej niedawno z frontu wschodniego. 236 i 346 dywizje, Volksgrenadierow - swierzo formowanych.. a bunkrow wachtuja bataliony Pionierow Fortyfikacynych.. na wzgorzu obok lasu bedzie mozna spotkac tez male sily 3 div Grenadierow Paancernych SS..

Sytuacja w powietrzu po stronie niemieckiej jest nieciekawa.. Bedziemy mieli do dyspozycji tylko dwie eskadry na starcie (ME-109 F - z malo doswiadczonymi pilotami, i asow Luftwaffe na Fockewulfach 190F-2). Byl to jeden z warunkow dzieki ktorym Hitler przystal na realizace planu. Male obciazanie Luftwaffe w operacji - oczywiscie mial w glowie naloty na Niemcy.. No nic.. trzeba bedzie sobie jakos radzic.. W poznieszym okresie dostaniemy jeszcze eskadre Meserschmitty i "jakies" bombowce dlatego pochopne wykorzystanie lotnitctwa moze miec fatalne skutki..

prestiz dostepny nam bedzie niesystematycznie.. Oczywiscie Niemcy wliczali koniecznosc uzupelnien.. ale te przewidywania zostana zachwiane w pewnym okresie bitwy (skutkiem wydarzen na froncie wschodnim) i na jakis czas zostana przerwane dostawy. W 13 dniu otrzymamy spory prestiz. Wyobrazmy sobie to tak, ze przez caly czas trwania walk negocjujemy ze sztabem wzmocnienia, ktore mialy byc dostarczone mniejwiece w polowie trwania fazy 1 planu Blasovitza i ukoronowaniem tych negocjacji bedzie to co zakupimy za otrzymany prestiz.. Kazdy general najlepiej wie co najbardziej potrzebne mu na froncie..

Aliancib]

No wiec Alianci mysla juz o Market Garden.. I nie zdaja sobei sprawy co dla nich przygotowali Niemieccy dowodcy.. Dowiedzieli sie wprawdzie o wzmozonej aktywnosci w tym rejonie, ale same przygotowania i rozmieszczenie jednostek odbylo sie tak szybko i tak sprawnie ze duzo udalo sie ukryc.. Wzmorzona dzialalnosc Luftwaffe oslaniala ten teren na czas przygotowan..
Alianckie wojska dotarly w ten teren w trzech grupach: z poludniowego zachodu, z poludnia i z poludniowego wchodu. Co prawda postanowiona zaniechac rozbijania sil na szerszy teren dlatego miasto na poludniu postanowiono wykorzystac jako punkt dowodzenia i baze dla lotnitcwa..

na czerwono Kanadyjczycy.. (pod flaga amerykanska rowniez) osobiscie dziwie sie ze nie ma flagi kanadyjskiej.. przeciez kanadyjczycy odegrali potezna role we francji.
na blekitno Amerykanie
i pozostali to Brytyjczycy..
W powietrzu przewaza RAF

Spitfajery Hurikajny i Moskity stanowia o sile RAFu w tym rejonie.. po stronie amerykanskiej miedzyinnymi P47D ,B25-J i ...Lancastery  :) do tego dochodza jeszcze brytyjskie Halifaxy.. W sumie (uwzgledniajac kolejna eskadre Hirricanow ktora dotrze do nas w 3 niu bitwy) mamy do dyspozycji po stronie Alianckiej 9 eskadr.. Ale nie jest az tak kolorowo.. z zachodu sily powietrzne maja daleko do lotniska (a bombujace) maja u Gustlika tylko po 2 amunicji.. a wiec czeka nas walka z zaopatrzeniem.. Nie naleuzy lekcewarzyc tez Luftwaffe ktora dosc slaba to jednak "tamn jest"

Prestiz - symetrycznie do sytuacji.. Alianci szybko zostaja zaskoczeni sila niemieckiego oporu w tym miejscu i oczywiscie szybko planuja wzmocnienia.. Jednak nie zapominaja o Market garden i to na niej koncentruja przygotowania stad na woska(prestiz) bedziemy musieli poczekac do jakos9 tury. Na tej samej zasadzie jak z Niemcami - posilki opra sie na waszej glowie i na limicie prestizu , Alianci dostana "bust" wczesniej od niemcow.. maja tez staly prestiz wiekszy..
Na starcie mamy tez dwie ekipy spadochroniarzy (w powietrzu) do dyspozycji..

Cele da Aliantow..:
Przedewszytskim wypchnac niemcow z tych terenow.. Kluczowym zadaniem jest zdobycie kompleksu bunkrow w ktorym niemcy osadzili swoja kwatere dowodzenia na tym odcinku i punkt krytyczny, ktory jezeli zostanie przekroczony , spowoduje odwolanie calej operacji. Alianci rozpoczna Market Garden i historia potoczy sie podobnie..
Cele strategiczne do wykonania misji kazdy okresli sobie sam (dodam tylko ze prestiz za hexy po prawe stronie Sommy zostal wylaczony) po lewej istnieje jedyne niemieckie lotnisko..

Cele dla Niemcow:
Wszytsko jasne.. utrzymac kwatere kwatere i doprowadzic do realizacji 2 fazy planu tymsamym zmieniajac bieg historii(na jaki. nie wiadomo) najblitzszym skutkiem jest odwolanie przez Aliantow operacji Market Garden..

have fun..

Aha..1 na mapie dodany zostanie jeszcze hex na lotnisku po prawej stronei Sommy..
        2. Gry z komputerem wcale nie bralem pod uwage tworzac ten scen dlatego nie polecal bym.
         3. Depet daj mi cynk ak wrzucic scenariusz..
           4.Scen jest tylko pod efil Gustlika.

Depet

O stary scen jest boski...  ;D - pliki wyślij mi na maila to zaraz wstawię je do downloadu razem z mapką sytuacyjną i jakimś krótkim opisem...

Mam pytanie czy scen nadaje się również do gry single - mam szaloną ochotę sobie go z kimś zagrać ale widzę że jest bardzo duży i duel mógłby pochłonąć mi zbyt dużo czasu.... ?? Jak single to możesz już czuć się "wyzwany do walki" :) - strona konfliktu obojętna.

I prośba do laddermastera - moim zdaniem należy się RP pokaźna gratyfikacja punktowa za wkład w ligę PG2...

Revolutionary_pilot

Easy depet.. ja wiem ze ty jestes glodny ;).. Ale scen najszybciej jutro..

Do single: hmm.. no staralem sie zrobic tak zeby przy dobrym dowodzeniu bylo mozliwe wybronienie faszystkami.. zawsze mozna by prestiz niemca podwyzszyc przed gra. Wyzwanie?.. No ja juz z toba od popczatku mierze sie na gre (byles pierwszym ktorego zaatakowalem) sprawy potoczyly sie inaczej, zreszat sam wiesz jakl bylo.. A ostatnio ratig odezwal sie ze chcialby konczyc Charkow gdzie ja atakuje niemcami. Obiecalem mu ze bedzie mial ture jak wroci z urlopu - wraca na dniach a ja jeszcze ej nie rozegralem  :-\ scheisse.. jak chcesz to czekaj..

Do tych punktow, to dzieki za rekomendacje (powaga) ale ja wbijam w punkty (juz gdzies to kiedys mowilem) zreszta jaki ja tam mam wklad.. gram malo.. cos tam mazne na forum- nawet abonamentu nie zaplacilem :P )chcialem 3 razy- raz nie odpowiedziales mi jak pytalem, drugim razem pin zgubilem do banku, a 3 jak juz wszystko mialo byc ok to okazalo sie ze nie podaliscie "SWIFTU" i nie moglem przelac zza granicy)to tak na marginesie :P, Ewentualnie mozesz gustlika przekrecic zeby zrobil flage Kanadyjska  :P ^-^ ..

Depet

Co do scena jasne że poczekam bo widzę że warto...

Co do bonusów to oczywiście tylko "symbol" - po prostu to głównie dzięki fanom tej gry ta liga się kręci i nasz stary zwyczaj w GG jest taki że laddermaster przyznaje symboliczne punkty za jakikolwiek ważniejszy wkład w to aby społeczność mogła się bawić i rozrastać. Na PSFF są medale, u nas są punkciki....a medale za osiągnięcia :P.

Przy okazji może w końcu uda mi się namówić Gustlika na grę... :) - mógłby na bieżąco sprawdzać swój efile...

Janus

Chętnie przetestuję e-fajl Gustlika.
Oraz pobawię się w tworzenie scenarjuszy nie opierających się na realiach historycznch (brak czasu na nie).

Depet

Cytat: Janus w Sierpień 06, 2007, 01:58:52 AM
Chętnie przetestuję e-fajl Gustlika.
Oraz pobawię się w tworzenie scenarjuszy nie opierających się na realiach historycznch (brak czasu na nie).

Bardzo się cieszę że się przekonałeś - póki co jedynym scenariuszem do gry PBEM na e-filu Gustlika jest High Rise 44 autorstwa Riv_P. Wpierw pobierz z download GAMESET (identyczny do tego jaki masz z Spanish Civil War tylko ten ma zaimplementowany Gustlik e-file) i rozpakuj do głównego katalogu z grą...później zainstaluj scen i możesz już testować.

Co do scenów - cieszę sie jeszcze bardziej że chcesz się podjąć stworzenia jakiegokolwiek, szkoda że nie opierającego się wiernie na historii 2WŚ ale zawsze....ja myślę że dobrym pomysłem byłoby przekonwertowanie prócz scenów RSF również kilku znaczących pozycji z kampanii Adama Bolesty na Gustlik e-file - jak sięgam pamięcią tam było wiele interesujących scenariuszy.

Depet

Jest chyba jakiś problem ze scenem High Rise albo z Gustlik e-file. Chciałem uzupełnić amunicję w moim Avro Lancaster (Level Bomber) i podleciałem na lotnisko polowe - nic z tego nie otrzymałem uzupełnień. Dowiedziałem się od Gustlika że trzeba korzystać z normalnych lotnisk - a więc tak zrobiłem ale teraz ze zdumieniem odkrywam że mój bombowiec nadal NIE MA amunicji !!! Co jest ??!! :o Poniżej screeny:

Gustlik

Nie wiem co się dzieje - sprawdziłem, zrobiłem inny scenariusz, na "firmowej mapie" SSI - też nie działa.
Mało tego - zrobiłem scenariusz na efilu Adlera - też nic.....

Nie mam pojęcia...
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/